Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 02:05

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας / 29-1-2023

Γκουλάμπ Γκιουλ (Gulab Gul)  Σκηνοθέτης  Σεμί Σάγκμαν - Χώρα: Τουρκία Γκουλάμπ Γκιουλ (Gulab Gul) Σκηνοθέτης Σεμί Σάγκμαν - Χώρα: Τουρκία

Με περισσότερες από 25 ταινίες, με ταινίες για όλη την οικογένεια και με αφιέρωμα στην Κύπρο συνεχίζεται σήμερα, Κυριακή 29 Ιανουαρίου, για τρίτη ημέρα, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρο Καλαμάτας. Η είσοδος είναι ελεύθερη…

Μετά τις προβολές για όλη την οικογένεια το πρόγραμμα των σημερινών προβολών έχει ως εξής: 

 

Η παραδοσιακή βραζιλιάνικη οικογένεια των ΚΑΤΟΥ (The Traditional Brazilian Family KATU)

Σκηνοθέτης  Ροντρίγκο Σένα - Χώρα: Βραζιλία

Το 2007 δημιουργήθηκε ένα φωτογραφικό λεύκωμα σε αναγνώριση των ιθαγενών ριζών, απεικονίζοντας δώδεκα εφήβους που ανήκουν στο "Ελευτάριο ντο κάτου", στη Βραζιλία. Δώδεκα χρόνια αργότερα ο φωτογράφος επιστρέφει στο katu, αναζητώντας αυτούς τους πρωταγωνιστές, ενήλικες πλέον, για να μάθει για τις προσωπικές του τροχιές και τις κοσμοθεωρίες του.

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 12:03

Διάρκεια: 25 Λεπτά

 

 

Γυναίκες στον τάφο (Women at the sepulchre)

Σκηνοθέτης  Αλεσάντρα Μπουζέτι - Χώρα: Ιταλία

Στην καρδιά της Ιερουσαλήμ, τα ξημερώματα, οι γυναίκες περνούν πρώτες την πύλη της Βασιλικής του Παναγίου Τάφου. Είναι Λατίνες, Ορθόδοξες και Αιθιοπίνες, γίνονται μάρτυρες σήμερα της αυγής της ελπίδας που μετέτρεψε σε δάκρυα χαράς την κραυγή της Μαρίας Μαγδαληνής. Ποιες ήταν οι γυναίκες που επέλεξε ο Ιησούς για να ανακοινώσουν σε όλο τον κόσμο τα νέα που θα άλλαζαν τη μοίρα του;

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 12:28

Διάρκεια: 26 Λεπτά

 

 

Αναβλήθηκε (Postponed)

Σκηνοθέτης  Αλί Τσακαρούν - Χώρα: Λίβανος

Η ταινία θα εμβαθύνει στα συναισθήματα πέντε γυναικών που βίωσαν βαριά την απώλεια, οπότε ο πόνος της αναμονής και η αναβολή του πεπρωμένου ήταν τα κοινά τους χαρακτηριστικά.

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 12:55

Διάρκεια: 23 Λεπτά

 

 

Για τον Ρόμπιν (For Robin)

Σκηνοθέτης  Τζωρτζ Αϊβαζιάν - Χώρα: ΗΠΑ

Μια ομάδα ερμηνευτών αναλογίζεται την επιρροή που είχε το έργο, η ζωή και η κληρονομιά του Robin Williams στις δικές τους προσωπικές και δημιουργικές προσπάθειες. Το «ευχαριστώ» του σκηνοθέτη George Ayvazyan στον Robin και μια γιορτή για τον άνθρωπο που όλοι αγάπησαν.

