Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 23:11

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: Οι ταινίες της Τρίτης

Belle de nuit | Marie-Ève de Grave ( 72') Τρίτη 22 Ιανουαρίου στις 18:45 Belle de nuit | Marie-Ève de Grave ( 72') Τρίτη 22 Ιανουαρίου στις 18:45

Δύο από τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν την Τρίτη 22 Γενάρη, στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, παρουσιάζονται σε πρώτη πανελλήνια προβολή. Είναι το “Bir” του Veysi Altay από την Τουρκία και το “Nazareth cinema Lady” της Nurit Jacobs Yinon από το Ισραήλ, που θα είναι παρόντες στις προβολές ως επίσημοι προσκεκλημένοι της διοργάνωσης…

Το σημερινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

 

22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019 ΤΡΙΤΗ

 

Acha Acha Cucaracha | by Μario Piazza (75')

Τρίτη 22 Ιανουαρίου στις 16:00

Το 1979, σε μια περίοδο βάναυσης δικτατορίας, οι Cucaño αναδύθηκαν από την πόλη Ροζάριο στην Αργεντινή. Ένα γκρουπ πειραματικής τέχνης που υιοθετήθηκε από πολύ νέους ανθρώπους, η δράση των οποίων έφερε λίγο φως στο δυσοίωνο σκοτάδι των καιρών εκείνων. Τώρα στα πενήντα τους, τα πρώην μέλη διεκδικούν εκ νέου εκείνες τις πράξεις τους της νεαρής τους ηλικίας και επιμένουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο.

ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

 

“BIR”- Veysi Altay (Τουρκία)
Τρίτη 22 Ιανουαρίου στις 17:00
Σε πρώτη πανελλήνια προβολή, προβάλλεται στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου η ταινία “BIR” (“Πηγάδι”), του Veysi Altay.
Στη δεκαετία του 1990, πολλοί άνθρωποι, στο Κουρδιστάν, συνελήφθηκαν και ανακρίθηκαν μετά βασανιστηρίων· Χιλιάδες δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν από παραστρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες χρηματοδοτούνταν και στηρίζονταν από το κράτος. Οι δολοφόνοι τους ξεφορτώθηκαν τα πτώματά τους, πετώντας τα από ελικόπτερο ή θάβωντάς τα σε πηγάδια γεμάτα οξύ.  Το ντοκιμαντέρ ‘BÎR’ ("Πηγάδι") αφηγείται την ιστορία των οικογενειών επτά αγνοουμένων από τη πόλη Kerboran (Dargeçit) το 1995 που ψάχνουν τα κόκκαλά τους.
Ο Veysi Altay ασχολείται με τη φωτογραφία και το σινεμά εδώ και 20 χρόνια. Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως διαχειριστής στην Διεθνή Αμνηστία, για 6 χρόνια και στην Οργάνωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ έχει επίσης κάνει αναμετάδοση από τον πόλεμο στη Rojava (δυτικό Κουρδιστάν) κατά τη διάρκεια των μαχών εναντίον του ISIS, στο Serêkaniyê/Rasal-Ayn (2013, 2014).
Συνδυάζει τα ΜΜΕ και την δουλειά του ντοκιμαντέρ με την Τουρκική-Κουρδική μετάφραση και ερμηνεία.Ο Altay έχει πραγματοποιήσει αρχειακή έρευνα σε θέματα όπως τα ορυχεία, τη θανάτωση άνευ δίκης, τον εθνικισμό, τους εποχιακούς εργάτες και τις πολιτικές εξαφανίσεις, ενώ έχει κάνει την παραγωγή ενός βιβλίου φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε σε τρεις γλώσσες με τίτλο “Em ÊnWenda” (We, the Disappeared), το οποίο περιέχει 100 φωτογραφίες και 100 ιστορίες ανθρώπων που εξαφανίστηκαν με επέμβαση του κράτους.
Άλλα ντοκιμαντέρ του ιδίου:
- “The State is the Perpetrator”, για την ιστορία εκείνων που σκοτώθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση στην περιοχή του Cizre, την περίοδο 1990-1995.
-”Silent Lives”, για τα θύματα των Ορυχείων, που έχουν τοποθετηθεί στο Κουρδιστάν από το τουρκικό κράτος και
- “New Life”,  για τον απολογισμό της κουρδικής αντίστασης στην Κόμπανι, το 2014.

 

Belle de nuit | Marie-Ève de Grave ( 72')

