Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015 03:15

Αέρας ανανέωσης στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας με το “Φόβο” του Τσβάιχ

Αέρας ανανέωσης στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας με το “Φόβο” του Τσβάιχ

Της Μαρίας Νίκα
Στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας βρέθηκα για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του ΄80. Μας είχαν πάει με το σχολείο να δούμε τη «Βέρα» και το «Τάβλι» του Κεχαΐδη. Από τότε ξαναπήγα πολλές φορές, πότε ως απλός θεατής και πότε για δουλειά. Έτσι είχα την ευκαιρία και την τύχη να παρακολουθήσω αρκετές παραστάσεις του. Ο «Φόβος» της Έλενας Πέγκα, που έκανε πρεμιέρα το βράδυ της Παρασκευής, είναι από τις καλύτερες που έχω δει μέχρι σήμερα στην Κεντρική Σκηνή...

Μια παράσταση που συνδυάζει αβίαστα το κλασικό με το μοντέρνο, καλοδουλεμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, με ενδιαφέρον θέμα, καλογραμμένο κείμενο, πολλή μουσική, ατμοσφαιρικό σκηνικό και κοστούμια, καλούς ηθοποιούς με ωραίες φωνές και εκπληκτική κίνηση, εξαιρετικούς φωτισμούς. «Μια φρέσκια ματιά», όπως παρατήρησε φίλη βγαίνοντας από την αίθουσα στο τέλος του έργου, που πολύ την είχε ανάγκη το Δημοτικό Θέατρο, ειδικά αυτό τον καιρό.
Στη νουβέλα του Αυστριακού συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ, μεταφρασμένη και διασκευασμένη από την σκηνοθέτιδα και συγγραφέα Έλενα Πέγκα, πρωταγωνιστεί η Ιρένε, μεγαλοαστή, σύζυγος δικηγόρου, που απατά τον άνδρα της. Μια μέρα καθώς βγαίνει από το σπίτι του εραστή της, η Ιρένε συναντά μια γυναίκα, η οποία ξεκινά να την εκβιάζει. Κάθε φορά της ζητά και περισσότερα χρήματα με αντάλλαγμα να μην αποκαλύψει στον άνδρα της την απιστία της. Ένας τρομερός φόβος αρχίζει να κυριεύει την Ιρένε, που ζει ένα δράμα φτάνοντας μέχρι την απόπειρα αυτοκτονίας. Πέρα από το βασανιστικό συναίσθημα του φόβου και τις επιπτώσεις του, η τιμωρία, η λύτρωση, η συγχώρεση είναι επίσης έννοιες που πραγματεύεται το έργο.
Την Παρασκευή το βράδυ, όσοι θεατές δεν “φοβήθηκαν” ανέβηκαν και στη σκηνή, αφού ο ευρηματικός σκηνογράφος Αντώνης Δαγκλίδης έχει τοποθετήσει καθίσματα θεατών και εκεί.
Ο “Φόβος” παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή με την εταιρεία “Λυκόφως” του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου. Οι παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμάτας συνεχίζονται μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.00 και Κυριακή στις 8.00 μ.μ. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στο Θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης από 7 έως 17 Ιανουαρίου και στην Αθήνα στο Θέατρο Βασιλάκου από 21 Ιανουαρίου.
Εισιτήρια: 10 ευρώ και 8 μειωμένο

Συντελεστές
Μετάφραση/Διασκευή: Έλενα Πέγκα. Στη μετάφραση συνεργάστηκε με τη Μαριλένα Καβάζη, στη διασκευή με την Ορσία Σοφρά
Σκηνοθεσία: Έλενα Πέγκα
Σκηνικό ‐ Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης
Μουσική: Ορέστης Τάνης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Επιμέλεια Κίνησης: Ίρις Νικολάου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη
Οργάνωση παραγωγής: Ολυμπία Δημητρέα, Κατερίνα Μπερδέκα
Κιθάρες: Αλέξανδρος Καραδήμος
Φωτογραφίες: Τάσσος Βρεττός
Μακιγιάζ στις φωτογραφίες: Αχιλλέας Χαρίτος
Ηθοποιοί: Διαμαντής Καραναστάσης, Κατερίνα Μισιχρόνη, Κατερίνα Μαούτσου, Παναγιώτης Σούλης

Ακολουθούν φωτογραφίες