Πέμπτη, 10 Μαϊος 2012 06:16

Μια ξεχωριστή έκθεση ξεκινάει σήμερα στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Καρδαμύλης

Μια ξεχωριστή έκθεση ξεκινάει σήμερα στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Καρδαμύλης

«ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΣΠΟΡΟΦΥΛΑΚΕΣ»,
ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑ, ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ξεχωριστή φαίνεται ότι είναι η εκπαιδευτική και καλλιτεχνική έκθεση που ξεκινάει σήμερα στην Καρδαμύλη και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή. Θα γίνει στο παλιό Δημοτικό Σχολείο και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της οικιακής σηροτροφίας στην περιοχή της Μάνης, να συστηθούν με τους «Ανώνυμους Σποροφύλακες», να πληροφορηθούν για την αυτάρκεια της μανιάτικης διατροφής και να δουν δημιουργίες των μαθητών των Γυμνασίων Καρδαμύλης και Κάμπου.

Ειδικότερα, ο Ιωάννης Σαλής, με το υλικό που έχει συγκεντρώσει, θα εξηγήσει το θαύμα της δημιουργίας μέσα από τη σύντομη ζωή του μεταξοσκώληκα και θα θυμίσει στους παλιότερους ή θα μάθει στους νεότερους την οικιακή σηροτροφία στην περιοχή της Μάνης μέχρι το ’70 περίπου.
Επίσης, το αγρόκτημα φυσικής καλλιέργειας Φοίφα με τους «Ανώνυμους Σποροφύλακες» και το project «ReThink» θα παρουσιάσουν την τράπεζα σπόρων που έχουν δημιουργήσει, με τις περίπου 120 παραδοσιακές ποικιλίες της περιοχής. Παράλληλα το πρόγραμμα ιδιοκατασκευών και καλλιτεχνικής ανακύκλωσης «Project-ReThink» θα παρουσιάσει χειροποίητες ιδιοκατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, δίνοντας έμφαση  στον πεδίο της κομποστοποίησης με ξύλινους κομποστοποιητές. Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία 100% αποτελεσματική ως προς την διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων.
Παράλληλα με  την έκθεση θα πραγματοποιούνται καθημερινά εργαστήρια πάνω στην οικιακή και συνοικιακή κομποστοποίηση, αλλά και  χειροποίητων ιδιοκατασκευών. Τα πρωινά εργαστήρια απευθύνονται κυρίως για τους μαθητές των σχολείων της περιοχής  και τα απογεύματα για τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της έκθεσης.
Όσον αφορά την αυτάρκεια της Μανιάτικης Διατροφής, γραπτό υλικό και αντικείμενα από τη καθημερινή ζωή του χθες θα θυμίσουν το λιτό τρόπο ζωής των κατοίκων της Μάνης.
Η έκθεση είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Μάνης, των σχολείων της περιοχής και τη συμπαράσταση των εκδόσεων «Αδούλωτη Μάνη». Υπεύθυνη για την κεντρική επιμέλεια είναι η Βούλα Κυριακέα.
Η έκθεση θα λειτουργήσει το πρωί από τις εννέα μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι, κυρίως για τους μαθητές των σχολείων, καθώς και από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις εννέα το βράδυ, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.