Τετάρτη, 27 Μαϊος 2015 00:00

Μάθημα: Ανθρώπινες αξίες

Από τη γιορτή του αλληλέγγυου σχολείου στην Καλαμάτα Από τη γιορτή του αλληλέγγυου σχολείου στην Καλαμάτα

Της Μαρίας Νίκα
Έμπαινε στην τάξη αθόρυβα κρατώντας το δερμάτινο τσαντάκι του. Έκλεινε πίσω του την πόρτα, μας έλεγε να κάνουμε ησυχία και όποιος ήθελε να ανοίξει το βιβλίο του και να διαβάσει «από μέσα του» το παρακάτω κεφάλαιο. Ύστερα καθόταν στην καρέκλα του πίσω από την έδρα, και κοίταζε έξω απ' το παράθυρο…

Για 45 ολόκληρα λεπτά κοίταζε έξω απ' το παράθυρο χωρίς να πει λέξη. Γ΄ Λυκείου, Ιστορία - μάθημα τρίτης δέσμης. Δε θυμάμαι να μας παρέδωσε ποτέ. Απαξιούσε και να μας κοιτάξει. Στα «ιδιαίτερα», όπως άκουγα, ήταν από τους καλύτερους και τους ακριβότερους. Φαίνεται τα πρωινά στο σχολείο φύλαγε δυνάμεις για το απόγευμα. Ωστόσο, πληρωνόταν από το ελληνικό δημόσιο για τη δουλειά που υποτίθεται ότι έκανε το πρωί.
Εμείς αντί να αντιδράσουμε, αντί να προσβληθούμε από αυτό που συνέβαινε, αντί να απαιτήσουμε το δικαίωμά μας στη δωρεάν μάθηση, χαιρόμασταν που δεν κάναμε τίποτα. Μια ώρα χαλαρή. Αρκεί να μέναμε ήσυχοι. Όσο για την Ιστορία, θα την παπαγαλίζαμε το απόγευμα στο φροντιστήριο. Το θυμάμαι σαν τώρα. Έφτα κεφάλαια: Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, Νεοελληνικός Διαφωτισμός, Οι πολιτειακές αντιλήψεις των Ελλήνων πριν την Επανάσταση του ΄21, Τα οικονομικά του Αγώνα, Παιδεία, Εξωτερική Πολιτική (1821-1832), Μικρασιατικός Πόλεμος (1918-1923).
«Για να πάρεις 20άρι στις Πανελλήνιες, πρέπει να μπορείς να πεις δυο φορές το βιβλίο απ’ έξω από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς διακοπή» μας έλεγαν. Τι ψυχωτικό και πόσο ανώφελο! Κι όμως κάποιοι το κατάφερναν. Και έγραψαν και καλά. Ιστορία δεν ξέρω αν έμαθαν εκείνη τη χρονιά, αλλά καλά έγραψαν.
Κάθε φορά που γίνεται συζήτηση για τα προβλήματα στην εκπαίδευση, θυμάμαι εκείνο το μάθημα Ιστορίας και τον καθηγητή να κοιτάζει έξω από το παράθυρο. Τον ξαναθυμήθηκα πρόσφατα, με αφορμή τη γιορτή λήξης για τη φετινή χρονιά του «Σχολείου μας». Αυτού του αλληλέγγυου σχολείου που έστησαν κάποιοι εκπαιδευτικοί εθελοντές στην πόλη της Καλαμάτας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Ένα από τα πολλά μαθήματα του προγράμματος ήταν οι «Ανθρώπινες αξίες».
Θα μεταφέρω μόνο δυο λόγια που μου είπε φίλη δασκάλα, η οποία δίδαξε σ' αυτό το σχολείο: «Ήταν συγκινητικό. Να εμφανίζεται όλο χαρά ο μικρός στην πόρτα και να σε ρωτάει: "Κυρία, σε ποια αίθουσα είναι οι Ανθρώπινες αξίες;"».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φτου και βγαίνω! Επίσκεψη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη »