Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 23:34

Σαν τον μετανάστη στη δική σου γη…

Σαν τον μετανάστη στη δική σου γη…

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 
Με μήνυμα την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες αλλά και τη διεκδίκηση ώστε να σταματήσουν οι πόλεμοι και η εκμετάλλευση των ανθρώπων, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, η μεγάλη εκδήλωση του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ για τους πρόσφυγες, που περιλάμβανε συναυλία, ομιλία, αφήγηση κειμένων και συλλογή βοήθειας για τους ανθρώπους που φτάνουν στα ελληνικά νησιά για να σωθούν από τις σφαγές που γίνονται στις χώρες τους…

Τραγούδησε ο μεγάλος Νησιώτης ερμηνευτής Γιάννης Θωμόπουλος και άλλα σχήματα, όπως ο Βασίλης Αθανασόπουλος με τον Σωτήρη Μπουφέα, η Μαριλένα Μαυροειδέα και Βασίλης Τζαμουράνης, οι Jukebox και οι 4matches.
Κείμενα με θέμα τον άνθρωπο και τον ξεριζωμό αφηγήθηκαν ο σκηνοθέτης, που συνεργάζεται με τη Θεατρική Διαδρομή, Κώστας Χαλκιάς και ο Ανδρέας Ρεϊντζόπουλος, από το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο.
Την ομιλία έκανε ο Δημήτρης Οικονομάκος, που ευχαρίστησε θερμά για την αφιλοκερδή προσφορά τους τον Χρήστο Κουτσαϊμάνη, που εξασφάλισε τον ήχο της εκδήλωσης, τον Χρήστο Συκά, που εξασφάλισε το φωτισμό της εκδήλωσης, την μεταφορική εταιρία Καλλιντέρη για τη συνδρομή της και το Δήμο για την παραχώρηση του χώρου.
Στο χώρο της συναυλίας παραδόθηκαν τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα για τους πρόσφυγες από κόσμο, ενώ εντυπωσιακή ήταν η βοήθεια που προσέφερε το σχολείο της Λογγά.
Ο Δημήτρης Οικονομάκος τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε με αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο Παρίσι, με το λαό του Λιβάνου, που χτυπήθηκε από την ISIS και δεν ακούστηκε πουθενά, της Κένυας, της Νιγυρίας, της Τουρκίας που χτυπήθηκαν στην πλατεία. Είμαστε με τους πρόσφυγες που υποφέρουν, που πνίγονται αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε λαού να είναι αφέντης στη χώρα του, να κανονίζει αυτός τη μοίρα της ζωής του. Οι Έλληνες, που ξέρουμε τι θα πει ξενιτιά, προσφυγιά, είμαστε με τους κατοίκους των νησιών που πηδάνε στη θάλασσα για να σώσουν τους πρόσφυγες, είμαστε με τις γιαγιάδες στη Χίο που δίνουν γάλα το μωρό από τη Συρία, είμαστε με τους φορείς με τα σχολεία που δίνουν από το υστέρημά τους για αυτά τα παιδιά, είμαστε με αυτούς που τους σφίγγεται η καρδιά, το χαμόγελο, που οργίζονται με το θάνατο του μικρού Αϊλάν, με το ότι χάνουμε πολλούς Αϊλάν κάθε μέρα στο όνομα μιας καλύτερης ζωής».
Επίσης σημείωσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ δείχνουν την αλληλεγγύη τους με έμπρακτο τρόπο απέναντι σε συνανθρώπους μας που μαστίζονται από τη φτώχια, την εξαθλίωση, τις φυσικές καταστροφές ή τον πόλεμο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τη βοήθειά μας προς τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς-Τουρκίας,  τις αποστολές μας προς τον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης, το Λαϊκό Φροντιστήριο που λειτουργεί και εδώ στην Καλαμάτα, με σκοπό τη βοήθεια σε παιδιά που αδυνατούν να παρακολουθήσουν φροντιστήρια, την επιτροπή αλληλεγγύης με σκοπό τη βοήθεια σε συνανθρώπους μας που υποφέρουν από ελλείψεις πρώτων ειδών, βασικές παροχές όπως ρεύμα, θέρμανση κ.λπ. Αυτές και άλλες πράξεις που γίνονται εδώ στην Καλαμάτα και αλλού είναι συνυφασμένες με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ για την απόκρουση και ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής που κόβει δικαιώματα, μισθούς, συντάξεις, που μας οδήγησε σε 1.500.000 ανέργους, νεόφτωχους με μισά μεροκάματα και τελικά μισή ζωή».
Επιπλέον ανέφερε: «Η σημερινή συναυλία γίνεται στη σκιά της μεγάλης εγκληματικής-δολοφονικής επίθεσης στο Παρίσι από το Ισλαμικό στρατό. Η αλληλεγγύη που έχει εκφράσει ο ελληνικός λαός και όλοι οι λαοί του κόσμου απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, άλλοθι για νέα μέτρα καταστολής ενάντια στους λαούς της Ευρώπης. Χρειάζεται να προβληματιστεί κάθε προοδευτικός άνθρωπος, κάθε νέος άνθρωπος για το πώς φτάσαμε ως εδώ, ποιος διώχνει αυτούς τους ανθρώπους από τη Συρία, ποιος όπλισε τον Ισλαμικό στρατό, ποιος δημιούργησε τη λεγόμενη Αραβική  Άνοιξη, ποιος κερδίζει στην τελική από όλα αυτά. Να διαβάσει, να ψάξει, να δει πέρα από τα δελτία των ΜΜΕ, πέρα από την κεντρική προπαγάνδα που εκφράζεται και στα site και στα μέσα μαζικής δικτύωσης». 
Στ.Μ.