Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 03:07

25 KDF 2019 - Ταινίες του Bela Tarr

Ταινίες-καλλιτεχνικά μνημεία στην ιστορία της τέχνης του σινεμά, του μυθικού καλλιτέχνη Bela Tarr, προβάλλει την Πέμπτη και την Παρασκευή, το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο Μέγαρο Χορού...

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ BELA TARR

25.7.2019 | 22:00 Werckmeister harmóniák | 139'

26.7.2019 | 22:00 A torinói ló | 155'

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Στούντιο

ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟ ΟΥΓΓΡΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΜΠΕΛΑ ΤΑΡ 

Werckmeister harmóniák (Αρμονίες του Βερκμάιστερ)

& A torinói ló (Το Άλογο του Τορίνο)

Ο Béla Tarr [Μπέλα Ταρ] θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του κινηματογράφου όλων των εποχών. Το 1971, στα 16 του χρόνια, ξεκίνησε να γυρίζει ερασιτεχνικές ταινίες σε φορμά Super 8, για να δείξει, όπως έχει πει ο ίδιος, την πραγματικότητα που δεν έδειχνε ο κινηματογράφος. Τα φιλμ του έγιναν γνωστά στα στούντιο Béla Balázs, που τον βοήθησαν στη συνέχεια να γυρίσει την πρώτη του ταινία. Στόχος του Tarr είναι να δείξει την αληθινή ζωή και τους ανθρώπους χωρίς καμιά αλληγορία, κανένα συμβολισμό. Η ματιά του είναι βαθιά ανθρωποκεντρική, ποιητική και φιλοσοφική.

Σε όλη του την πορεία, πολύ σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι μόνιμοι συνεργάτες του, η γυναίκα του και μοντέζ Ágnes Hranitzky και ο συγγραφέας László Krasznahorkai. Στις πολύωρες ασπρόμαυρες ταινίες του η δράση είναι ελάχιστη και η φωτογραφία ανεπανάληπτη. Στα περισσότερα έργα του έχει δουλέψει πιο πολύ με απλούς ανθρώπους παρά με ηθοποιούς. Τον ενδιαφέρουν οι φτωχοί και οι ταπεινοί, αυτοί για τους οποίους κανείς δε μιλά. Τα τοπία που αναζητεί είναι κι αυτά σαν τους ανθρώπους. Ο χρόνος στις ταινίες του δεν τον περιορίζει. Αγαπά τους ανθρώπους κι αφιερώνει όσο χρόνο χρειάζεται για να τους παρατηρεί και να τους απεικονίζει.

Στην Κεντρική Σκηνή του Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα προβληθούν δύο από τα σημαντικότερα έργα του: την Πέμπτη 25 Ιουλίου, οι Αρμονίες του Βερκμάιστερ, παραγωγή του 2000, και, την Παρασκευή 26 Ιουλίου, η πιο πρόσφατη ταινία του, Το Άλογο του Τορίνο, παραγωγή του 2011, που, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, θα είναι και η τελευταία.

Η προγραμματισμένη ανοιχτή συζήτηση με τον Bela Tarr στις 26 Ιουλίου δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Bela Tarr, λόγω πρόσφατου ατυχήματος και ανάγκης να προβεί σε χειρουργική επέμβαση, ακύρωσε εκτάκτως την εμφάνισή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 25KDF 2019 - Πέμπτη στην πλατεία Πυξ Λαξ στην Κορώνη »