Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021 02:03

Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου / τελευταία μέρα

ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΤΖΙΚΑΣ «0 Λεβάρ, ένας δράκος.. συναισθήματα γεμάτος» ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΤΖΙΚΑΣ «0 Λεβάρ, ένας δράκος.. συναισθήματα γεμάτος»

Τελευταία μέρα, με εκπληκτικό πρόγραμμα, σήμερα για το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας. Στις 12.30 μετά το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας θα παρουσιαστεί δρώμενο με γιγαντόκουκλα από το θίασο “Μαριονέτες Τζίκας”. Παραστάσεις κουκλοθέατρου θα γίνουν και το πρωί και το απόγευμα, ενώ το πρόγραμμα και το φεστιβάλ θα κλείσει με θέατρο σκιών από το θίασο του Κωνσταντίνου Δημητρακόπουλου…

Στις 11 το πρωί, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, η Ομάδα κουκλοθέατρου «DROMOCOSMICAS» θα παρουσιάσει την παράσταση «MUAMBA».

Στις 11 το πρωί, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, η Ομάδα κουκλοθέατρου «DROMOCOSMICAS» θα παρουσιάσει την παράσταση «MUAMBA». 

Στις έξι το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, το Κουκλοθέατρο Vagabondes Puppet Theater θα παρουσιάσει την παράσταση «Cantastoria Amoratus» (η πραγματική ιστορία της Αϊσέ και του Σεϊφί). 

Στις 7.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο, το Θέατρο Σκιών Κωνσταντίνου Δημητρακόπουλου θα παρουσιάσει το έργο «Ο Καραγκιόζης στο βυθό». 





ΔΡΩΜΕΝΟ ΜΕ ΓΙΓΑΝΤΟΚΟΥΚΛΑ - ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΤΖΙΚΑΣ

«0 Λεβάρ, ένας δράκος.. συναισθήματα γεμάτος»

SHOW - ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 Οκτωβρίου 2021 

Ωρα:12.30

Διάρκεια:20' Ανοιχτός χώρος κεντρικής πλατείας

Ηλικία:3+

Το έργο

«0 Λεβάρ, ένας δράκος.. συναισθήματα γεμάτος» έχει μεγάλες κινησιολογικές δυνατότητες (βάδιση, άνοιγμα φτερών, κίνηση ματιών, στόματος, κεφαλής, εκτόξευση καπνού από τη μύτη). Πρόκειται για ένα show γιγαντόκουκλας που προκαλεί ενθουσιασμό μέσα από την αισθητική, το μέγεθος και την κατασκευαστική του δυναμική.

Συγγραφέας- Σενάριο-Συντελεστές: Χρηστός Τζίκας 

Σκηνοθεσία: «ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΤΖΙΚΑΣ»

Κατασκευές: «ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΤΖΙΚΑΣ» 

Εμψύχωση: Χρήστος Τζίκας

Καλλιτεχνικές τεχνικές: Γιγαντόκουκλα με χειρισμό από μέσα

Ο θίασος

Η σκηνή «ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΤΖΙΚΑΣ», ιδρύθηκε το 1980 με έδρα τα Τρίκαλα και εμψυχωτή το Νίκο Τζίκα. Από τη στιγμή της δημιουργίας της μέχρι και σήμερα, έχει συνεχή πορεία στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Τα τελευταία χρόνια ο εκπαιδευτικός Χρήστος Τζίκας, επιμελείται τις καλλιτεχνικές παραγωγές, επιδιώκοντας τη σύνθεση της επιστημονικής κατάρτισης και της ψυχαγωγικής αισθητικής στο πεδίο της παιδαγωγικής διάστασης του κουκλοθέατρου και του θεάτρου μαριονέτας. Στο περιεχόμενο της δραστηριότητας περιλαμβάνονται παραστάσεις κουκλοθέατρου, αφηγηματικού θεάτρου μαριονέτας, θεματικά διεπιστημονικά projects μικτών τεχνικών κουκλοθέατρου, θεωρητικές μελέτες κ.α. Παραγωγές της σκηνής «ΜΑΡΙΟΝ ΕΤΕΣ ΤΖΙΚΑΣ» έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή και πανελλήνια Φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας καθώς και σε θεατρικές σκηνές, φορείς, ιδρύματα, σχολεία, συλλόγους και άλλες πολιτιστικές διοργανώσεις.

website: www.marionettes.gr



Ομάδα κουκλοθέατρου «DROMOCOSMICAS»

«MUAMBA»

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 Οκτωβρίου 2021

Ώρα: 11.00 Αμφιθέατρο Πνευματικού Κέντρου 

Διάρκεια:50'  Ηλικία: 4+

Το έργο

Η "MUAMBA" είναι μια διαδραστική παράσταση από τους Dromocosmicas. Ένα κωμικό show για όλες τις ηλικίες. Μία συγχώνευση μιμικής, μαγικών κόλπων, μουσικής, θεάτρου δρόμου, σωματικού θεάτρου, σχοινοβασίας που θα μας κάνει να ταξιδέψουμε στην ατμόσφαιρα των παλιών παραδοσιακών μικρών περιπλανώμενων τσίρκο.

