Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 09:20

Το λιοντάρι και το άγαλμα

Το λιοντάρι και το άγαλμα

Δύο πολύ όμορφα βιβλία που μιλούν για την προσφυγιά και τη μετανάστευση, παρουσιάζονται αυτή την Παρασκευή 18 Μαρτίου στη Συντροφιά των Παραμυθιών του βιβλιοπωλείου «Βιβλιόπολις», στην Καλαμάτα. Παράλληλα, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες με βάση τις ιστορίες των βιβλίων…

Ένα λιοντάρι στο Παρίσι
«Ήταν ένα τεράστιο λιοντάρι. Ένα νεαρό, περίεργο και μοναχικό λιοντάρι. Έπληττε αφόρητα στη σαβάνα του. Έτσι μια μέρα έφυγε για να βρει μια δουλειά, μια αγάπη, ένα μέλλον. Έφτασε στο Παρίσι με το τρένο και χωρίς αποσκευές. Ήταν η πρώτη του φορά σε μια μεγάλη πόλη. Και, όπως ήταν φυσικό, φοβόταν λιγάκι».
Με ένα κείμενο πολύ τρυφερό και ποιητικό, η συγγραφέας ακολουθεί το λιοντάρι από τη στιγμή της άφιξής του στο Παρίσι, στην καθημερινότητά του (το μετρό, τη μπαγκέτα ψωμί, τα καφενεία, τους παριζιάνους) και στα αξιοθέατά του (το Λούβρο και τη Τζοκόντα, τη Μονμάρτη, τον Πύργο του Άιφελ, το Σηκουάνα).
«Ανακαλύπτουμε μαζί του τι σημαίνει να φτάνει κανείς μόνος σε μια ξένη πόλη, όπου στην αρχή όλα μοιάζουν ξένα και απειλητικά, και σιγά-σιγά να μαθαίνεις ν’ αγαπάς την πόλη, την ομορφιά της, τους κατοίκους της και να νιώθεις άνετα και να μη θέλεις πια να φύγεις. Το βιβλίο είναι τυπωμένο σε πολύ μεγάλες διαστάσεις (είναι τεράστιο!) και ξεχωρίζει, εκτός του κειμένου του, για την εικονογράφησή και την ομορφιά του».
Κείμενο - Εικονογράφηση: Beatrice Alemagna
Εκδόσεις Κόκκινο
Ώρα: 6.00 - 7.00 μ.μ.
Για παιδιά από 4 ετών έως 6 (και Πρώτης Δημοτικού)

Το άγαλμα που κρύωνε
«Εκείνο τον Αύγουστο, τον πιο ωραίο Αύγουστο του αιώνα, η πανσέληνος ασήμωσε ένα παράξενο ταξίδι που έμοιαζε πολύ με παραμύθι. Παραμύθι όμως δεν ήταν».
Το ταξίδι αυτό ξεκινά από παλιά. Από τότε που το μικρό μαρμάρινο αγόρι, το άγαλμα, άφησε σαν προσφυγάκι την πατρίδα του στη Μικρασία και στεγάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Από τότε κρύωνε ολοένα, γιατί νοσταλγούσε αθεράπευτα την πατρίδα του στην αντίπερα ακτή του Αιγαίου. Τα πράγματα θ' αλλάξουν όμως όταν θα βρει δυο φίλους καρδιάς, την κυρία Γαλάτεια, την καθαρίστρια του Μουσείου, και το μικρό Λάμπη, το γιο του νυχτοφύλακα. Τα πράγματα θ' αλλάξουν μ' ένα παράξενο όνειρο. Απ' τ' όνειρο θα φτερουγίσει στο Μουσείο ένα μεγάλο γαλάζιο πουλί που θα τους ταξιδέψει μια νύχτα με πανσέληνο στις χαμένες πατρίδες, στη Μικρασία.
«Το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου αλλά και το Βραβείο Λογοτεχνικού περιοδικού “Διαβάζω”, απέσπασε το βιβλίο “Το άγαλμα που κρύωνε” του Χρήστου Μπουλώτη σε εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδη και δικαίως, γιατί καταφέρνει να μεταφέρει στα παιδιά μια αληθινή ιστορία, μια επίκαιρη και καθημερινή πραγματικότητα, κάνοντάς την παραμύθι και ελπίδα».
Κείμενο: Χρήστος Μπουλώτης
Εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη
Εκδόσεις Πατάκη
Ώρα: 7.15 - 8.15
Για παιδιά από 7 ετών

Βιβλιόπολις - Δήμητρα Δημοπούλου, Αριστομένους και Νικηταρά 3Α, Καλαμάτα