Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 13:09

Ημέρες Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ημέρες Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Επιλεγμένες ταινίες από τις Ημέρες Ισπανόφωνου Κινηματογράφου προβάλλει απόψε, Τρίτη 13 Οκτώβρη και αύριο, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Οι προβολές θα γίνουν στο στέκι του Κέντρου, στο Ιστορικό Κέντρο και στην οδό Μπενάκη 11, με ελεύθερη είσοδο...

Απόψε Τρίτη, στις οχτώ, θα προβληθεί η ταινία “Με Απόκρυψη / El Desconocido” (Dani de la Torre, Ισπανία, 2015, 91’)

Ξεκινώντας το πρωί για να αφήσει τα δυο παιδιά του στο σχολείο πριν πάει στην τράπεζα όπου εργάζεται, ο Κάρλος δέχεται ένα ανώνυμο τηλεφώνημα, το οποίο τον πληροφορεί πως το αυτοκίνητό του είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά. Για να μην εκραγεί, θα πρέπει να μεταφέρει γρήγορα ένα υψηλό χρηματικό ποσό στο λογαριασμό του άγνωστου εκβιαστή...

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις δέκα το βράδυ θα προβληθεί η ταινία “Ο Σπορέας / El Sembrador” (Melissa Elizondo Moreno, Μεξικό, 2018, 86’)

Ο Μπαρτολομέ, ένας δάσκαλος που κάνει μάθημα σε παιδιά διαφόρων ηλικιών στα βουνά των Τσιάπας στο Μεξικό, ξέρει πολύ καλά πως η παιδαγωγική δεν βασίζεται στα σχολικά εγχειρίδια και δεν στριμώχνεται στους τέσσερις τοίχους μιας αίθουσας. Ένας πραγματικός σπορέας γνώσης ξετυλίγει τη φιλοσοφία και τη μέθοδό του μπροστά στον φακό και γίνεται φάρος ελπίδας για τη δημιουργία ενός πανανθρώπινου μοντέλου εκπαίδευσης που στηρίζεται στην περιέργεια και την αγάπη για τον έξω κόσμο.

Αύριο, Τετάρτη, στις δέκα το βράδυ, θα προβληθεί η ταινία “Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες / Buñuel en el laberinto de las tortugas” (Salvador Simó Busom, Ισπανία, 2018, 86’)

Παρίσι, 1930. Ο Σαλβαδόρ Νταλί και ο Λουίς Μπουνιουέλ είναι ήδη οι κύριες μορφές του σουρεαλιστικού κινήματος. Απροσδόκητα, ο Μπουνιουέλ μένει χωρίς χρήματα μετά το σκάνδαλο που περιβάλλει την ταινία του «Χρυσή Εποχή». Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε το επόμενο έργο του, ένα ντοκιμαντέρ για μία από τις φτωχότερες ισπανικές περιφέρειες, τη Λας Ούρδες. Ωστόσο, ο καλός του φίλος, ο γλύπτης Ραμόν Ασίν, αγοράζει ένα λαχείο με την υπόσχεση ότι, αν κερδίσει, θα πληρώσει για την ταινία. Απίστευτα και αναπάντεχα, η τύχη είναι στο πλευρό τους.