Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016 01:06

Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου

Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου

Ένας ασήμαντος και μοναχικός τραπεζικός υπάλληλος, εξαιτίας της εκπληκτικής του ομοιότητας μ’ έναν κακοποιό που οι εφημερίδες αποκαλούν «Ο Δράκος», καταδιώκεται από την αστυνομία και βρίσκει καταφύγιο σ’ ένα καμπαρέ, ξεφεύγοντας ταυτόχρονα από τη γκρίζα και μίζερη ζωή του...

Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή του αριστουργήματος του Νίκου Κούνδουρου, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας προβάλλει τον «Δράκο» και τιμά τον σκηνοθέτη. Την Κυριακή 20 Μαρτίου στις 8.00 το βράδυ στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου.

Για την ταινία
«Ο Ιάκωβος Καμπανέλης γράφει ένα σενάριο με πολλές όψεις, που διαχειρίζεται πολλά θέματα με τρόπο σχεδόν αριστοτεχνικό και ο Νίκος Κούνδουρος με την πρωτοποριακή και καινοτόμα ματιά του κάνει μια από τις ελάχιστες ταινίες που επηρέασαν τον ελληνικό κινηματογράφο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θεωρείται από τις σπουδαιότερες δημιουργίες του. Η μουσική επένδυση του Χατζιδάκι και η σεμνή φυσιογνωμία του Ηλιόπουλου «κουμπώνουν» τέλεια με το πνεύμα και το ύφος της ταινίας. Αν και γνώρισε εμπορική αποτυχία αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις σημαντικές ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου που συνδυάζει στοιχεία από τον ιταλικό νεορεαλισμό, τον γερμανικό εξπρεσιονισμό αλλά και το φιλμ νουάρ. Πραγματεύεται, την ασφυξία που είχε πνίξει την χώρα στην δεκαετία του ’60, με το έγκλημα και τη φτώχεια να πρωτοστατούν». 

Πρόγραμμα εκδήλωσης 
20:00 Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ '50. Ένα ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σολδάτου - προβολή παρουσία του σκηνοθέτη
21:00 Απονομή τιμητικής πλακέτας στον Νίκο Κούνδουρο για την προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο
21:15 Ο ΔΡΑΚΟΣ | 60 χρόνια μετά
Χώρος: Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα : 20:00
Είσοδος ελεύθερη