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 13:18

Διάρκεια: 21 Λεπτά

 

 

Γιώργος (George)

Σκηνοθέτης  Ματ Ρίτσμοντ - Χώρα: ΗΠΑ

Ο Γιώργος Μανιάς λειτουργεί κατάστημα που εξειδικεύεται στο γυάλισμα παπουτσιών εδώ και 76 χρόνια, από τότε που γλίτωσε από τη ναζιστική κατοχή της Κρήτης σε ηλικία 14 ετών. Σήμερα, στα 91 του, η απώλεια της αδελφής του Άντζελας τον στοιχειώνει καθώς αγωνίζεται να αποφασίσει αν θα αποσυρθεί και αν θα επισκεφθεί ξανά την Κρήτη χωρίς την Άντζελα στο πλευρό του

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 13:24

Διάρκεια: 29 Λεπτά

 

Διάλειμμα

 

Η Γερασμένη Γη (The Aging Land)

Σκηνοθέτης  Δημήτριος Τρομπούκης, Γιώργος Οικονόμου - Χώρα: Ελλάδα

Ένα ντοκιμαντέρ για την επιβίωση των Μαστοροχωρίων Κόνιτσας στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια.

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 13:52

Παρουσία Σκηνοθέτη

Διάρκεια: 21 Λεπτά


 

Ο παππούς Έρνεστ μιλάει (Grandpa Ernest Speaks)

Σκηνοθέτης  Μαντλίν Μπαζίλ - Χώρα: ΗΠΑ

Το 1939, ένας νεαρός Εβραίος ονόματι Ernest Lowy δραπετεύει από την πατρίδα του,την Τσεχοσλοβακία, αναζητώντας ασφάλεια για την οικογένειά του καθώς εντείνεται ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο ηλικιωμένος πια Έρνεστ αφηγείται την ιστορία της ζωής του κατά τη διάρκεια μιας κασέτας 75 λεπτών στο σπίτι του.

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 13:55

Διάρκεια: 29 ΛεπτάΤο Κάλεσμα Των Φάρων (The Call Of The Lighthouses)

Σκηνοθέτης  Κωνσταντίνος Ποταμιάνος - Χώρα: Ελλάδα

Ένα ντοκιμαντέρ που περιγράφει την ιστορία της ανακαίνισης των δύο νοτιότερων φάρων της χερσαίας Ευρώπης, από την σκοπιά του αρχιτέκτονα που ανέλαβε την ανακατασκευή τους. Τον εγχείρημα ήταν δύσκολο και γεμάτο αναπάντεχα περιστατικά, όμως μαζί με την ομάδα του κατάφεραν να το ολοκληρώσουν με επιτυχία.

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 14:24

Παρουσία Σκηνοθέτη

Διάρκεια: 10 Λεπτά

 

Διάλειμμα

 

Εσωτερική (Live-in)

Σκηνοθέτης  Λώρα Μαραγκουδάκη Τατιάνα Μαυρομάτη - Χώρα: Ελλάδα

Ένα πορτρέτο οικιακής εργασίας, όπως το βιώνουν οι Γεωργιανές υπηρέτριες που εργάζονται στην Ελλάδα. Εξερευνά τη μονότονη, απαιτητική και αόρατη δουλειά πίσω από την εργασία φροντίδας και την απομόνωση και την ανασφάλεια που βιώνουν οι γυναίκες που πρέπει να εργαστούν για να υπηρετήσουν τους άλλους. 

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 15:59

Παρουσία Σκηνοθέτη

Διάρκεια: 13 ΛεπτάΛήθη (Oblivion)

Σκηνοθέτης  Ευάγγελος Κρικώνης - Χώρα: Ελλάδα

Ο Χρήστος γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της βόρειας Ελλάδας, το Σκλήθρο. Γεννημένος το 1927, ο παππούς μου έχει βιώσει από κοντά όλη τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, τη φτώχεια, τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον εμφύλιο, την εξορία και τον ιδεολογικό ρατσισμό λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα. 

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 16:21

Διάρκεια: 23 Λεπτά

 

 

Το νυφικό της Αργυρώς - Τρεις αναγνώσεις (Argyro's wedding dress - Three readings)

Σκηνοθέτης  Ισμήνη Παραδάκη, Οδυσσέας Πιερίδης, Μαρία Βαρναβίδη - Χώρα: Κύπρος

Πώς η προσωπική εμπειρία παύει να είναι ατομική υπόθεση και γίνεται κίνητρο για καλλιτεχνική δημιουργία; Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η Ιστορία αλληλεπιδρά με την Τέχνη και πώς μια προσωπική ιστορία, αυτή της Αργυρώς από την Περιστερονοπηγή Αμμοχώστου, έγινε πηγή έμπνευσης για έναν ποιητή, δύο εικαστικούς και μία ομάδα παραγωγής ντοκιμαντέρ που αποτελείται από μαθητές.

