Σάββατο, 09 Οκτωβρίου 2021 01:56

Φεστιβάλ κουκλοθέατρου / παραστάσεις Σαββάτου

Κουκλοθέατρο Θίασος KIKO KARROMATO «The Wooden Circus» Κουκλοθέατρο Θίασος KIKO KARROMATO «The Wooden Circus»

Με τέσσερις παραστάσεις, δύο το πρωί και δύο το απόγευμα, συνεχίζεται σήμερα το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας. 
Στις 10.30 το πρωί, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, το Κουκλοθέατρο Μαριονέτες «TZIKAS» θα παρουσιάσει την παράσταση «Τεχνοβάτες».
Στις 11.30 το πρωί, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, η θεατρική ομάδα «ΤΡΑΜΠΑΛΑ» θα παρουσιάσει την παράσταση «ΛΑΜΠΙΚΟ». 
Στις έξι το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, το Κουκλοθέατρο Vagabondes Puppet Theater θα παρουσιάσει την παράσταση «Cantastoria Amoratus» (η πραγματική ιστορία της Αϊσέ και του Σεϊφί). Η παράσταση θα παρουσιαστεί και αύριο, Κυριακή, στις επίσης στις έξι το απόγευμα. 
Στις 7.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, το Κουκλοθέατρο Θίασος KIKO KARROMATO από την Τσεχία θα παρουσιάσει την παράσταση «The Wooden Circus».

 

Κουκλοθέατρο Μαριονέτες «TZIKAS» 

«Τεχνοβάτες»

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 Οκτωβρίου 2021

Ώρα:10.30 Αμφιθέατρο Πνευματικού Κέντρου

Διάρκεια: 40’  Ηλικία:4+ 

Το έργο

Στην παράσταση «Τεχνοβάτες» πρωταγωνιστούν μαριονέτες (90-120 εκ.) από διάφορα μέρη του κόσμου. Με τις εντυπωσιακές ερμηνείες τους χτίζουν ένα φαντασιακό ταξίδι από την Ανατολή στη Δύση, που περιλαμβάνει μουσικές, χορούς, μαγικά τεχνάσματα και οφθαλμαπάτες. Σε αυτή τη μαγευτική διαδρομή που ενοποιεί καλλιτεχνικά ποικίλες κουλτούρες, η ψυχαγωγία συνδέεται με την πολυπολιτισμική δυναμική του θεάτρου μαριονέτας. Η παράσταση προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός διαλεκτικού πλαισίου μεταξύ του εμψυχωτή και του κοινού. Η διαρκής αλληλεπίδραση και η ενεργητική συμμετοχή των θεατών δημιουργούν ένα μοναδικό αισθητικό περιβάλλον ερμηνείας και θέασης. Σε αυτό το πλαίσιο συνυπάρχουν αρμονικά τα χαμόγελα, η φαντασία και η τέχνη.

Συγγραφέας- Σενάριο-Εμψύχωση: Χρήστος Τζίκας 

Σκηνοθεσία: «ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΤΖΙΚΑΣ» 

Κατασκευές: «ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΤΖΙΚΑΣ» 

Φωτισμοί: Εναλλασσόμενος χρωματικός φωτισμός 

Καλλιτεχνικές τεχνικές: με χειρισμό από πάνω. Γιγαντόκουκλες (140-2,10 εκ.) 

Ο θίασος

Η σκηνή «ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΤΖΙΚΑΣ» ιδρύθηκε το 1980 με έδρα τα Τρίκαλα και εμψυχωτή τον Νίκο Τζίκα. Από τη στιγμή της δημιουργίας της μέχρι και σήμερα έχει συνεχή πορεία στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Τα τελευταία χρόνια, ο εκπαιδευτικός Χρήστος Τζίκας, επιμελείται τις καλλιτεχνικές παραγωγές επιδιώκοντας τη σύνθεση της επιστημονικής κατάρτισης και της ψυχαγωγικής αισθητικής στο πεδίο της παιδαγωγικής διάστασης του κουκλοθεάτρου και του θεάτρου μαριονέτας. Στο περιεχόμενο της δραστηριότητας περιλαμβάνονται παραστάσεις κουκλοθέατρου, αφηγηματικού θεάτρου μαριονέτας, θεματικά διεπιστημονικά projects μικτών τεχνικών κουκλοθεάτρου, θεωρητικές μελέτες κ.α. Παραγωγές της σκηνής «ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΤΖΙΚΑΣ» έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή και πανελλήνια Φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κουκλοθέατρου Καλαμάτας καθώς και σε θεατρικές σκηνές, φορείς, ιδρύματα, σχολεία, συλλόγους και άλλες πολιτιστικές διοργανώσεις.

