Δευτέρα, 09 Μαϊος 2022 01:31

Η Νέλλη Σεμιτέκολο στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Ρεσιτάλ πιάνου στο Μέγαρο Χορού δίνει τη Δευτέρα στις εννιά το βράδυ η Νέλλη Σεμιτέκολο, ιδιαίτερα σημαντική μουσικός της χώρας, καθηγήτρια στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας για 35 χρόνια! Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας,  με πρόταση του Τάσου Πολυχρονόπουλου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, είχε προτείνει στο πλαίσιο του ρεσιτάλ να ανακηρυχτεί η Νέλλη Σεμιτέκολο επίτιμη δημότισσα Καλαμάτας, πρόταση που υποστήριξε και η παράταξη της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, μέσω του Γιώργου Σωφρονά…

Το ρεσιτάλ με τη Νέλλη Σεμιτέκολο εντάσσεται στο πλαίσιο της “Άνοιξης των πλήκτρων”, του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. 

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου, Στάθης Γυφτάκης, η Νέλλη Σεμιτέκολο είναι ο ακρογωνιαίος  λίθος της Τάξης Πιάνου και πολλοί μαθητές της έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Η Νέλλη Σεμιτέκολο θα παίξει έργα μεγάλων συνθετών, καθώς και του Θεόδωρου Αντωνίου, ο οποίος είχε αναπτύξει δεσμούς με την Καλαμάτα και μάλιστα είχε ζητήσει η τέφρα του να σκορπιστεί στη θάλασσα του Μεσσηνιακού Κόλπου, όπως και έγινε. 

Όπως σημειώνει ο Δήμος Καλαμάτας, “η πιανίστα Νέλλη Σεμιτέκολο θα παρουσιάσει έργα των Johannes Brahms, W.A. Mozart, Igor Stravinsky και Θόδωρου Αντωνίου. Η Νέλλη Σεμιτέκολο μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες πιανίστες, το πιο ιστορικό στέλεχος του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, επιστρέφει στην πόλη μας με ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ που η ίδια αφιερώνει στην μνήμη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Θεόδωρου Αντωνίου.

Η Νέλλη Σεμιτέκολο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της τάξης πιάνου του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας έχοντας προσφέρει τις γνώσεις της, την τέχνη της και την αγάπη της σε δεκάδες Καλαματιανούς πιανίστες από το 1985 έως και το 2020. Ανελλιπώς για 35 χρόνια τίμησε την Καλαμάτα με αυταπάρνηση και αφοσίωση προσφέροντας σε δεκάδες σπουδαστές την ευκαιρία να "αναμετρηθούν" με τα σημαντικότερα έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου βοηθώντας τους ταυτόχρονα να χτίσουν μια σημαντική καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Johannes Brahms (1833-1897)

Σονάτα αρ. 3, σε φα ελάσσονα, op. 5

 1. Allegro maestoso
 2. Andante espressivo
 3. Scherzo-Trio, Allegro energico
 4. Intermezzo, Andante molto
 5. Finale, Allegro moderato ma rubato

 

 1. A. Mozart (1756-1791)

Σονάτα αρ. 14, σε ντο ελάσσονα KV 457

 1. Molto allegro
 2. Adagio
 3. Allegro assai

 

Igor Stravinsky (1882-1971)

Σονάτα (1924)

 1. ♪=112
 2. Adagietto
 3. ♪=112

 

Θεόδωρος Αντωνίου (1935-2018)

Συλλαβές (1965)

Παρήχησις

Ανάγραμμα

Παράγωγα

Επένθεσις

Αφαίρεσις

Σύγχυσις

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ν. ΣΕΜΙΤΕΚΟΛΟ

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο (με καθηγήτριες τη Φώφη Γραφειάδου και την Κρινιώ Καλομοίρη), από όπου πήρε το δίπλωμά της. Συνέχισε ανώτερες σπουδές πιάνου στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου με τον Έρικ Τεν-Μπεργκ, και παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα με την Αλίς Πάσκους.

Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με το Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής του Θόδωρου Αντωνίου, ενώ προηγήθηκαν συνεργασίες με τον Μάνο Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα, στους «Μουσικούς Αυγούστους» του Ηρακλείου και στους Αγώνες Τραγουδιού της Κέρκυρας.

Έχει δώσει συναυλίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Βουλγαρία, πρώην Γιουγκοσλαβία). Έχει λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Αθηνών, Πατρών, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Καλαμάτας, Πειραιά, Οχρίδας και Λευκάδας. Έχει, επίσης, συνεργαστεί με όλες τις σημαντικές ορχήστρες, σε παραγωγές για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Η δισκογραφία της περιλαμβάνει έργα των Γρηγορίου, Καλομοίρη, Κουρουπού, Μικρούτσικου, Σκαλκώτα, Σφέτσα και Χρήστου.

Σήμερα διδάσκει στο Ωδείο Athenaeum και παραδίδει σεμινάρια σε μαθητές πιάνου του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας”.