Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 02:41

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: Ταινίες Πέμπτης και ομιλία

 Ada for Mayor | Pau Faus 6.30 μ.μ. Ada for Mayor | Pau Faus 6.30 μ.μ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου από σήμερα εγκαινιάζει τη συνεργασία του και με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, μέλη του οποίου θα κάνουν ομιλίες μετά από συγκεκριμένες ταινίες, στο πλαίσιο της φετινής θεματικής της διοργάνωσης που είναι “Η ισότητα των δύο φύλων”...

Σήμερα λοιπόν μετά το ντοκιμαντέρ Ada For Mayor, που θα ξεκινήσει στις 6:30 το απόγευμα, θα μιλήσει, πάντα στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστος Κουτσουρούπας. Η ταινία αναφέρεται στον αγώνα μιας γυναίκας κατά των εξώσεων ανθρώπων από τα σπίτια τους, στην Ισπανία. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απευθύνει και ερωτήσεις.

Το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας, Πέμπτης 24 Ιανουαρίου 2019, έχει ως εξής:


4.00 μ.μ.
The Panguna Syndrome | Olivier Pollet & Alexandre Berman (60’)
Στο νησί του Μπουγκαινβίλ, μια αυτόνομη περιοχή της Παπούας Νεα Γουινέα η επανάσταση συνεχίζεται. Η κρίση της Μπουγκαινβίλ, ένας πόλεμος, ο οποίος άρχισε από τις αποικιακές δυνάμεις με σκοπό να συντρίψουν την αυτόχθονη αντίσταση και να προστατέψουν τα συμφέροντά τους στο μεγάλο ορυχείο της Πανγκούνα, μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Είχαν χαθεί 20.000 ζωές. Τα πνεύματα της γης είχαν βεβηλωθεί. Αν οι μπουκαινβίλιοι έχουν βγει, ενάντια σε κάθε πιθανότητα, νικητές αυτού του φυσικού πολέμου, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν έναν ψυχολογικό πόλεμο. Το δημοψήφισμα πάνω στην ανεξαρτησία προγραμματισμένο για το 2019 πλησιάζει. Ποιανού το μέλλον θα γραφτεί και ποιανού η φωνή θα ηχήσει; Στο βορρά, η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει την Πανγκούνα. Στο κέντρο, κοντά στο ορυχείο πολλοί προσπαθούν να φανταστούν μια άλλη πραγματικότητα, μία νέα άρθρωση μοντερνισμού που συμπεριλαμβάνει τη παραδοσιακή τους κουλτούρα και ταυτότητα. Ηγούνται μιας μάχης για να απελευθερωθούν πνευματικά και φυσικά από τα καταπιεστικά συστήματα στα οποία είχαν υποκύψει για πάνω από 200 χρόνια. Μετά τη φυσική μάχη έρχεται η ώρα και για μια πνευματική, μέσα από την οποία αναζητούν την επανάκτηση του εαυτού τους.
ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΓΑΛΛΙΑ

5.00 μ.μ.
She is beautiful when she is angry | Mary Dore, 93'
Ένα ντοκιμαντέρ που αναβιώνει την θαμμένη ιστορία των εξωφρενικών, συχνά λαμπρών γυναικών που ίδρυσαν το σύγχρονο γυναικείο κίνημα από το 1966 έως το 1971.
ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΗΠΑ
Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ισότητα των Φύλων», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα.

6.30 μ.μ.
Ada for Mayor | Pau Faus, 85'
Το ντοκιμαντέρ “Ada for Mayor”(«Acladessa») («Η Άντα για δήμαρχος») ακολουθεί την AdaColau για ένα χρόνο, όταν η ίδια οργάνωνε την μάχη «ενάντια στην έξωση» στη Βαρκελώνη μέχρι τη στιγμή που ορκίστηκε δήμαρχός της. Το οικείο αυτό χρονικό—που συμπεριλαμβάνει το προσωπικό βίντεο-ημερολόγιο της Colau— και η προνομιούχα πρόσβαση στις εσωτερικές εργασίες μια καινούργιας πλατφόρμας πολιτών, αποκαλύπτουν ένα συναρπαστικό ταξίδι και αναδεικνύουν την ιστορική νίκη ,που απεικονίζει τις πολιτικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην νότια Ευρώπη, αλλά και τον εσωτερικό αγώνα κάποιας που φοβάται μη γίνει αυτό το οποίο τόσα χρόνια αμφισβητεί.
ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ισότητα των Φύλων», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα.

8.00 μ.μ.
A dignified death | Jessevan Venrooij (51')
(ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)
Υπό αυστηρά καθορισμένες συνθήκες, οι γιατροί στην Ολλανδία επιτρέπεται να εκτελούν ευθανασία και υποβοηθούμενη αυτοκτονία κατόπιν αιτήματος του ασθενούς. Οι προϋποθέσεις για αυτό περιλαμβάνουν ένα ηθελημένο και διεξοδικά μελετημένο αίτημα από τον ασθενή, την αφόρητη ταλαιπωρία του χωρίς προοπτική βελτίωσης της κατάστασής του και την έλλειψη εύλογης εναλλακτικής λύσης στο πρόβλημα του.
Ο Έelco διαλέγει το θάνατο με νόμιμη ευθανασία. Μια ταινία για την αποστολή του, σπάζοντας τα ταμπού, που ωστόσο αναφέρεται και στην συντροφικότητα και τον αποχαιρετισμό.
Οι τελευταίες στιγμές ενός ανθρώπου που περνά μια αφόρητη και απελπιστική ψυχική ταλαιπωρία. Είναι κουρασμένος από τη ζωή και διαλέγει τον θάνατο μέσω της νόμιμης ευθανασίας. Πώς είναι εκείνες οι στιγμές;
Ήταν επιθυμία του Eelco να καταγράψει το τελευταίο στάδιο της ζωής του, αλλά και να δείξει στον κόσμο πώς το περιβάλλον του αντιμετώπισε το θάνατό του στη συνέχεια. Η αποστολή του: να κάνει γνωστό στην κοινωνία ότι μπορεί και ο θάνατος να αποτελέσει λύση στην ψυχική ταλαιπωρία. Μια βαριά κοινωνική αποστολή, αλλά το αποτέλεσμα είναι ως επί το πλείστον μια οικεία ταινία για τη φιλία και τoν αποχωρισμό.
ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ

9.30 μ.μ.
Ευρώπη, το Όνειρο | Κοβότσος & Παπαθανασίου (80’)
(ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Τρεις έφηβοι, ένας Έλληνας, ένας Σύρος, και ένας Αφγανός, ονειρεύονται μία ελεύθερη και άνετη ζωή σε μια “τέλεια” Ευρώπη. Μέσα από τις αγωνιώδεις προσωπικές τους διαδρομές, που τους φέρνουν πιο κοντά στο όνειρό τους, διαπιστώνουν πως τέλεια Ευρώπη δεν υπάρχει και πως τα όνειρά τους μπορούν να ακυρωθούν μέσα από σκληρές πρακτικές και εφιαλτικές καταστάσεις.
ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