website: www.marionettes.gr




ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ Θεατρική ομάδα «ΤΡΑΜΠΑΛΑ»

«ΛΑΜΠΙΚΟ»

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 Οκτωβρίου 2021

Ώρα 11.30 Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου 

Διάρκεια: 50' Ηλικία: 4+

Το έργο

Αντικείμενα καθημερινής χρήσης ζωντανεύουν στα χέρια τεσσάρων γυναικών που αποφασίζουν να αντικαταστήσουν τη ρουτίνα των δουλειών του σπιτιού με το παιχνίδι, το χιούμορ, την ποίηση και το τραγούδι. Μια παράσταση θεάτρου αντικειμένων για όλες τις ηλικίες!

Συγγραφέας - Σενάριο: Η ομάδα

Συντελεστές: Νατάσσα Ταπάκη, Βαγγελιώ Φασου-λάκη, Εύη Καμπουράκη, Ζωή Βλάσση 

Σκηνοθεσία: Roberto White 

Κατασκευές, Εμψύχωση: Η ομάδα

Ο θίασος

Η ομάδα Τραμπάλα δημιουργήθηκε το 2014 στην Κρήτη από τις Εύη Καμπουράκη, Ζωή Βλάσση, Νατάσσα Ταπάκη (απόφοιτες του τμήματος θεάτρου της σχολής καλών τεχνών Θεσσαλονίκης) και Βαγγελιώ Φασουλάκη (μουσικός, περφόρμερ και απόφοιτος Αρχιτεκτονικής θεσσαλονίκης). Έχοντας μια παράλληλη πορεία με παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή ομάδα φτιάχνοντας μία παράσταση εμψύχωσης αντικειμένων, την παράσταση “Λαμπίκο». Η παράσταση βραβεύτηκε στο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθέατρου του Κιλκίς, όπου και ξεκίνησε η συνεργασία με το Roberto White που σκηνοθέτησε την παράσταση.Έκτοτε έχουν παρουσιάσει το έργο τους σε σχολεία, δήμους και διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Διεθνές φεστιβάλ Τενερίφης, Κανάρια Νησιά 2020, Διεθνές φεστιβάλ Imaginaria Huesca, Ισπανία, 2016, Titirijai International Puppet Festival Tolosa, Ισπανία 2015) 

fb: Trabala Puppet Theatre 




Κουκλοθέατρο Vagabondes Puppet Theater

«Cantastoria Amoratus» (η πραγματική ιστορία της Αϊσέ και του Σεϊφί)

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 Οκτωβρίου 2021

Ώρα: 18.00 Αμφιθέατρο Εργατικού κέντρου

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 Οκτωβρίου 2021

Ώρα:18.00 Αμφιθέατρο Εργατικού κέντρου 

Διάρκεια: 50' Ηλικία 13+ 

Το έργο

Μια υφάντρα πίσω από το στημόνι του αργαλειού της, υφαίνει μια ιστορία.

Μια ιστορία τόσο άγνωστη όσο και γνώριμη σε ολόκληρη την πλάση.

“Αν τα βράδια κρατήσεις την ανάσα σου, θα ακούσεις τον αμανέ για το μικρόκοσμο της φυλής μας". Κι όπως η δημιουργία αυτού του κόσμου αποδίδεται κάποτε στο θεϊκό Γέλωτα, η υφάντρα μας σκάει στα γέλια, πετιέται ανάμεσα από το στημόνι και σαν ανέμη περιστρέφεται γύρω από το μουσικάντη για να ξετυλίξουν μαζί το νήμα της ιστορίας αυτής. Το χέρι της υφάντρας απελευθερώνει την καστάνια και η ιστορία εμφανίζεται μπροστά μας... κεντημένη σε σταυροβελονιές παγιωμένες. Μια ιστορία με εχθρούς προαιώνιους και φιλίες αδερφικές. Μια ιστορία αφοσίωσης και θυσίας, αλλά και καταστροφής και μάχης. Μια μάχη για το δίκαιο και το άδικο. -Ποιος το ξέρει αλήθεια;

Έτσι αρχίζει η Cantastoria Amoratus: βασισμένη στο διήγημα του Ναζίμ Χικμέτ “Το ερωτευμένο σύννεφο".