O Lord Byron, ένας τσαρλατάνος, ευέλικτος καλλιτέχνης και η αδέξια βοηθός του Signorina, παρουσιάζουν το MUAMBA show τους. (MUAMBA στα Πορτογαλικά σημαίνει προϊόν μιας πολύ χαμηλής ποιότητας. Εδώ Βέβαια χρησιμοποιείται χιουμοριστικά.) Ανάμεσα σε κωμικά νούμερα, μαγικά κόλπα, ακροβατικά και ακούσια σαμποτάζ της Signorina, η παράσταση ακροβατεί στα όρια της αλήθειας και της φάρσας. Στο ακροατήριο αιωρείται διαρκώς η ελπίδα για ένα μεγάλο φινάλε... ότι κάτι σπουδαίο στο τέλος θα συμβεί...

Σκηνοθεσία, Δραματουργία: Camilla Bombardini και Byron Skouris

Παίκτες: Camilla Bombardini και Byron Skouris 

Κοστούμια: Camilla Bombardini

Σκηνικά: Camilla Bombardini και Byron Skouris 

Μουσική επιλογή: Camilla Bombardini 

Παραγωγή: Dromocosmicas 

Ο θίασος

Oι Dromocosmicas είναι ένας περιπλανώμενος θίασος που δημιουργήθηκε το 2010 από τους Byron Skouris και Camilla Bombardini. Το όνομα συμβολίζει τον πλανόδιο χαρακτήρα της ομάδας, η οποία επιδιώκει να φέρει το κοινό σε επαφή με την εμπειρία του θεάτρου, ως μία thriving adventure. Μέσα από τα ταξίδια τους στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και την επαφή και συνεργασία με άλλες παρόμοιες ομάδες, η ομάδα βρίσκεται σε μία διαρκή έρευνα. Μέσω της αναζήτησης αυτής, η ομάδα επιδιώκει να βρει μία κοινή γλώσσα επικοινωνίας συνδυάζοντας την τέχνη των κλόουν, την Commedia dell’ Arte, στοιχεία από το τσίρκο και τις πολιτιστικές παραδόσεις διαφόρων περιοχών. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, παρουσιάζουν τις δουλειές τους σε φεστιβάλ, σχολεία, θέατρα, κοινωνικά project και πλατείες και πραγματοποιούν βιωματικά σεμινάρια σχετικά με το θέατρο και το τσίρκο για παιδιά και ενήλικες σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Από το 2013 έδρα της ομάδας είναι η Θεσσαλονίκη. Παρόλα αυτά οι Dromocosmicas πραγματοποιούν περιοδείες σε πόλεις, νησιά, χωριά και ευρύτερες περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια περιοδεύουν με τις παραστάσεις "Vagor & Bellavita" και "MUAMBA" για τις οποίες διακρίθηκαν με πολλά βραβεία.

Site: www.dromocosmicas.com 



Κουκλοθέατρο Vagabondes Puppet Theater

«Cantastoria Amoratus» (η πραγματική ιστορία της Αϊσέ και του Σεϊφί)

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 Οκτωβρίου 2021

Ώρα:18.00 Αμφιθέατρο Εργατικού κέντρου 

Διάρκεια: 50' Ηλικία 13+ 

Το έργο

Μια υφάντρα πίσω από το στημόνι του αργαλειού της, υφαίνει μια ιστορία.

Μια ιστορία τόσο άγνωστη όσο και γνώριμη σε ολόκληρη την πλάση.

