Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016 16:14

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ βράβευσε τους θεατές του!

Αθηνά Καρρά, Γιάννα Γεωργανά, Τζίνα Πετροπούλου, Γιάννης Χρόνης Αθηνά Καρρά, Γιάννα Γεωργανά, Τζίνα Πετροπούλου, Γιάννης Χρόνης

Της Μαρίας Νίκα 
Συνήθως, στα κινηματογραφικά φεστιβάλ οι θεατές βραβεύουν την ταινία που τους άρεσε περισσότερο. Χθες βράδυ στην Καλαμάτα έγινε το αντίστροφο. Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου βράβευσε συμβολικά τους πιο πιστούς θεατές του, αυτούς που είδαν τις περισσότερες ταινίες στη διάρκεια της 12ήμερης διοργάνωσης.

Πρόκειται για τους Γιάννα Γεωργανά, Αθηνά Καρρά, Γιάννη Χρόνη και Κατερίνα Θεοφιλοπούλου. Στην τελετή λήξης, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Τζίνα Πετροπούλου τους προσέφερε από μία ταινία ντοκιμαντέρ.
Παίρνοντας το λόγο οι βραβευθέντες, τόνισαν τη μεγάλη σημασία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για την πόλη και σχολίασαν ότι θα ήθελαν η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, όπου έγιναν οι προβολές, να είχε ακόμη περισσότερο κόσμο.
Η Τζίνα Πετροπούλου παρατήρησε ότι φέτος τις προβολές της κυρίως ζώνης παρακολούθησαν περίπου 4.400 άνθρωποι, ενώ από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πέρασαν 3.400 μαθητές. Ευχήθηκε να μην υπήρχε η γραφειοκρατία που εμποδίζει τα παιδιά από τα χωριά να έρθουν με λεωφορεία στην Καλαμάτα για να παρακολουθήσουν ταινίες και εξέφρασε την ελπίδα κάποια στιγμή να καταφέρει το Φεστιβάλ να πάει το ίδιο στα χωριά τους.
Ευχαρίστησε την Περιφέρεια, το Δήμο Καλαμάτας και όλους όσοι στήριξαν την κινηματογραφική διοργάνωση και ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξη από φορείς και κόσμο, ώστε του χρόνου να μπορέσουν να γίνουν πιο πολλά πράγματα, π.χ. περισσότερα σεμινάρια.

Ο Θόδωρος Μαραγκός με το μικρόφωνο και οι πρωταγωνιστές του "Πως να σωπάσω"
Ήταν μια φορτισμένη βραδιά η χθεσινή, όχι μόνο γιατί τελείωσε μια πολύ σημαντική εκδήλωση για την πόλη, αλλά και λόγω των ταινιών που είχαν επιλεγεί να κλείσουν το πρόγραμμα.
Το «Πώς να σωπάσω» του Φιλιατρινού σκηνοθέτη Θόδωρου Μαραγκού ήταν ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ γι’ αυτό που ζει σήμερα η Ελλάδα. Μια παρέα απελπισμένων ανθρώπων βρίσκει καταφύγιο σε ένα ξεχασμένο ανοιχτό θέατρο πάνω στο βουνό, δίπλα σε έναν γκρεμό. Θα αυτοκτονήσουν ή θα επαναστατήσουν; Τελικά… αποφασίζουν να ανεβάσουν μια θεατρική παράσταση!
«Πολιτικά μας έχουν διαλύσει. Πολιτιστικά δε μπορούν να μας διαλύσουν. Ο πολιτισμός είναι η δύναμή μας» είπε λίγο αργότερα ο Θόδωρος Μαραγκός συζητώντας με το κοινό του Φεστιβάλ, πλαισιωμένος από συνεργάτες του.
Σε μια γυναίκα που προσπαθεί να σώσει όσες περισσότερες αρχαιότητες μπορεί πριν αυτές χαθούν για πάντα στο βυθό μιας τεχνητής λίμνης της ΔΕΗ, στη Δυτική Μακεδονία, ήταν αφιερωμένη η ταινία του Κίμωνα Τσακίρη (φωτο) «Η Αρχαιολόγος». Προβληματισμοί για τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, την ιστορία του, το μέλλον, την προσωπική ευθύνη απέναντι στα πράγματα…