Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 00:44

Τελετουργικές μάσκες στη γκαλερί Α49

Τελετουργικές μάσκες στη γκαλερί Α49

Έκθεση τελετουργικών μασκών του συλλέκτη, ψυχοπαθολόγου-καθηγητή Φώτη Καγγελάρη, θα λειτουργήσει στο χώρο τέχνης Α49, Αναγνωσταρά 49, στην Καλαμάτα, από 3 έως 10 Απριλίου. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής» του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (8 - 17 Απριλίου).

Η συλλογή του Φώτη Καγγελάρη αποτελείται από περίπου 1.000 μάσκες διαφόρων υλικών και διαστάσεων και ανάλογο αριθμό συνοδευτικών, μουσικών οργάνων, ενδυμάτων, κοσμημάτων, υφασμάτων, τελετουργικών αντικειμένων.

Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο, για την οποία ο ίδιος εξηγεί ότι «είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης, επίμονης και συστηματικής αναζήτησης δεκαετιών, σε όλες τις χώρες του κόσμου, συχνά σε αντίξοες συνθήκες και ακόμα περισσότερο δυσκολότερες πολιτισμικές προσεγγίσεις για την απόκτηση των μασκών αυτών, αλλά και για τη μεταφορά τους. Ορισμένες εξ’ αυτών είναι εξαιρετικά σπάνιες, προερχόμενες από φυλές υπό εξαφάνιση, πολιτισμικά, χωρίς παρουσία στον χάρτη».

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά 25 επιτοίχιες μάσκες, 8 επιτραπέζιες και 2 αγαλματίδια.

Ο Φώτης Καγκελάρης θα βρίσκεται στα εγκαίνια της έκθεσης στις 3 Απριλίου, στις 6.00 μ.μ., και θα μιλήσει για τις «Τελετουργικές μάσκες, τις ψυχαναλυτικές και καλλιτεχνικές επισημάνσεις».

Σύντομο βιογραφικό

Ο Φώτης Καγγελάρης είναι διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Έχει διδάξει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο Παρίσι και στην Αθήνα: ΠΑΔΑ, ΣΣΕ, Σχολή Νοσηλευτικής, Σχολή Θεάτρου Τέχνης, ΑΣΚΤ, ΕΦΕ κ.α. Υπήρξε επιστημονικός ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας Γαλλίας. Είναι συγγραφέας δοκιμίων, λογοτεχνίας και πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας.

Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων, σεμιναρίων, συνεντεύξεων και έχει συμμετάσχει σε εκπομπές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο όπως και σε συνέδρια. Έχει επιμεληθεί εικαστικές εκθέσεις και έχει κάνει παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές κριτικές, κ.λπ.

Είναι οργανωτής του «Κύκλου Performance» για την ανάδειξη της Performance στην Ελλάδα. Υπήρξε, επίσης, επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Σεξουαλικών Διαταραχών. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ψύχωση, την ψυχολογία και ψυχοπαθολογία της εικόνας με έμφαση στη φωτογραφία και τη σχέση ψυχοπαθολογίας και τέχνης.