Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 00:29

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας / 30-1-2023

Kanymda Kumiss Kanymda Kumiss

Ολοκληρώνεται το βράδυ το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας, με την απονομή των βραβείων και με μια ταινία για το Μαγγανιακό του Δήμου Μεσσήνης. Μέχρι τότε όμως και από τις εννιά το πρωί οι προβολές ταινιών θα συνεχίζονται στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας…

Το πρόγραμμα

Είχες δίκιο, ρε - Μια μικρή ιστορία (You were right, man)

Σκηνοθέτης  Νίκος Θεοδοσίου - Χώρα: Ελλάδα

Μια τυχαία συνάντηση, εβδομήντα χρόνια μετά, του Ροβήρου Μανθούλη με τον Ευριπίδη, ένα συναγωνιστή στην ΕΠΟΝ τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, φέρνει στο φως μια «μικρή» ιστορία. 

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 09:00

Διάρκεια: 32 Λεπτά

 

Το Άγχος (The Anxieties)

Σκηνοθέτης  Ανέζκα Κοζλόβα Ματίας Λάντα - Χώρα: Τσεχική Δημοκρατία

Κατάθλιψη, σκοτάδι, σφυροκόπημα, στενότητα, αγωνία, φόβος... αυτοί είναι επίσης τρόποι για να περιγράψουμε ψυχικές καταστάσεις που ονομάζονται άγχος. Δέκα αυθεντικές μαρτυρίες από ανθρώπους που έχουν περάσει και ξεπεράσει το άγχος ή το περνούν αυτή τη στιγμή.

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 09:32

Διάρκεια: 14 Λεπτά

 

 

Τα Φαντάσματα των Βαρωσίων (The ghosts of Varosha)

Σκηνοθέτης  Ανζελίκ Κουρούνης - Χώρα: Ελβετία

Ιούλιος 1974. Η Τουρκία εισβάλλει στη Βόρεια Κύπρο ως απάντηση στο εθνικιστικό πραξικόπημα που είχε προσπαθήσει να προσαρτήσει το νησί στην Ελλάδα. Οι 44.000 κάτοικοι των Βαρωσίων τράπηκαν σε φυγή από τον τουρκικό στρατό που πλησίαζε. Από τότε η κατεστραμμένη και λεηλατημένη πόλη, περικυκλωμένη με συρματοπλέγματα, έγινε πόλη-φάντασμα. 

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 10:00

Διάρκεια: 28 ΛεπτάΤο Κάλεσμα Των Φάρων (The Call Of The Lighthouses)

Σκηνοθέτης  Κωνσταντίνος Ποταμιάνος - Χώρα: Ελλάδα

Ένα ντοκιμαντέρ που περιγράφει την ιστορία της ανακαίνισης των δύο νοτιότερων φάρων της χερσαίας Ευρώπης, από την σκοπιά του αρχιτέκτονα που ανέλαβε την ανακατασκευή τους. Τον εγχείρημα ήταν δύσκολο και γεμάτο αναπάντεχα περιστατικά, όμως μαζί με την ομάδα του κατάφεραν να το ολοκληρώσουν με επιτυχία.

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 10:28

Διάρκεια: 10 Λεπτά
Ο Κόσμπεργκ τα κατάφερε (Kosberg made it)

Σκηνοθέτης  Μαξίμ Ιστσένκο - Χώρα: Ρωσία

Η ιστορία των ανθρώπων που έκαναν δυνατή την πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα, αλλά παρέμειναν στα παρασκήνια. Οι κύριοι χαρακτήρες της ταινίας είναι ο Semyon Kosberg και άλλοι μηχανικοί του Chemical Automatics Design Bureau στο Voronezh. 

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 11:00

Διάρκεια: 24 Λεπτά
Κάλτσες παράταιρες (Unmatched socks)

Σκηνοθέτης  Νένα Καλούτσικου, Πένυ Γεωργίου, Δημητριάνα Κολιού - Χώρα: Κύπρος

Η αληθινή ιστορία των παιδιών δύο αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής. Δύο παιδιά γνωρίζονται και γίνονται αχώριστοι φίλοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 11:24

Διάρκεια: 47 Λεπτά

 

Διάλειμμα
Ευτυχισμένη μέρα Εθνικής Ανεξαρτησίας (Happy Independence Day)

Σκηνοθέτης  Βιλ Ιλμάρι Σεπάνεν - Χώρα: Φινλανδία

Η Happy Independence Day είναι μια ταινία για τους πολίτες του Ελσίνκι που γιορτάζουν την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας στις 6 Δεκεμβρίου 2021. Η ταινία σχεδιάζει ένα πορτρέτο των πολιτών του Ελσίνκι κατά την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας το 2021. 

