Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 01:15

Το Κάστρο της Μεθώνης από τον Όμηρο ως τον 20ο αιώνα

Το Κάστρο της Μεθώνης από τον Όμηρο ως τον 20ο αιώνα

Το σημαντικό βιβλίο του Παναγιώτη Φουτάκη «Η Μεθώνη και η ιστορία, η Βενετία και η εξουσία» παρουσιάζεται τη Δευτέρα, 12 Φλεβάρη 2018, στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22), στις 7 το βράδυ, παρουσία του πρέσβη της Ιταλίας στη Ελλάδα Efisio Luigi Marras, από τις εκδόσεις Καπόν…

Η παρουσίαση θα γίνει από τον καθηγητή και διευθυντή των έργων στην Αρχαία Μεσσήνη Πέτρο Θέμελη, το μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Χρύσα Μαλτέζου, τον διευθυντή ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών Γιώργο Τόλια και τον ίδιο τον συγγραφέα, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει, εκτός από τον Πρέσβη της Ιταλίας, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης.

Σύμφωνα με το οπισθόφυλλο του βιβλίου, «ετούτη η μονογραφία για το κάστρο Μεθώνης αποτελεί μια διαδρομή από τον Όμηρο μέχρι τον 20ό αιώνα, με έμφαση στην ενετική παρουσία. Αναδεικνύει κάποια θέματα που μέχρι τώρα ήταν στο ημίφως, όπως τα αρχαία τείχη και νομίσματα της καστρούπολης, τη διάρθρωση της ενετικής διοίκησής της, την ταυτοποίηση των 27 θυρεών και 18 ενετικών λιονταριών της, την ανακάλυψη του πραγματικού εντολοδόχου της λανθασμένα αποκαλούμενης στήλης Morosini, την αποκατάσταση του ονόματός του καταχρηστικά λεγάμενου πύργου Βιλλαρδουί-νου, την εξέταση-ανάγνωση του τεκτονικού σήματος της κεντρικής πύλης, την εύρεση της ορθής ονομασίας του οκτάπλευρου πύργου του μώλου ο οποίος εξακολουθεί να αποκαλείται με το τουρκικό του όνομα Μπούρτζι, και τον εντοπισμό της πραγματικής μορφής του παλιού λιμανιού.

Όταν εξασφαλιστεί αναστηλωτικά η στερέωση του κάστρου, οι ανασκαφές θα μπορέσουν να φέρουν στο φως όσους θησαυρούς εξακολουθούν να κρύβονται στην πάλαι ποτέ πλούσια Μεθώνη. Άλλοι αποδεικνύοντας μια προνομιούχο εξέλιξη, άλλοι μαρτυρώντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Άλλοι θαμμένοι στη γη, άλλοι βυθισμένοι στη θάλασσα, αλλά όλοι κλεισμένοι στη φλύαρη σιωπή τους. Ο Χρόνος και ο Άνθρωπος μετατόπισαν και συσσώρευσαν τα χώματα, θάβοντας πολύτιμες μαρτυρίες του παρελθόντος. Η μανία της Φύσης έριξε κτίσματα κι έστειλε στο βυθό τα πλεούμενα που αγνόησαν τις ιδιοτροπίες της. Ό, τι γλίτωσε από τους σεισμούς, από τους κατακτητές, από τους αρχαιοκάπηλους, κούρνιασε κάτω από τα χώματα και τις πέτρες. Οι θησαυροί οι πιο πολύτιμοι είναι κατά βάθος οι θησαυροί που δεν γυαλίζουν αρκεί να υπάρχει η ευαισθησία που αποτιμάει και η γνώση που μελετάει. Η οφειλή προς την πολιτιστική κληρονομιά είναι ανυπολόγιστη· η ζημιά που υπέστη, μεγάλη· η έγνοια για τη διαφύλαξή της, για την ώρα μικρή. Είναι καλό να ονειρεύονται οι άνθρωποι· είναι σωτήρια καλύτερο να ξέρουν τι θα κάνουν όταν ξυπνήσουν».