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 16:45

Παρουσία Σκηνοθέτη

Διάρκεια: 28 ΛεπτάΡίζες (Roots)

Σκηνοθέτης  Ιωάννης Παναγή - Χώρα: Κύπρος

Η ταινία με τίτλο «Ρίζες» προσεγγίζει την καθημερινότητα της γιαγιάς Γιαννούλας, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει το πορτραίτο ενός ιδιαίτερου δεσμού μεταξύ της ίδιας και δύο λεμονόδεντρων που βρίσκονται στην αυλή του προσφυγικού σπιτιού της. Ένας δεσμός που τη συνδέει με το αγαπημένο της χωριό, τον Καραβά, το οποίο στερείται εδώ και 48 χρόνια.

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 17:13

Διάρκεια: 5 Λεπτά38 μέρες (38 days )

Σκηνοθέτης  Σπύρος Βλαχάκης - Χώρα: Κύπρος

Το «38 μέρες» είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που αναπαράγει αληθινές οδυνηρές εμπειρίες μέσα από τα μάτια του Φίλιππου, ενός αιχμάλωτου πολέμου. Οι ιστορίες είναι γεγονότα που αφηγούνται αυτόπτες μάρτυρες ζωής σε πλαίσιο ημερολογίου/συνέντευξης.

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 17:18

Παρουσία Σκηνοθέτη

Διάρκεια: 28 Λεπτά

 

Διάλειμμα

 

Κάλτσες παράταιρες (Unmatched socks)

Σκηνοθέτης  Νένα Καλούτσικου, Πένυ Γεωργίου, Δημητριάνα Κολιού - Χώρα: Κύπρος

Η αληθινή ιστορία των παιδιών δύο αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής. Δύο παιδιά γνωρίζονται και γίνονται αχώριστοι φίλοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αρκετά χρόνια μετά και χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν, αποκαλύπτεται ότι πέρα από τη φιλία τούς συνδέει και κάτι άλλο.

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 17:56

Παρουσία Σκηνοθέτη

Διάρκεια: 47 Λεπτά

 

Συζήτηση για την ΚύπροΟ αρχιζυθοποιός (The Master Brewer)

Σκηνοθέτης  Άντι Χαασέ - Χώρα: Φινλανδία

Ο αρχιζυθοποιός(THE MASTER BREWER) είναι μια μαγική ιστορία επιστροφής για τον Leo Andelin ο οποίος το 1963 ανέπτυξε το πιο διάσημο έδεσμα της Φινλανδίας - τη μπύρα Lapin Kulta. Ένα αγόρι από οικογένεια εργατικής τάξης στο απομακρυσμένο Τόρνιο, ο Leo μεγαλώνει για να γίνει ένας ταπεινός τζέντλεμαν της μπύρας .

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 19:38

Παρουσία Σκηνοθέτη

Διάρκεια: 26 Λεπτά
Ξέσπασμα τραγουδιού (A Burst of Song)

Σκηνοθέτης  Λία Μπελτράμι - Χώρα: Ιταλία

Η βραβευμένη με Χρυσό Λέοντα στη Βενετία, Λία Μπελτράμη, παρουσιάζει μια ιστορία στις φτωχογειτονιές της Καλκούτας, όπου τρία κορίτσια καταφέρνουν να σωθούν και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. 

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 20:04

Διάρκεια: 30 Λεπτά

 

Μη φυσιολογικό (AnorMal)

Σκηνοθέτης  Λουίς Γκαλάν - Χώρα: Ισπανία

Τι μας αγχώνει σήμερα; Αν ήμασταν ένα παιδί χωρίς παπούτσια στους δρόμους του Σεντ Λούις, τι θα είχε σημασία; Το AnorMal είναι ένα δείγμα ενός ταξιδιού προς τη φτώχεια, με φώτα και ήχους, που σας δίνει τη δυνατότητα να αισθανθείτε μια πραγματικότητα που δεν έχει σχέση με τη δική μας.