“Αν τα βράδια κρατήσεις την ανάσα σου, θα ακούσεις τον αμανέ για το μικρόκοσμο της φυλής μας". Κι όπως η δημιουργία αυτού του κόσμου αποδίδεται κάποτε στο θεϊκό Γέλωτα, η υφάντρα μας σκάει στα γέλια, πετιέται ανάμεσα από το στημόνι και σαν ανέμη περιστρέφεται γύρω από το μουσικάντη για να ξετυλίξουν μαζί το νήμα της ιστορίας αυτής. Το χέρι της υφάντρας απελευθερώνει την καστάνια και η ιστορία εμφανίζεται μπροστά μας... κεντημένη σε σταυροβελονιές παγιωμένες. Μια ιστορία με εχθρούς προαιώνιους και φιλίες αδερφικές. Μια ιστορία αφοσίωσης και θυσίας, αλλά και καταστροφής και μάχης. Μια μάχη για το δίκαιο και το άδικο. -Ποιος το ξέρει αλήθεια;

Έτσι αρχίζει η Cantastoria Amoratus: βασισμένη στο διήγημα του Ναζίμ Χικμέτ “Το ερωτευμένο σύννεφο".

Συγγραφέας: Nazim Hikmet

Σενάριο: Ιορδανίδου Αλεξάνδρα

Συντελεστές: Ιορδανίδου Αλεξάνδρα, Sebastian Lorch

Σκηνοθεσία: Ιορδανίδου Αλεξάνδρα, Στάθης Μαρκόπουλος

Κατασκευές, Εμψύχωση: Ιορδανίδου Αλεξάνδρα, Στάθης Μαρκόπουλος

Πρωτότυπη Μουσική, Φωτισμοί: Sebastian Lorch 

Καλλιτεχνικές τεχνικές εικονογραφημένης ιστορίας, η οποία περιλαμβάνει τραγουδισμένη αφήγηση συνοδευόμενη από αναφορά σε ζωγραφισμένα πανό, παπύρους ή πλακάτ.

Στην περίπτωσή μας το "πλακάτ" είναι ένα κέντημα πάνω σε χειροκίνητο όρθιο αργαλειό.

0 θίασος

Η ομάδα Vagabondes γνωρίστηκαν τον Απρίλη του 2019 στην Κέρκυρα.

Η Αλεξάνδρα είναι κουκλοπαίκτρια, τραγουδίστρια και ηθοποιός. Ο Sebastian είναι φυσικός και μουσικός. Μαζί παίζουν κουκλοθέατρο και τραγουδάνε σε σχολεία, θέατρα, μπαρ, φεστιβάλ και στους δρόμους αυτού του κόσμου.




ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Ο Καραγκιόζης στο βυθό»

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 Οκτωβρίου 2021

Ώρα 19.30 Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας 

Διάρκεια 50' Ηλικία 4+

Το έργο 

Τις τελευταίες μέρες έχει εκδοθεί έκτακτη ανακοίνωση ότι χάθηκε ο Μπαρμπαγιώργος, ο θείος του Καραγκιόζη! Η θεία Παύλαινα από το χωριό αναφέρει ότι πήγε για ψαροντούφεκο την περασμένη βδομάδα και από τότε δεν γύρισε ποτέ στο χωριό και κανείς άλλος δεν τον είδε πουθενά! Έτσι οι ήρωες του θεάτρου Σκιών με επικεφαλής τον ξυπόλητο Καραγκιόζη αναλαμβάνουν δράση... Μαζεύονται και αποφασίζουν να πάνε εκεί που χάθηκε ο Μπαρμπαγιώργος... δηλαδή στο βυθό! Πηγαίνουν και μόλις φτάνουν στο σημείο που βρίσκεται ο Μπαρμπαγιώργος αντιλαμβάνονται ότι είναι όμηρος στα χέρια του Ρύπου και της Μόλυνσης που πολιορκούν τους ωκεανούς και τις θάλασσες. Ο Καραγκιόζης, ο Μορφονιός και ο Σταύρακας προσπαθούν να διαπραγματευτούν με τον Ρύπο και την Μόλυνση ωστόσο δεν καταφέρνουν τίποτα. Τελικά θα αφεθεί ελεύθερος ο Μπαρμπαγιώργος;»

Συγγραφέας-Κατασκευές: Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος

Συντελεστές, εμψύχωση, φωνές: Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, Γεωργία Δημητρακοπούλου 

Τεχνική υποστήριξη: Νίκος Βαμβακάς

Ο θίασος

Μια ερασιτεχνική ομάδα θεάτρου Σκιών που δραστηριοποιείται κυρίως στην Μεσσηνία τα τελευταία 7 χρόνια κάνοντας παραστάσεις για δήμους, εκδηλώσεις, συλλόγους και σχολεία. Αποτελείται από τα αδέρφια, Κωνσταντίνο (φοιτητής) και την Γεωργία Δημητρακοπούλου (17 ετών). Η Γεωργία και ο Κωνσταντίνος είναι επίσης μέλη της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας έχοντας συμμετάσχει σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις, καθώς και της θεατρικής Ομάδας «Σύντηξη»