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 13:00

Διάρκεια: 23 Λεπτά
Πορτογαλική θάλασσα (Portuguese Sea)

Σκηνοθέτης  Έντγκαρ Πέρα - Χώρα: Πορτογαλία

Δεκαοκτώ χρόνια μετά το Zombietown 23, δώδεκα μετά το The Master Person Tapes και δύο χρόνια μετά το Lisbon Revisited, το Portuguese Sea επιστρέφει στα κείμενα του ποιητή Fernando Pessoa. Αυτές οι δύο τελευταίες ταινίες έχουν κοινό χαρακτηριστικό τη χρήση τρισδιάστατης τεχνολογίας, έτσι ώστε να προκαλεί δέος στον θεατή. 

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 13:23

Διάρκεια: 9 ΛεπτάΡεμπέτικο Underground (Rebetiko Underground)

Σκηνοθέτης  Απόστολος Πολυμέρης, Γεώργιος Πολυμέρης - Χώρα: Ελλάδα

Το Rebetiko Underground - A Research on Rebetiko, είναι μια μικρού μήκους ταινία ντοκιμαντέρ για τη διάδοση της ρεμπέτικης μουσικής και κουλτούρας μέσα στα χρόνια στην Ευρώπη.

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 13:34

Διάρκεια: 30 Λεπτά

 

Kanymda Kumiss

Σκηνοθέτης  Jérémie Reuiller - Χώρα: Γαλλία

Λένε ότι η ποδηλασία είναι απλώς μια πρόφαση. Μια δικαιολογία για να ανοίξεις πόρτες και μυαλά. Ακολουθώντας τον Φρεντ Χόρνι από το Μπισκέκ στην κορυφή Λένιν, το Kanymda Kumiss είναι κάτι περισσότερο από μια ταινία για την ποδηλασία. Είναι μια περιπέτεια. 

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 14:02

Διάρκεια: 29 ΛεπτάΟ Κοτσιφός (The Blackbird)

Σκηνοθέτης  Γιάννης Κρομμυδάκης - Χώρα: Ελλάδα

Ο Μανώλης Μαυράκης είναι ο Κοτσιφός. Μας αφηγείται στιγμές από το παρελθόν και την ζωή του τώρα στην Κρήτη.

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 14:31

Διάρκεια: 14 Λεπτά

 

Διάλειμμα
Ο αγρότης (The Farmer)

Σκηνοθέτης  Έκο Φίτρι Γιουλιαντό - Χώρα: Ινδονησία

Ο Μπασκόρο προσπαθεί να συνεχίσει τη ζωή του ως βιοκαλλιεργητής στα χωράφια που κληρονόμησε από τον παππού του. Οι γνώσεις για τη βιολογική γεωργία και οι αναμνήσεις για τον παππού του γίνονται η δύναμή του να επιβιώσει και να αναγεννηθεί ως αγρότης.

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 15:00

Διάρκεια: 25 ΛεπτάΛέξεις που λείπουν (Missing Words)

Σκηνοθέτης  Αρίσταρχος Ζησιμάτος - Χώρα: Ελλάδα

Ο Arash και η Alireza είναι δύο νέοι ποιητές από την Περσία που ήρθαν ως πολιτικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα. Μας μιλάνε για τις βραδιές ποίησης που διοργανώνονταν στη χώρα τους και πώς γίνεται η λογοκρισία στην ποίηση, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο κατάφερναν να ξεπερνάνε το εμπόδιο της λογοκρισίας.

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 15:25

Διάρκεια: 14 Λεπτά
Μελίνα (Melina)

Σκηνοθέτης  Νταβίντ Βαλολάο - Χώρα: Ιταλία

Μόνη της και με απίστευτη δύναμη θέλησης, η Μελίνα επέλεξε να κάνει ένα ταξίδι στο άγνωστο, θυσιάζοντας την οικογένειά της για να υπερασπιστεί την Αγία Μητέρα Γη. Τα σκουπίδια που έχουν εισβάλει σε κάθε γωνιά αυτού του κόσμου, εκφράζουν και επιβεβαιώνουν τις ενέργειες της ανθρωπότητας ενάντια στη φύση. 

