Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 02:14

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ / 13-04-22

Γαβριέλα – Η Γερμανίδα με το ποδήλατο /  Gabriela – The German with the bicycle Γαβριέλα – Η Γερμανίδα με το ποδήλατο / Gabriela – The German with the bicycle

Πέρασαν κιόλας οι μισές μέρες του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Οι προβολές συνεχίζονται και σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας…

Το σημερινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής: 

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

16:00 Beyond My Steps / Πέρα από τα βήματά μου

Σκηνοθέτης: Kamy Lara

Συν-σκηνοθέτης και παραγωγός: Paula Agostinho 

Διεύθυνση φωτογραφίας: Kamy Lara

Μοντάζ: Gretel Marín

Διάρκεια: 72’

Χώρα: Πορτογαλία

Ετος παραγωγής: 2019

Ομιλούμενη γλώσσα: πορτογαλικά

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της παράστασης της Εταιρείας Σύγχρονου Χορού της Αγκόλας το 2017, από τη Μόνικα Ανάπας, πέντε χορευτές εξερευνούν τις έννοιες της παράδοσης, του πολιτισμού, της μνήμης και της ταυτότητας, αμφισβητώντας τη μεταμόρφωση και την αποδόμηση αυτών των θεμάτων στη ζωή τους. Οι περισσότεροι από αυτούς - προερχόμενοι από άλλες επαρχίες της χώρας - φέρνουν μαζί τους αναμνήσεις και παραδόσεις καθώς μετακινούνται στην πολύβουη, ασταθή και ξέφρενη πραγματικότητα της πρωτεύουσας. 



17:00 Η εποχή της άρνησης του θανάτου / The age of the denial of death

Σκηνοθεσία: Χρήστος Δανιηλίδης, Μιχάλης Μαλανδράκης

Παραγωγή: Χρήστος Δανιηλίδης, Μιχάλης Μαλανδράκης

Σενάριο: Χρήστος Δανιηλίδης, Μιχάλης Μαλανδράκης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχάλης Μαλανδράκης

Μοντάζ: Μιχάλης Μαλανδράκης

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Ετος παραγωγής: 2020

Διάρκεια: 88’

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά

Η εποχή της άρνησης του θανάτου, είναι ένα χρονολογικό ντοκιμαντέρ αποτελούμενο από επτά συγκοινωνούντα κεφάλαια και επιτελεί μια κοινωνική και ιστορική ανάλυση της ελληνικής αγγλόφωνης rock σκηνής από την δεκαετία του 1990 μέχρι και το 2020, ψάχνοντας να βρει τους λόγους της άνθησης του εν λόγω μουσικού είδους στην Ελλάδα μέσα από τις διηγήσεις των πρωταγωνιστών της. Μέσα από ένα domino κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων και παράλληλων πραγματικοτήτων, το rock στην Ελλάδα αρνείται να πεθάνει και παλεύει προκειμένου να βάλει μια πινέζα στον παγκόσμιο rock χάρτη. Ζει στην εποχή της άρνησης του θανάτου.



19:00 Nowhere / Πουθενά

Σκηνοθεσία: Natalie Halla

Σενάριο: Natalie Halla

Παραγωγή: Natalie Halla

Διεύθυνση φωτογραφίας: Natalie Halla

Μοντάζ: Natalie Halla

Χώρα παραγωγής: Austria

Ετος παραγωγής: 2018

Διάρκεια: 60’

Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά, βιετναμέζικα

Δραπετεύοντας από τον πόλεμο με τους Ερυθρούς Χμερ (παρακλάδι του Λαϊκού Στρατού του Βιετνάμ), ο οχτάχρονος Ngoc καταφέρνει να επιβιώσει μόνος για τρεις εβδομάδες σε μια βάρκα. Χάρη στην προσφορά μιας αυστριακής οικογένειας γίνεται μέλος της αυστριακής κοινωνίας και γίνεται καταξιωμένος γιατρός. Σαράντα χρόνια μετά αποφασίζει να παρέχει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στους πρόσφυγες που καταφθάνουν με βάρκες στη Λέσβο. Εκεί συνειδητοποιεί ότι η μοίρα του επαναλαμβάνεται με τις νέες γενιές προσφύγων και οι παλιές του πληγές ανοίγουν πάλι. Ψάχνοντας την εσωτερική του γαλήνη, αρχίζει με την οικογένειά του ένα ταξίδι προς τις ρίζες του.  



20:15 Παρουσίαση StoryLab

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Καλαμάτα το κινηματογραφικό εργαστήριο Storylab, στο οποίο φοιτητές κινηματογραφικών σχολών εκπαιδεύονται πάνω στην παραγωγή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σε σύντομο χρονικό διάστημα (5 ημερών).Τους φοιτητές καθοδηγούν ο Erik Knudsen, σκηνοθέτης και καθηγητής από την Μ. Βρετανία, και ο Δρ. Ιάκωβος Παναγόπουλος, διδάσκων του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Και οι δύο είναι επίσημοι προσκεκλημένοι του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Το εργαστήριο εντάσσεται στο πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων του Φεστιβάλ και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τρία πανεπιστημιακά τμήματα: το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.



21.30 Γαβριέλα – Η Γερμανίδα με το ποδήλατο /  Gabriela – The German with the bicycle

Σκηνοθεσία: Δομήνικος Ιγνατιάδης

Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου

Σενάριο: Δομήνικος Ιγνατιάδης, Μαρίτα Τζατζαδάκη

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Θωμάς, Βασίλης Καλέμος

Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Ετος παραγωγής: 2021

Διάρκεια: 95’

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά/γερμανικά

Ηθοποιοί: Effi Rabsilber (Γαβριέλα νεαρή, αφηγήτρια), Αλέξανδρος Κωχ (αφηγητής), Ευλαμπία Ζαβού (αφηγήτρια), Μαρίτα Τζατζαδάκη (Γαβριέλα μεγάλη)

Αφήγηση: Effi Rabsilber

H ιστορία μιας γυναίκας γεννημένης στη μεταπολεμική Γερμανία και της ακαταμάχητης ανάγκης της να ζήσει, να αγαπήσει και να έχει αξία. Δυο χρόνια μετά τον θάνατό της, ο γιος της ξεκινά μια ενδελεχή έρευνα στο ημερολόγιό της, στην αλληλογραφία της, στους ανθρώπους και στα μέρη που γνώρισε. Ένα ταξίδι από τη Στουτγάρδη της Γερμανίας μέχρι την Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, που διατρέχεται από ένα και μόνο ερώτημα: «Τι είδους ζωή είναι αυτή;» Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο γιος προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τη μητέρα του, την πάντα φευγάτη, την πάντα κάπου αλλού: τη «Γερμανίδα με το ποδήλατο».