Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016 22:02

Στο φιόρο του λεβάντε

Της Μαρίας Νίκα
Κι εκεί που το ΄χεις πάρει απόφαση πως ούτε και φέτος θα πας διακοπές, κάνεις ένα τσουπ και ξαφνικά βρίσκεσαι να ρεμβάζεις στη θάλασσα του Ιονίου από το λόφο της Μπόχαλης! Γιατί ο Ηλίας και η Αγγελική αποφάσισαν να παντρευτούν στην όμορφη Ζάκυνθο. Στο νησί του Σολωμού, του Κάλβου και του Γρηγορίου Ξενόπουλου…

Φιόρο του Λεβάντε την είπαν οι βενετσιάνοι, που θα πει Ανθός της Ανατολής, εξ ου και οι ονομασίες των πλοίων που πάνε κι έρχονται στο λιμάνι: "Levante Ferries".
Σάββατο απόγευμα ανεβήκαμε στο λόφο. Στο ίδιο ακριβώς σημείο που η κοντεσίνα Έλντα Ντιμάρα συναντά για πρώτη φορά τον αγαπημένο της Ζέπο Πεμπονάρη στην ταινία "Επαναστάτης Ποπολάρος". Κοίταζες τη μεγάλη πύλη του Κάστρου και είχες την αίσθηση πως από στιγμή σε στιγμή θ’ αριβάριζε η καλλονή του ελληνικού σινεμά Μπέτυ Λιβανού, κρατώντας το κίτρινο ομπρελίνο, και δίπλα της θα προχωρούσε ο ζεν πρεμιέ της εποχής, Κώστας Πρέκας, με το ψάθινο καπέλο και το μαύρο μπαστούνι.
Στην κορυφή, το φρούριο με το καταπράσινο δάσος από πεύκα, τριγύρω τα κτήματα με τ’ αρχοντικά και στα πόδια σου ν’ απλώνεται η πόλη. Τα σπίτια, οι εκκλησίες με τα πανέμορφα καμπαναριά, η πλατεία του Αγίου Μάρκου, οι άμαξες με τ’ άλογα που σταθμεύουν στο λιμάνι. Δεν είμαι σίγουρη, αλλά νομίζω ότι άκουσα και τον ήχο από τα κουδουνάκια των αμαξάδων να φτάνει ως πάνω με τ’ αεράκι. Δυο λεπτά από τη χώρα κι όμως ένιωθες ότι βρισκόσουν στην εξοχή! 
Και την Κυριακή ο γάμος. Μια συγκινητική τελετή, με δυο αγαπημένους ανθρώπους να ενώνουν τις ζωές τους αγκαλιασμένοι από συγγενείς και φίλους, ντόπιους και άλλους που ταξίδεψαν από κοντά κι από μακριά, για να είναι εκεί αυτή την όμορφη μέρα.
Και ύστερα, γλέντι δίπλα στα κύματα, κάτω από τ’ αρμυρίκια. Τι βραδιά ήταν αυτή, μάτια μου! Ακόμη ηχούν στ’ αυτιά μου οι μελωδίες από τις ζακυνθινές καντάδες με τα μαντολίνα και τις κιθάρες…

"Απόψε, την κιθάρα μου, τη στόλισα κορδέλες
και στα καντούνια περπατώ, για τσ’ όμορφες κοπέλες

Απόψε, να μην κοιμηθείς, παρά να καρτερέψεις
ν’ ακούσεις την κιθάρα μου, και ύστερα να πέσεις

Για σε, τα γιούλια μάζεψα, για σε και τ’ άλλα τ’ άνθη
απόψε σ’ ονειρεύτηκα, κι ο ύπνος μου εχάθη…"

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο Χάρης Στην… ήσυχη παραλία Λουτρακίου »