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 20:34

Διάρκεια: 15 Λεπτά


Μαμαπαρά - Μητέρα Βροχή (Mamapara - Mother Rain)

Σκηνοθέτης  Αλμπέρτο Φλόρες Βίλκα - Χώρα: Περού

Στα υψίπεδα του Περού, ζει με τον σκύλο του, την Honorata Vilca, μια αγράμματη γυναίκα με καταγωγή από την Κέτσουα, αφοσιωμένη στην πώληση γλυκών. Καθώς ξεκινά η εποχή των βροχών, αφηγείται κομμάτια της ζωής της, μέχρι που ένα απόγευμα συμβαίνει κάτι μοιραίο που φαίνεται να μπορεί να κάνει ακόμη και τους ουρανούς να κλάψουν.

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 20:49

Διάρκεια: 18 Λεπτά

 

Γκουλάμπ Γκιουλ (Gulab Gul)

Σκηνοθέτης  Σεμί Σάγκμαν - Χώρα: Τουρκία

Ο Γκιουλάμπ Γκιουλ είναι ένα αγόρι που ζει σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό στο Αφγανιστάν. Ο Γκιουλάμπ δεν έχει χέρια από τη γέννηση του. Από τότε που πέθανε ο πατέρας του, πριν 5 χρόνια τον φροντίζει ο θείος του. Κάποια στιγμή πρέπει ο θείος του να πάει στην πόλη για δουλείες. Πώς θα μπορέσει ο Γκιουλάμπ να τα βγάλει πέρα μόνος;

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 21:06

Διάρκεια: 11 Λεπτά

 

Διάλειμμα

 

No clue about the future (No clue about the future)

Σκηνοθέτης  Μελίνα Ναυσικά Ευθυμίου - Χώρα: Ελλάδα

Το «No clue about the future» είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους της Μελίνας Ευθυμίου, που γυρίστηκε το 2020/2021. Στόχος αυτής της ταινίας είναι να φέρει στο φως πτυχές της καθημερινότητας στον προσφυγικό καταυλισμό της Σάμου, με επίκεντρο το πορτρέτο ενός αιτούντος άσυλο που ζει στον καταυλισμό και αναλαμβάνει το ρόλο ενός δασκάλου..

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 21:32

Παρουσία Σκηνοθέτη

Διάρκεια: 19 Λεπτά


Φεύγοντας μόνος (Going Alone)

Σκηνοθέτης  Ραφαέλ Σανζ - Χώρα: Γερμανία

Ένα νεκροταφείο στο κέντρο του Βερολίνου. Ένας νεκροθάφτης που ήθελε να γίνει διασκεδαστής και τώρα είναι ο τελευταίος σύντροφος όλων όσων θάβονται με έξοδα του κράτους. Ένα παρεκκλήσι, μια μαύρη λάρνακα και μουσική του Μπετόβεν που ακούγεται επαναλαμβανόμενα. Ο νεκροθάφτης κάθεται εκεί και περιμένει. 

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 22:01

Διάρκεια: 28 Λεπτά

 

13 Μαΐου (13th of May)

Σκηνοθέτης  Ταρίκ Τοφίκ Καντίρ - Χώρα: Ιράκ

Οι πρώτες διαδηλώσεις κατά του Μπααθικού καθεστώτος στο Ιράκ ξεκίνησαν στη Χαλάμπτζα το 1995. Οι κάτοικοι της Χαλάμπτζα μπόρεσαν να διώξουν το καθεστώς Μπάαθ από την πόλη τους για 72 ώρες, αλλά κανείς δεν άκουσε την κραυγή του λαού της Χαλάμπτζα, ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε απόλυτη σιωπή και θάφτηκαν ζωντανοί. 'Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 22:29

Διάρκεια: 24 Λεπτά

 

Η Δημιουργία ενός Συμβολικού Πίνακα (The Creation Of a Symbolic Painting)

Σκηνοθέτης  Ευγενία Κολεσνίκοβα - Χώρα: Ουκρανία

Η ταινία αφορά τη διαδικασία δημιουργίας πινάκων για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τις 24 Φεβρουαρίου.

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 22:52

Διάρκεια: 10 Λεπτά