Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015 19:19

"Μια ζαχαρένια συνταγή" για τα παιδιά πρόσφυγες

Της Μαρίας Νίκα
Τον ζαχαροπλάστη Ρένο Ζαχαρένιο που ζει στα σύννεφα και φτιάχνει κουραμπιέδες πασπαλισμένους με ζάχαρη… χάχανη, συνάντησαν τη Δευτέρα στο «Βιβλιόπολις» οι μικροί φίλοι του βιβλίου. Η συγγραφέας του παραμυθιού «Μια ζαχαρένια συνταγή», Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, βρέθηκε στο Καλαματιανό βιβλιοπωλείο και αφηγήθηκε στα παιδιά την ιστορία του Ρένου Ζαχαρένιου, μια ιστορία χριστουγεννιάτικη που μιλά για την αλληλεγγύη και τη δύναμη της αγάπης...

Το βιβλίο κυκλοφόρησε μόλις πριν ένα μήνα, έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και όλα τα έσοδα, από κοινού με τις εκδόσεις Ιανός, διατίθενται για να στηριχθεί η παγκόσμια εκστρατεία Back2school. Στόχος, όπως λέει η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, η επιμόρφωση των παιδιών προσφύγων σε όλο τον κόσμο, παιδιών που βρέθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς.
Όλα ξεκινούν από μια ξεχασμένη ζαχαρένια συνταγή, «την οποία ο Ρένος Ζαχαρένιος βρίσκει σε κάποιο παλιό βιβλίο και μας τη λέει, αφού πρώτα την ψιθύρισε σε μένα και την έγραψα» παρατηρεί η συγγραφέας, η οποία όταν δε γράφει ιστορίες για παιδιά είναι… αστυνομικός!
«Αν δεν είσαι πρώτα άνθρωπος δε μπορείς να είσαι ούτε αστυνομικός, ούτε γιατρός, ούτε οτιδήποτε άλλο» παρατηρεί η κα Κωνσταντοπούλου, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή της είναι από τον Αετό Μεσσηνίας.
Στη δουλειά της συναντά δύσκολες καταστάσεις, ωστόσο δεν αποτελούν πηγή έμπνευσης για τα βιβλία της. «Γράφοντας για παιδιά δε θα μπορούσα να γράψω κάτι που αντιμετωπίζω στην καθημερινότητα της δουλειάς μου. Ίσως το γράψιμο να είναι ένας τρόπος διαφυγής από την καθημερινότητα που όλοι αντιμετωπίζουμε κι όχι από τη δουλειά την ίδια».
Αποφάσισε να διαθέσει όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου στην εκστρατεία Back2school γιατί θεωρεί απάνθρωπο το να μην έχει ένα παιδάκι πρόσβαση στη μάθηση, το να μεγαλώνει χωρίς μέλλον, όπως λέει.
Εκτός από το «Μια ζαχαρένια συνταγή», η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου έχει εκδώσει την ταξιδιωτική νουβέλα «Στιγμές που ταξίδεψαν στις Πρέσπες», για μεγαλύτερα παιδιά, από τις εκδόσεις Άπαρσις. Μέσα στην Άνοιξη αναμένεται να κυκλοφορήσει και το καινούργιο της βιβλίο.
Όσο για τον Ρένο Ζαχαρένιο, έχει ήδη παρουσιαστεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Κιάτο και την Καλαμάτα. «Αρέσει στα παιδιά ο τρόπος της παρουσίασης γιατί υπάρχει μια διαδραστικότητα και όπου έχουμε την ευχέρεια κάνουμε και χειροτεχνίες» λέει η συγγραφέας. Όπως ο πίνακας που ζωγράφισαν τα παιδιά στο «Βιβλιόπολις» με δαχτυλομπογιές, τη Δευτέρα το απόγευμα…

Η συγγραφέας με την ιδιοκτήτρια του "Βιβλιόπολις" Δήμητρα Δημοπούλου (αριστερά)