Τρίτη 22 Ιανουαρίου στις 18:45

Το πορτρέτο της GrisélidisRéal, μιας φιγούρας κλειδί στην σύγχρονη ιστορία της Γένουας, είναι σχεδιασμένο ανάμεσα στην Ελβετία, όπου ένα ασυνήθιστο μονοπάτι ζωής άρχισε και τέλειωσε, σε ένα μπουρδέλο και μια φυλακή του Μονάχου, στην ακτιβιστική μάχη στο Παρίσι ή στη ζωή στην Αλεξάνδρεια. Επιβάλλοντας τον εαυτό της στη δεκαετία του 1970, ως μία από της ηγέτριες του κινήματος “Prostitutes’ Revolution” στο Παρίσι, με στόχο το να αμυνθεί την οπτική της πορνείας ως επιλογή, γράφει: “Η πορνεία είναι μια επαναστατική δράση.” Μια ουμανιστική επιστήμη πάνω από όλα, για μια παθιασμένη και ελεύθερη γυναίκα, βαθιά φεμινίστρια με εξίσου προσωπικό και ξεχωριστό τρόπο. Χτισμένη πάνω σε πολλά πλούσια αρχεία, μία αναφορά με μια ανάσα φαντασίας, που μεταφέρθηκε με αξιοσημείωτο μοντάζ και από μια σύγχρονη ηρωίδα με θέληση για ζωή: “Αυτός, ο οποίος ποτέ του δεν έχει πραγματικά αγαπήσει θα πρέπει να πετάξει αυτό το βιβλίο στα σκουπίδια.” Αυτός είναι ο επιτάφιος της, ένα μανιφέστο για το θρίαμβο της θέλησης: “GrisélidisRéal, Συγγραφέας-Ζωγράφος-Πόρνη.”

Η Griselidis Real είναι ένας μετεωρίτης. ¨

Η ζωή της αξίζει να είναι μυθιστόρημα.

Ήταν εταίρα στα πορνεία του Μονάχου, όπου φλέρταρε με μαύρους G.I.s

Πουλούσε μαριχουάνα. Πήγε στη φυλακή.

Τη δεκαετία του ’70, έγινε η επαναστάτρια πόρνη

Έγραψε: Η πορνεία είναι τέχνη, είναι επιστήμη και επίσης ανθρωπισμός

Κυριεύτηκε από παθιασμένο έρωτα. Το ίδιο και οι πελάτες της.

Η Griselidis ζωγράφιζε, σκιαγραφούσε κι έγραφε όλη την ώρα για τη ζωή που εφεύρε για τον εαυτό της.

Τα πάντα μαζί της γίνονται πολύτιμα, παθιασμένα, συναρπαστικά, υπερβολικά, τρελά.

Η Griselidis είναι μια επαναστάτης.

Είναι μια θυελλώδης γυναίκα που διανύει τη νύχτα ουρλιάζοντας, ντυμένη, φτιαγμένη, εντυπωσιακή.

Η ταινία εμβαθύνει στα γραπτά της και αφηγείται την εκπληκτική ζωή μιας εξαιρετικής γυναίκας. Φανταστικές εικόνες, εμπνευσμένες από τα κείμενα, τις ζωγραφιές της, τα αποσπάσματα, τα χειρόγραφα, τις φωτογραφίες, τα ιστορικά της αρχεία, τις συνεντεύξεις της, συνυφαίνονται και εν τέλει αντλούν το κατακερματισμένο και πλουραλιστικό πορτρέτο μιας όμορφης επαναστάτριας που «ξεσκεπάζει» μια πραγματική συγγραφέα

ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΓΑΛΛΙΑ

 

Nazareth Cinema Lady-Nurit Jacobs Yinon (Ισραήλ)
Τρίτη 22 Ιανουαρίου στις 20:00
Η ιστορία  μιας θρησκευόμενης Μουσουλμάνας στη Ναζαρέτ, η οποία ίδρυσε τον πρώτο και μοναδικό αραβικό κινηματογράφο στο Ισραήλ, είναι το θέμα της ταινίας “Nazareth Cinema Lady”, που προβάλλεται στις 20:00, σε πρώτη πανελλήνια προβολή, παρουσία της διακεκριμένης Ισρηλινής σκηνοθέτιδος, Nurit Jacobs Yinon.
Το "Nazareth Cinema Lady"  κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Ταινιών Epos, ενώ συμμετείχε στο φεστιβάλ ταινιών Haifa.
Η Nurit Jacobs Yinon  είναι ανεξάρτητη δημιουργός ταινιών και ιδιοκτήτρια τη “AlumaFilms”, που εστιάζει σε παραγωγές ντοκιμαντέρ και καλλιτεχνικά βίντεο. Οι ταινίες της έχουν προβληθεί και βραβευθεί σε φεστιβάλ ταινιών ανά τον κόσμο.
Ως διακεκριμένη δασκάλα, η Nurit  κάνει διαλέξεις σχετικά με τις Τέχνες, τον Κινηματογράφο, τον Ιουδαϊσμό, τον φεμινισμό, τη θρησκεία και το φύλο. Είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια του μαθητικού διαγωνισμού στο Φεστιβάλ ταινιών EPO,  εισηγήτρια και κριτής σε διάφορα φεστιβάλ ταινιών στο Ισραήλ, συνιδρύτρια του "The Israeli Forum for WomenFilmmakers" και του "Nachat- Ruach", ενώ συμμετέχει στο MinianihShoham, στο Ισραήλ.

 

Εγώ κι ο ίσκιος μου: Ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπάζογλου, Ιωάννης Γρηγορόπουλος & Μιχάλης Αριστείδου (100’)

Τρίτη 22 Ιανουαρίου στις 21:15 (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Μια παρέα φίλων ξεκινά ένα ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψει τον άνθρωπο και μουσικό Νίκο Παπάζογλου. Περπατάνε στα μονοπάτια που ο ίδιος διάβηκε, στα μέρη όπου έζησε, δημιούργησε, αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ένα ταξίδι σε Αθήνα, Νίσυρο, Θεσσαλονίκη, με τη μουσική να έχει τον πρώτο λόγο.

ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