Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015 18:42

Η Δημοτική Πινακοθήκη "φιλοξενεί" μια μεγάλη μορφή του πνεύματος και της ζωγραφικής

Παναγιώτης Λαμπρινίδης και Θανάσης Ηλιόπουλος Παναγιώτης Λαμπρινίδης και Θανάσης Ηλιόπουλος

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΕΝΤΖΙΚΗ 
Για άλλη μια φορά η Δημοτική Πινακοθήκη της Καλαμάτας ξεφεύγει από τα πλαίσια της επαρχίας και παρουσιάζει έκθεση έργων μιας σημαντικής προσωπικότητας του πνεύματος και της εικαστικής τέχνης. Αύριο, Τρίτη, στις οκτώ το βράδυ, εγκαινιάζεται έκθεση αναδρομικών έργων του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη. Η επιμέλεια είναι του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου της Φάρις, Παναγιώτη Λαμπρινίδη…

Ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος και ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι, κάλεσαν τους φιλότεχνους της Καλαμάτας να παραστούν στα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα λειτουργεί μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2016, κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις εννέα το πρωί μέχρι τις δύο μετά το μεσημέρι και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή από τις 5:30 το απόγευμα μέχρι τις 8:30 το βράδυ.
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος τόνισε επίσης ότι η πόλη δικαιούνται να παινεύεται για το Εικαστικό Εργαστήριο της Φάρις, καθώς, όπως υπογράμμισε, κάθε χρόνο διοργανώνει σπουδαίες εκδηλώσεις-εκθέσεις, πέρα από το σημαντικό καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί.
Επίσης ο πρόεδρος της Φάρις αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε, ιδιαίτερα από τον Παναγιώτη Λαμπρινίδη, προκειμένου να συλλεγούν, να ασφαλιστούν και να μεταφερθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη -από διάφορα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές- τα 47 έργα του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη που θα εκτίθενται από αύριο στην πόλη.
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στη μεγάλη αξία που έχει η Δημοτική Πινακοθήκη της Καλαμάτας, η οποία, όπως υπογράμμισε, περιλαμβάνει περισσότερα από 500 έργα σημαντικών καλλιτεχνών. Τόνισε ότι πρόκειται για μια μεγάλη παρακαταθήκη πολιτισμού της πόλης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μεγάλες εικαστικές εκθέσεις που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη κάθε χρόνο, οι οποίες, όπως σημείωσε, αποσκοπούν στην παρουσίαση της αιχμής της νεωτερικότητας της εικαστικής τέχνης, αλλά και στην παρουσίαση ιστορικών μορφών των εικαστικών, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια πραγματικά κορυφαία προσωπικότητα της τέχνης και του πνεύματος, την οποία το κοινό της πόλης έχει μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσει καλύτερα. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι είχε βαθιά γνώση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, καθώς σπούδασε και στη Γαλλία, ωστόσο ήταν επίσης βαθύς γνώστης και του βυζαντινού πολιτισμού. Πρόσθεσε ότι στα έργα του ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης συνδυάζει πάρα πολλά πράγματα και μάλιστα σημείωσε ότι ενώ βρέθηκε κοντά στους μεταϊμπρεσιονιστές και ενώ τα έργα του περιέχουν μεταϊμπρεσιονιστικά στοιχεία, εντούτοις έχει μεγάλες διαφορές από τον μεταϊμπρεσιονισμό. Τόνισε λοιπόν ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης ότι κάθε έργο του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη αποτελεί έναν εντελώς καινούργιο κόσμο, ένα ξεχωριστό και διαφορετικό έργο από κάθε προηγούμενό του.
Ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, για την ανταπόκριση που έδειξε προκειμένου να υλοποιηθεί η πρότασή του για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης.
Στ.Μ.