Η παρουσία των κοσμικών Γουηβέριων είναι έντονη, ενώ το ίδιο βράδυ ο Βολοντίρ Γουηβερόφσκι, από τη Ρωσία, επισκέπτεται το Παλάτι, χωρίς να ενημερωθεί κανείς απ’ όσους έπρεπε να ενημερωθούν.
Δεν ήταν μια επίσκεψη τυχαία πάντως, αλλά αποσκοπούσε σε ενημέρωση των παλατιανών για τις κοσμικές παρουσίες στην πρεμιέρα της ταινίας.
Κουτσομπόλης περιωπής ο Βολοντίρ Γουηβερόφσκι, έχοντας διακόψει τις σχέεσεις του με τους Γουηβέριους, είχε αναπτύξει αυτόνομη κοσμική παρουσία.
Μόνιμη επαφή μαζί του ο Ιωνάς Δραγουμάνος, που τον έφερε σε επαφή τόσο με τους βασιλικούς όσο και με τους βενιζελικούς κύλους.
Αυτές τις επαφές ο Γουηβερόσκι φρόντισε να τις αξιοποιήσει όσο καλύτερα γινόταν και επειδή ήταν ιδιαίτερα σχολαστικός κρατούσε εκτενείς σημειώσεις, τις οποίες σκόπευε να αξιοποιήσει όταν θα έκρινε πως υπήρχε λόγος.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, έως το 1936 και την 4η Αυγούστου ως καθεστώς, οι σημειώσεις του Γουηβερόφσκι είχαν εμπλουτιστεί πολύ και ο ίδιος φρόντιζε να τις εμπλουτίζει τακτικά με νέες λεπτομέρειες ακόμα και σε υποθέσεις που έμοιαζαν πια ξεχασμένες.
Σε όλη αυτή τη μακρά αλλά και συναρπαστική περίδοο ο Ιωνάς Δραγουμάνος, συνεχίζοντας τη δική του διαδρομή σε προκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο, εξακολουθούσε να συνεργάζεται με τον Βολοντίρ Γουηβερόφσκι και να είναι ο άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του.
Την ημέρα λοιπόν που ο Μεταξάς επέβαλε το δικτατορικό καθεστώς του, ο Γουηβερόφσκι έφυγε από το Παλάτι, όπου είχε συναντηθεί με τον βασιλιά και εξαφανίστηκε.
Το ίδιο βράδυ ο Ιωνάς Δραγουμάνος δεχόταν έναν φάκελο με κωδικούς και με αποστολέα τον Γουηβερόφσκι.
-ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ-
Αρ. Μητρώου Μ.Η.Τ. 262004