LEONIDAS MPALIKHS
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 19:10

Λοιμώδη πολιτική και μπάτσοι πουθενά

Λοιμώδη πολιτική και μπάτσοι πουθενά

Χρονογράφημα του  Παναγιώτη  Αντωνόπουλου  
              Οι Ιδέες του φίλου Πλάτωνα, διαδέχονται η μία την άλλη. Άλλες ιδιαζόντως ειδεχθείς κι άλλες, ήπιες, προβλέψιμες, λογικές.  Στη βόλτα μας προχθές στην παραλία ξέχασε το νοσογόνο στέλεχος του ιού για να καταπιαστεί με τους αβροδίαιτους του Μαξίμου, Κεραμέως και Χρυσοχοϊδη. 

           << Σε  πλούσιο συμπόσιο, εκκολάφθηκε >> μου είπε με στόμφο, << το  ανοσιούργημα της εμπλοκής της ΕΛ. ΑΣ στα πανεπιστήμια. Σκαρφίστηκαν δήθεν πως θα συλλαμβάνουν τους ανυπότακτους σπουδαστές, αλλά στην ουσία θέλουν να διορίσουν 1500 φύλακες για να μονιμοποιηθεί το καθεστώς της βίας και του ελέγχου στα ΑΕΙ. Στην πόλη μας δυστυχώς το αστυνομικό τμήμα δεν είναι επανδρωμένο. Βλέπεις καμιά περιπολία; Καθολική είναι η διαμαρτυρία των πολιτών για την έλλειψη φρούρησή τους από τους ληστές και τους κλέφτες, αλλά το υπουργείο της τάξης, αγρόν ηγόρασε. Βλέπεις πουθενά μπάτσο; Για να περιοριστούν οι ληστείες θέλει όλη η ύπαιθρος αυξημένο αριθμό οργάνων περιφρούρησης. Οι νοσηροί όμως εγκέφαλοι της Αθήνας νομίζουν πως μόνο η πρωτεύουσα έχει ανάγκη προστασίας της ζωής, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Τούτο το μοντέλο της συνάθροισης πολλών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ στο πρώτο άστυ, θυμίζει τη χούντα που όταν εφαρμόσθη απέτυχε παταγωδώς. Στην πορεία του δικτάτορα Παπαδόπουλου από το Λαγονήσι στο Ψυχικό που ήταν η χειμερινή του κατοικία, όλη η ΕΛ.ΑΣ της Αθήνας και των πέριξ δήμων του λεκανοπεδίου επιστρατεύονταν και φρουρούσαν τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και την Κηφισίας. Επικαλούμενη η χούντα την ευάλωτη θέση του Προέδρου της, επάνδρωνε τα αστυνομικά τμήματα με συνεχείς προσλήψεις ένστολων, έτσι το σώμα πολυπληθές πλέον αντί να φυλάει το λαό φύλαγε το δικτάτορα! >>

      Σταμάτησε να μιλά, έφερε το βλέμμα του στα πέριξ του ορίζοντα, το εστίασε στο γαλάζιο του Ιόνιου και απάγγειλε άκρως ενθουσιώδης: << Κάποτε λογάριαζα να φύγω μ’ όλα τα βαπόρια που σφυρίζαν,/ μ’ όλα τα καϊκια που άνοιγαν πανιά,/ μ’ όλους τους ωκεανούς,/  μ’ όλους τους αφρούς,/ μ’ όλους τους δρόμους .// Μετά γελώντας ειρωνικώς, συνέχισε: << Δεν έφυγα και τώρα είμαι μπροστά σου και σου λέω για τους μπάτσους!  Οι καημένοι οι μπάτσοι! Θα ξέρεις πιστεύω πως το << μπάτσος >> είναι ομόηχο με το χαστούκι. Το όργανο της τάξεως προέρχεται από το τούρκικο << μπατς >> που σημαίνει φόρος. Το φόρο τον εισέπρατταν οι χωροφύλακες.  Ο << μπάτσος >> που σημαίνει χαστούκι ή σκαμπίλι προέκυψε από το βλάχικο batsa, δηλαδή ράπισμα. Ίσως κι από τη λέξη patch, γερμανοεβραιϊκή διάλεκτο, που σημαίνει χαστούκι >>.

    Τον διέκοψα. Αυτή η ολέθρια απόφασή τους να μπάσουν τους μπάτσους στα πανεπιστήμια  μ’ έκανε να θυμηθώ την έλλειψη των ιατρών στα νοσοκομεία. << Μπάτσοι πολλοί και γιατροί λίγοι >> ψιθύρισα για να του πυρπολήσω τη σκέψη και να συνεχίσει. Είπε: << Ανά 100.000 ανθρώπους εμείς στην Ελλάδα έχουμε 34 γιατρούς, ενώ η Πορτογαλία έχει 244!  Ο αυταρχικός Χρυσοχοϊδης φοβάται το λαό γι’ αυτό το κάνει. Βάζει παντού μπάτσους να νιώθει ασφαλής. Η αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη είχε δηλώσει: << Θα είμαι αυταρχική, αυτή είναι η δουλειά μου. Και ο θεός θα με συγχωρέσει, αυτή είναι η δική του δουλειά >>. Την ακολουθεί ο Χρυσοχοϊδης. Κάνει τη δουλειά του ο άνθρωπος κι ότι βρέξει ας κατεβάσει. Αυτή είναι η εξουσία.

   ellinikoxronografima.blogspot.gr