Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 00:00

Επίσκεψη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Της Μαρίας Νίκα
«Βόλτες! Πολλές βόλτες! Να παίρνει το παιδί ερεθίσματα» λέει η παιδίατρος. Ε, παίρνουμε κι εμείς τους δρόμους, σχεδόν καθημερινά. Πήγαμε στο πάρκο, πήγαμε στην πλατεία, είδαμε τα σιντριβάνια, κάναμε κούνιες σχεδόν σε όλες τις παιδικές χαρές της Καλαμάτας, παίξαμε με τα κουβαδάκια μας στην παραλία και πάλι από την αρχή. Και τώρα; Τι άλλο έχει να κάνουμε τώρα; Που αλλού μπορεί να πάει ένα μικρό παιδάκι σ’ αυτή την πόλη για να περάσει ωραία και δημιουργικά;...

Μα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη! Πώς δεν το είχα σκεφτεί τόσο καιρό; Όχι, δεν εννοώ τη Βιβλιοθήκη γενικά, αλλά την παιδική γωνιά της. Μια αίθουσα γεμάτη βιβλία όλων των κατηγοριών για παιδιά, χώρο για διάβασμα και υλικά για ζωγραφική (χαρτί, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους και κηρομπογιές), ακόμη και μαλακά στρώματα με πολύχρωμα μαξιλάρια για να χαλαρώσουν οι μικροί αναγνώστες ξεφυλλίζοντας έναν τόμο με ιστορίες ή ζωγραφιές. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού - ορισμένων βιβλίων - με την έκδοση σχετικής κάρτας! 
Οδός Αριστομένους, Πνευματικό Κέντρο, 4ος όροφος. Με το που βγαίνεις από το ασανσέρ αριστερά. Δίπλα στην είσοδο ένα ξύλινο τρίποδο και πάνω αναρτημένη μια χαριτωμένη αφίσα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο: «Τα 10 δικαιώματα του μικρού αναγνώστη» από το βιβλίο του Φιλίπ Μπρασέρ «1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο».
«Γειά σας! Μάθαμε ότι έχετε παιδικό τμήμα και ήρθαμε να δούμε βιβλία» λέμε στους δύο υπαλλήλους της βιβλιοθήκης που συναντάμε μπαίνοντας. Μας οδηγούν στην αίθουσα. Στην αρχή η μικρή περιεργάζεται το χώρο. «Σκανάρει» τα πάντα με τα μάτια χωρίς να ακουμπάει τίποτα. Όσο περνά η ώρα εξοικειώνεται. Πλησιάζει τα ράφια, χαϊδεύει τις ράχες των βιβλίων, τραβάει ένα στην τύχη και μου το δίνει. «Το τηγάνι του δήμιου» του Ευγένιου Τριβιζά. Το ξεφυλλίζουμε παρέα.
Ένας αφηρημένος ποιητής μπαίνει - λέει - κατά λάθος στον κήπο των ανακτόρων κι ερωτεύεται παράφορα την ωραία Τιραντώ, την κόρη του βασιλιά Παχουλούτσικου και Πολύγνωμου. Επειδή, όμως, από τη χαρά του παραβαίνει τις απαγορευμένες πινακίδες και αρχίζει να κάνει τούμπες στο βασιλικό γρασίδι και να μαδάει μαργαρίτες - κάτι που απαγορεύεται αυστηρά - ο βασιλιάς τον καταδικάζει σε θάνατο. Οι φρουροί οδηγούν τον ποιητή στην πλατεία και ο δήμιος ετοιμάζεται να τον εκτελέσει. Όμως, ο αναποφάσιστος βασιλιάς αλλάζει συνέχεια γνώμη σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης του κατάδικου. Με τι θα εκτελεστεί τελικά; Με τσεκούρι, με τηγάνι ή με πιπέρι;…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μάθημα: Ανθρώπινες αξίες Μέρες του ΄48 »