Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 23:55

Αρχαία Ελληνική Μουσική στον Επικούριο Απόλλωνα

Αρχαία Ελληνική Μουσική στον Επικούριο Απόλλωνα

ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Όλα δείχνουν ότι η βραδιά της 12ης Αυγούστου θα είναι μυσταγωγική στον Επικούριο Απόλλωνα. Εκεί, σε αυτό το τόσο επιβλητικό μέρος, όπου το τοπίο είναι μαγικό δίπλα στο ναό που αποτελεί κορυφαίο αρχιτεκτονικό δημιούργημα,  θα δοθεί συναυλία Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής με 20 αρχαιοελληνικά και νεότερα όργανα, από τον ΛυρΑυλο. Είναι διοργάνωση του Δήμου Οιχαλίας, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. 

Ο Δήμος Οιχαλίας σημειώνει: “Πανάρχαια μουσικά ακούσματα ζωντανεύουν ξανά χάρη στα 20 σπάνια ανακατασκευασμένα όργανα αλλά και στις εξαίσιες φωνές. Αρχαίοι ρυθμοί αναβιώνουν δίπλα σε διασκευές γνωστών σύγχρονων κομματιών, στήνοντας ένα εκπληκτικό μουσικό ταξίδι στον πλούτο της Ελληνικής Μουσικής.

Ο Λύραυλος έχει σχεδιάσει μια μουσική παράσταση που στόχο έχει να αγγίξει του ακροατές καταλύοντας  τα όρια του χρόνου, γεφυρώνοντας  το σήμερα με το χθες.

Είναι ένα πρωτότυπο θέαμα, ένα μαγικό άκουσμα γεμάτο από εικόνες, ήχους,  σχήματα, σκηνές ζωής μέσα στο χωροχρόνο.

Το μουσικό σύνολο δημιουργήθηκε το 2000 από τον Παναγιώτη Στέφο, κορυφαίο μουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ανακατασκεύασε 40 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα πλήρως λειτουργικά, τα οποία έχουν ταξιδέψει και συγκινήσει χιλιάδες ανθρώπους μικρούς και μεγάλους σε δεκάδες πόλεις εντός και εκτός Ελλάδας

Συμμετέχουν

Παναγιώτης Στέφος: Κίθαρις, δίαυλος, σύριγξ, κογχύλια

Zαφειρώ Χατζηφωτίου: Υψίφωνος, σείστρα

Χρυσάνθη Αυλωνίτου: Φλάουτο

Μιχάλης Στέφος: Τραγούδι, φόρμιγγα, κρουστά

Όλγα Στέφου: Λύρα, κοχύλια, σαντούρι 

Τα βασικά όργανα που θα ακουστούν είναι:

Λύρα, Κίθαρις, Φόρμιγγα,  Πανδουρίδα, Βάρβιτος, Δίαυλος, Σύριγγα του Πανός, Φλάουτο, Σείστρα, Κρόταλα, Κογχύλια, Κέρας, Σάλπιγγες,  Άσκαυλος, Σαντούρι, Βιολί κ.α. 

Στο τέλος της παράστασης, το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά τα μουσικά όργανα, τα οποία είναι κατασκευασμένα με τη μέγιστη δυνατή προσέγγιση από φυσικά υλικά: καύκαλο χελώνας, δέρμα, ζωικές χορδές,  κέρατο, κόκαλο,  ιχθυόκολλα, έλατο, δρυ κ.α”. 

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις εννιά το βράδυ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.