Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2016 19:36

Ο Προκόπης Παυλόπουλος για τους συμβολισμούς της έκθεσης στο Μουσείο Χαρακτικής της Μεσσήνης

Ο χαράκτης και ζωγράφος, Τάκης Κατσουλίδης, ξεναγεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στην έκθεση Ο χαράκτης και ζωγράφος, Τάκης Κατσουλίδης, ξεναγεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στην έκθεση

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 
Τη συνύπαρξη των λαών και τη συνδημιουργία. Αυτό είναι το μήνυμα, όπως το περιέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, το οποίο βγαίνει από την έκθεση την οποία εγκαινίασε ο ίδιος το απόγευμα στο Μουσείο Χαρακτικής «Τάκης Κατσουλίδης», στη Μεσσήνη, με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο…

Πρόκειται για έκθεση με αντίγραφα χαρακτικών για τον Μέγα Αλέξανδρο από το Μουσείο του Λούβρου, της εποχής από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα, καθώς και για σύγχρονα χαρακτικά επίσης για το Μέγα Αλέξανδρο, από χαράκτες που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα που τους απεύθυνε ο Νησιώτης χαράκτης και ζωγράφος, Τάκης Κατσουλίδης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια υπενθύμισε ότι το 2004, ως υπουργός Εσωτερικών τότε, είχε εγκαινιάσει και πάλι έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής, με θέμα την ελιά. Αναφερόμενος στο θέμα της τωρινής έκθεσης ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε: «Δεν είναι τυχαίο καθόλου ότι η πιο εμβληματική προσωπικότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας αναδεικνύεται ο Μέγας Αλέξανδρος. Συμβολίζοντας ότι στη μία και μόνη ουσιαστικά εκστρατεία τους οι Έλληνες, με αυτή την προσωπικότητα, με αυτόν τον ηγέτη, δεν πήγαν για να κατακτήσουν χώρες, πήγαν για να σπείρουν πολιτισμό. Και είναι βέβαιο ότι η ανθρωπότητα θα ήταν πολύ διαφορετική εάν δεν υπήρξε η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία έσπειρε τον ελληνικό πολιτισμό, μπόλιασε την υπόλοιπη ανθρωπότητα, ακόμα και λαούς που είχαν πολύ διαφορετική κοσμοθεωρία και πολύ διαφορετικές θρησκείες. Ζούμε σε εποχή που εκείνο που πρέπει να μάθουμε είναι να συνυπάρχουν οι λαοί για να δημιουργήσουν από κοινού και όχι να βάλουμε πάλι τον πλανήτη σε περιπέτειες. Και αυτό ο Μέγας Αλέξανδρος το δίδαξε καλά και πρέπει να το κρατήσουμε μέσα μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για τον Τάκη Κατσουλίδη, τονίζοντας ότι είναι παλιός του φίλος αλλά κυρίως είναι μεγάλος καλλιτέχνης που προσφέρει πολιτισμό σε μια κρίσιμη εποχή, χωρίς ωστόσο η πολιτεία να έχει αναγνωρίσει ακόμη, ηθικά, την προσφορά του αυτή, μέχρι τώρα τουλάχιστον.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει ο Δήμος Μεσσήνης με όλες του τις δυνάμεις τον πολιτισμό, διότι, όπως τόνισε, αποτελεί τη μόνη απάντηση απέναντι στην κρίση. Ειδικότερα ανέφερε: «Ο πολιτισμός είναι η μοναδική απάντηση στην κρίση που περνάμε. Κρίση αξιών πρωτίστως. Ως δήμαρχος και πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις τους δύο ισχυρότερους πολιτιστικούς πνεύμονες του Δήμου. Ο πρώτος είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης και ο δεύτερος το Μουσείο που μας φιλοξενεί σήμερα, την επιτυχή πορεία του οποίου οφείλουμε να διασφαλίσουμε στο διηνεκές».
Ο Τάκης Κατσουλίδης αναφέρθηκε στο πως εμπνεύστηκε ώστε να διοργανώσει τη συγκεκριμένη έκθεση, ενώ μίλησε και εκείνος με θερμά λόγια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο δώρισε ένα από τα δύο έργα του με τα οποία συμμετέχει στην έκθεση.
Για την χαρακτική τέχνη, το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων χαρακτών και το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διατελέσει το Μουσείο της Μεσσήνης μίλησε ο Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, ομότιμος καθηγητής ιστορίας της Τέχνης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, που κατάγεται από τη Μεσσήνη, Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Στ.Μ.