Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2016 18:56

Θερμό χειροκρότημα για την «Ωραιότερη ιστορία του κόσμου»

Θερμό χειροκρότημα για την «Ωραιότερη ιστορία του κόσμου»

Της Μαρίας Νίκα
Ένα παραμύθι που ενώνει τους λαούς είναι η «Ωραιότερη ιστορία του κόσμου» που έκανε πρεμιέρα την Κυριακή το μεσημέρι στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμάτας. Το έργο για παιδιά του Βασίλη Μαυρογεωργίου χειροκροτήθηκε θερμά από μικρούς και μεγάλους στην Κεντρική Σκηνή…

Πρωταγωνιστές, ο δυτικός Τριστάνο, φτωχός γιος ενός μυλωνά, και ο ανατολίτης Αλή, κλέφτης της Βαγδάτης. Δυο νέοι από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετική γλώσσα, διαφορετικά ρούχα, αλλά με ένα μεγάλο κοινό: την εξουσία που τους καταδυναστεύει.
Στην πρώτη ιστορία ο βασιλιάς θέλει να σκοτώσει τον Τριστάνο, στη δεύτερη, η βασίλισσα προσπαθεί να σκοτώσει τον Αλή. Δύο άνθρωποι που φαινομενικά διαφέρουν κι όμως αγωνίζονται και οι δυο για το ίδιο ακριβώς πράγμα, την επιβίωσή τους. Γιατί ο κόσμος δε χωρίζεται σε ανατολίτες και δυτικούς, αλλά σε καταπιεστές και καταπιεσμένους.
Όλα συμβαίνουν σε ένα εξαιρετικά λιτό σκηνικό. Λευκές χάρτινες κουρτίνες που μεταμορφώνονται από τους φωτισμούς, ταξιδεύουν τους θεατές πότε στο παγωμένο βασίλειο του βορρά, πότε στην καυτή έρημο και πότε στον «άλλο κόσμο». Αντίθετα τα κοστούμια έχουν σημαντικό μέρος στην παράσταση, καθώς οι πέντε ηθοποιοί αλλάζουν συνεχώς ρόλους.
Έξυπνο χιούμορ και ευρηματικότητα συνθέτουν το έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου, που ταυτόχρονα δίνει στα παιδιά τροφή για σκέψη.
Την παράσταση έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος ο συγγραφέας, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, η μουσική της Άννας Παπαϊωάννου, οι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου, βοηθός σκηνοθέτη ο Άρης Πλιός. Τους ρόλους ερμηνεύουν με φρεσκάδα και ζωντάνια οι ηθοποιοί Νάστια Βραχάτη, Εύη Γιαννακοπούλου, Γιάννης Κατσιμίχας, Κωνσταντίνος Πασσάς και Γιώργος Τσαπόγας.
Η «Ωραιότερη ιστορία του κόσμου» θα ξαναπαρουσιαστεί στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Ιανουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσουν οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία από Δευτέρα έως Παρασκευή.
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ για παιδιά, 10 ευρώ για ενήλικες
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 27210 82616 και 6983 581023 (κα Ολυμπία Δημητρέα)