Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022 18:51

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρουσιάζει το βιβλίο της Ρούλας Γεωργακοπούλου

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρουσιάζει το βιβλίο της Ρούλας Γεωργακοπούλου

Της Μαρίας Νίκα

Το καινούργιο βιβλίο της δημοσιογράφου-συγγραφέα Ρούλας Γεωργακοπούλου «Ανάπτυγμα βατράχου» παρουσιάζουν την Τετάρτη στην Αθήνα, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος και η κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά.

Τώρα θα μου πείτε, γιατί βάζεις στον τίτλο μόνο τον Βενιζέλο και όχι και τη Σχινά. Γιατί, ως γνωστόν, οι δημοσιογραφικοί τίτλοι επικεντρώνονται στο ιδιαίτερο, αυτό που εντυπωσιάζει και τραβάει την προσοχή. Δηλαδή, η συμμετοχή της αγαπητής και έγκριτης βιβλιοκριτικού Κατερίνας Σχινά στην εκδήλωση θεωρείται κάτι φυσικό. Κριτικός λογοτεχνίας είναι, καλαματιανή καταγωγή έχει, όπως και η Ρούλα Γεωργακοπούλου, άρα η παρουσία της αναμενόμενη.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος όμως; Η είδηση έκανε αίσθηση και στην Καλαμάτα. Προ ημερών βρισκόμουν σε τοπικό βιβλιοπωλείο όπου συζητείτο το θέμα: «Ο Βενιζέλος θα παρουσιάσει το βιβλίο της Ρούλας!» έλεγαν φίλοι Καλαματιανοί δηλώνοντας την έκπληξή τους.

Κι εγώ το ίδιο εξεπλάγην όταν είδα την πρόσκληση. Μα πώς; Οι πολιτικοί με τον κομματικό ξύλινο λόγο, τι να μας πουν τώρα για λογοτεχνία και ειδικά για μια σουρεαλιστική νουβέλα με Νορβηγούς και Υδραίους όπου το συνειιδητό μπλέκεται με το υποσυνείδητο;

Ώσπου διάβασα μια πρόσφατη ολοσέλιδη παρουσίαση του Βαγγέλη Βενιζέλου για το συγκεκριμένο βιβλίο στα «Νέα». Και άλλαξα γνώμη. Εκπληκτικό κείμενο, μελέτη του βιβλίου σε βάθος, με γνώσεις για τη λογοτεχνία, το θέατρο, τη γλώσσα, τη νευροεπιστήμη και την ψυχανάλυση, κριτική με άποψη. Μετά από αυτό, σκέφτηκα ότι η Ρούλα Γεωργακοπούλου δε θα μπορούσε να βρει καλύτερο ομιλητή για το βιβλίο της.

Ηθικό δίδαγμα: Πρώτα ψάξε και μετά βγάλε συμπέρασμα.  

*Το «Ανάπτυγμα βατράχου» (εκδ. στερέωμα) παρουσιάζεται την Τετάρτη 13 Ιουλίου στις 7.30 το απόγευμα, στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, στο Θησείο.