Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015 09:19

Η "Ανάκριση" από τη Θεατρική Διαδρομή τον Μάρτιο στην Καλαμάτα

Η "Ανάκριση" από τη Θεατρική Διαδρομή τον Μάρτιο στην Καλαμάτα

ΘΕΑΤΡΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
Την «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις, σε σκηνοθεσία Κώστα Χαλκιά, θα παρουσιάσει τον Μάρτιο στο Πνευματικό Κέντρο η Θεατρική Διαδρομή Καλαμάτας. Για τη συνέχεια έχει ήδη προγραμματίσει να ανεβάσει τη «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο και τη «Στέλλα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη (θεατρική διασκευή του σεναρίου της ομώνυμης ταινίας)...

"Ανάκριση" 
«Πρόκειται, ίσως, για το μεγαλύτερο αριστούργημα του Θεάτρου Ντοκουμέντου του 20ου αιώνα» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του θεατρικού σχήματος.
«Ο Πέτερ Βάις ως θεατής και ακροατής, μαζί με τον Άρθουρ Μίλερ κι άλλους διανοούμενους της εποχής του, παρακολουθεί τη δίκη για τα εγκλήματα του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Ο Π.Β. αξιοποιεί και συνθέτει το τεράστιο υλικό της δίκης σ’ ένα σχεδόν θρησκευτικό ποιητικό ορατόριο 11 ενοτήτων, σε μια ανεπανάληπτη σκηνική σύνθεση των ομάδων: Κατηγορούμενοι - Επιζώντες μάρτυρες του Άουσβιτς - Μάρτυρες υπεράσπισης - Δικαστήριο.
Η «Ανάκριση» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1965 στο Δυτικό Βερολίνο από την «Ελεύθερη Λαϊκή Σκηνή» σε σκηνοθεσία Έρβιν Πισκάτορ, μουσική Λουίτζι Νόνο και σκηνικά Χανς - Ούλριχ Σμύκλε, επίσης ανέβηκε στη Στοκχόλμη από τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν κι άλλους μεγάλους σκηνοθέτες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Νίκου Περέλη, στο θέατρο “Τζένη Καρέζη” με τον Κώστα Καζάκο σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη και παίχθηκε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ δυο φορές.
Ο σχεδιασμός της παραγωγής αυτής ξεκίνησε πριν δυο χρόνια. Έτσι μετά τις μεγάλες επιτυχίες “Η δολοφονία του Ζαν Πωλ Μαρά” του Πέτερ Βάις και “Το τρίτο στεφάνι” του Κώστα Ταχτσή, η Θ.Δ. ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες του θεατρόφιλου κοινού της Καλαμάτας αποφασίζει για πρώτη φορά να παρουσιάσει την “Ανάκριση” στη πόλη της Καλαμάτας, σε μια περίοδο ιδιαίτερης κοινωνικής και πολιτικής σημασίας για τη χώρα μας.
Η παράσταση ανεβαίνει με την συγκλονιστική μετάφραση από τα γερμανικά του Πέτρου Μάρκαρη και με εκτεταμένα στοιχεία της μουσικής της πρώτης παράστασης, του Λουίτζι Νόνο. Η διασκευή – σκηνοθεσία – σκηνικά – κοστούμια - μουσική επιμέλεια είναι του Κώστα Χαλκιά (ο ηθοποιός – σκηνοθέτης συνεργάζεται για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά με τη Θεατρική Διαδρομή) με βασικό συνεργάτη του, τον κινηματογραφιστή και ειδικό supervisor Λεωνίδα Παπαδόπουλο, ο οποίος θα επεξεργαστεί ένα τεράστιο υλικό κινηματογραφικών και φωτογραφικών ντοκουμέντων. Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Τούμπουρου, Βάσια Αντωναροπούλου, Αφροδίτη Κομπότη. Συμμετέχουν τα μέλη - ηθοποιοί της «Θεατρικής Διαδρομής»: Αναγνωστοπούλου Ελένη, Ασημακόπουλος Απόστολος, Αντωναροπούλου Βάσια, Αντωνόπουλος Βασίλης, Γρηγορίου Παναγιώτης, Θεοδουλίδη Πέγκυ, Ιατρόπουλος Γιώργος, Καΐκης Στράτης, Κανδηλιώτη Αγγελική, Καπελούζος Γιώργος, Κολούζης Νίκος, Κοντούλη Άννα, Κυριακόπουλος Γιάννης, Κυριακοπούλου Λουκία, Κωνσταντοπούλου Αδαμαντία, Λυκούσης Γιώργος, Μανιατάκη Ελένη, Παναγόπουλος Γιώργος, Παρθένιος Ηλίας, Ρούπα Χριστιάνα, Σηφογιωργάκης Μανώλης, Σιάχος Παναγιώτης, Σταθέας Παναγιώτης, Τσάκαλη Τζένη, Χατζηγιαννόπουλος Νίκος. Το ρόλο του Προέδρου του Δικαστηρίου προσφέρθηκε να υποδυθεί ο Κώστας Χαλκιάς.
Οι παραστάσεις ξεκινούν τέλη Μαρτίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Μέχρι τότε και κατά την διάρκεια των παραστάσεων σχεδιάζονται παράλληλες δράσεις με αφορμή την προσπάθεια αυτή (Διαγωνισμός αφίσας, προβολή ταινιών κ.ά.) Επίσης η Θ.Δ. ανακοινώνει ότι σχεδιάζει να ανεβάσει την «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο και την «Στέλλα» (θεατρική διασκευή του σεναρίου της κινηματογραφικής ταινίας) του Ιάκωβου Καμπανέλλη».

*Φωτογραφία:
1965. Προετοιμασία για το ανέβασμα του έργου “Aνάκριση” του Πέτερ Βάις στην “Eλεύθερη Λαϊκή Σκηνή” του Δυτικού Βερολίνου. Δεξιά, ο σκηνοθέτης Έρβιν Πισκάτορ, στο κέντρο ο συγγραφέας Πέτερ Βάις, στο κέντρο και αριστερά ο συνθέτης Λουίτζι Νόνο. Πίσω διακρίνεται ο σκηνογράφος Χανς - Ούλριχ Σμύκλε