Συγγραφέας: Nazim Hikmet

Σενάριο: Ιορδανίδου Αλεξάνδρα

Συντελεστές: Ιορδανίδου Αλεξάνδρα, Sebastian Lorch

Σκηνοθεσία: Ιορδανίδου Αλεξάνδρα, Στάθης Μαρκόπουλος

Κατασκευές, Εμψύχωση: Ιορδανίδου Αλεξάνδρα, Στάθης Μαρκόπουλος

Πρωτότυπη Μουσική, Φωτισμοί: Sebastian Lorch 

Καλλιτεχνικές τεχνικές εικονογραφημένης ιστορίας, η οποία περιλαμβάνει τραγουδισμένη αφήγηση συνοδευόμενη από αναφορά σε ζωγραφισμένα πανό, παπύρους ή πλακάτ.

Στην περίπτωσή μας το "πλακάτ" είναι ένα κέντημα πάνω σε χειροκίνητο όρθιο αργαλειό.

0 θίασος

Η ομάδα Vagabondes γνωρίστηκαν τον Απρίλη του 2019 στην Κέρκυρα.

Η Αλεξάνδρα είναι κουκλοπαίκτρια, τραγουδίστρια και ηθοποιός. Ο Sebastian είναι φυσικός και μουσικός. Μαζί παίζουν κουκλοθέατρο και τραγουδάνε σε σχολεία, θέατρα, μπαρ, φεστιβάλ και στους δρόμους αυτού του κόσμου.



Κουκλοθέατρο Θίασος KIKO KARROMATO

«The Wooden Circus»

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 Οκτωβρίου 2021

Ώρα:19.30 Αμφιθέατρο Πνευματικού Κέντρου

Διάρκεια: 50' Ηλικία: όλες 

Το έργο

«The Wooden Circus» (Το Ξύλινο Τσίρκο) 

Ακροβάτες! Εξωτικά ζώα! Κλόουν! Ενα τσίρκο γεμάτο φαντασία, ενέργεια, τέλειο timing και εκπλήξεις. Η παράσταση θαμπώνει με μυστικά ειδικά εφέ από το κλασικό ευρωπαϊκό θέατρο μαριονέτας του 19ου αιώνα. Όμορφες ξύλινες μαριονέτες και παραδοσιακή μουσική θα σας ταξιδέψουν πίσω στη χρυσή ηλικία κουκλοθέατρου.

Συγγραφέας: Pavla Srncova

Σκηνοθέτης: Λουίς Μοντότο

Σχεδιαστής: Szilard Boraros

Κατασκευή μαριονετών και σκηνικών: Εργαστήρι Karromato

Βίντεο: Fairfilm

Φωτογραφία: Dragan Dragin

Κουκλοπαίκτες: Pavla Srncova, Luis Montoto

Τεχνική: Μαριονέτες 

Ο θίασος

0 θίασος Karromato ιδρύθηκε στην Πράγα το 1997 από καλλιτέχνες Τσέχους, Ουγγαρέζους και Ισπανούς συνδυάζοντας την εμπειρία τους από διάφορα θεατρικά υπόβαθρα.

Όλα τα μέλη της εταιρείας συμμετέχουν στις παραγωγές ως μαριονετίστες ή τεχνικοί.

Από το 1997 η εταιρεία έχει δημιουργήσει 6 παραστάσεις και με αυτές έχει ταξιδέψει σε σχεδόν 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο Karromato είχε οργανώσει κατά τη διάρκεια πέντε ετών ένα διεθνές φεστιβάλ μαριονετών στα Νότια της Βοημίας. Η εταιρεία επίσης έχει τη δική της ιδιωτική συλλογή τσέχικων παραδοσιακών μαριονετών που εκτίθενται σε διάφορες χώρες.

Όλες οι παραστάσεις βασίζονται στις κλασικές παραδόσεις της Ευρωπαϊκής μαριονέτας και μιλούν απευθείας στην καρδιά χωρίς λόγια, χρησιμοποιώντας μουσική, χιούμορ και τη μοναδική προσωπικότητα του καθενός και της κάθε χειροποίητης μαριονέτας.

Ο θίασος Karromato κατασκευάζει όλες τις μαριονέτες του στο εργαστήριό του, χρησιμοποιώντας ξύλο, με ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια στη ζωγραφική, στα κοστούμια, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά και τεχνικές που προκαλούν νοσταλγία για μια περασμένη εποχή, τη μαγεία των παιδικών ονείρων. Το έργο του Karromato έχει αναγνωριστεί σε διαφορετικά διεθνή φεστιβάλ, για την προώθηση της τσέχικης παράδοσης μαριονέτας.