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 15:39

Διάρκεια: 10 Λεπτά
O Σκάρος του Πέτρου Μόκα (The improvise of Petros Mokas )

Σκηνοθέτης  Τάσος Γεωργίου - Χώρα: Ελλάδα

O Πέτρος Μόκας είναι ένας προβατοτρόφος πέμπτης γενιάς, ο οποίος ζει στα βουνά της Πίνδου. Συντηρεί το ''Μπούτσκο'', μια σπάνια ράτσα προβάτου που ζει στα βοσκοτόπια των Ανατολικών Τζουμέρκων. Παρακολουθούμε τη ζωή, τη μουσική και τις παραδόσεις του.

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 15:50

Παρουσία Σκηνοθέτη

Διάρκεια: 30 Λεπτά

 

ΔιάλειμμαN'DEYE SECK Griot Woman (N'DEYE SECK Griot Woman)

Σκηνοθέτης  Sabrina Valente - Χώρα: Σενεγάλη

Στη Σενεγάλη, μια γυναίκα που παίζει ντραμς δεν είναι συνηθισμένη. Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, η N'deye Seck - η κορυφαία μουσικός κρουστών στην Ecole des Sables - μοιράζεται την πορεία της. Η ιστορία της N'deye μπλέκεται με την κουλτούρα Griot. Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 16:44

Παρουσία Σκηνοθέτη

Διάρκεια: 15 Λεπτά
Σκουπίδια (Trash)

Σκηνοθέτης  Ελευθερία Κατσιάνου - Χώρα: Ελλάδα

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον Λευτέρη Γιακουμάκη, έναν καλλιτέχνη της πόλης, στην δική του προσωπική διαδρομή. Ο Λευτέρης ζει στην Αθήνα, ζωγραφίζει πάνω στα σκουπίδια της και θέλει να απελευθερωθεί τόσο από την πόλη, όσο και από ό,τι τον στοιχειώνει προσωπικά. 

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 17:00

Διάρκεια: 16 Λεπτά
(SKG + DRAG = BFF?)

Σκηνοθέτης  Ελευθέριος Χατζηαναστασίου - Χώρα: Ελλάδα

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει πάνω σε 4 καλλιτέχνες, την Kharma Queen, την Amelie Tea, την Aurora Paola Morado και τον Dr. Oglie Boss, οι οποίοι περιγράφουν το πώς είναι να είσαι Drag Queen-King στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. 

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 17:16

Παρουσία Σκηνοθέτη

Διάρκεια: 26 ΛεπτάTurning Man - 81RPM (Turning Man - 81RPM)

Σκηνοθέτης  Robin Trouillet - Χώρα: Γερμανία

Ο Jürgen Leppert, γνωστός και ως "The Turner" ή "The Spinner" είναι διπλωματούχος μηχανικός, εφευρέτης ηχείων, χορευτής 360 μοιρών, προικισμένος παίκτης Frisbee και καθαρόαιμος επαναστάτης του '68. Είναι ένας θρύλος για την πόλη της Καρλσρούης, και όχι μόνο στην πίστα. Μια δήλωση αγάπης για τη μουσική, τον χορό και την εξέγερση. 

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 17:52

Διάρκεια: 14 ΛεπτάINDIGENIUS LOCI (INDIGENIUS LOCI)

Σκηνοθέτης  Βίκυ Μαρκολέφα - Χώρα: Ελλάδα

Η ταινία INDIGENIUS LOCI εξερευνά τη διεπαφή ανθρώπου και φύσης. Ο Βασίλης Φουρκιώτης, βαθύς οικολόγος, βοσκός και κοινωνιολόγος βαδίζει στα προγονικά του εδάφη βυθισμένος σε πνευματικούς στοχασμούς ενός μεταμοντέρνου κόσμου. Ψυχογεωγραφία, Ντοκιμαντέρ.

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 18:06

Παρουσία Σκηνοθέτη

Διάρκεια: 12 Λεπτά

 

Διάλειμμα
Το μέρος μεταξύ του ήταν και του θα είναι (The Place between Was & Will Be)

Σκηνοθέτης  Τεό Παναγόπουλος - Χώρα: Ελλάδα

Όταν ο παππούς του αρχίζει να έχει τα πρώτα σημάδια άνοιας, ο σκηνοθέτης πραγματοποιεί μια τελετουργία προκαταρκτικού πένθους στο εγκαταλελειμένο εξοχικό των παππούδων του. Χρησιμοποιώντας την ανθρωπολογική έννοια του μεταίχμιου, προσπαθεί να επιβραδύνει μια στιγμή μεγάλης αλλαγής και να ανοίξει μια συζήτηση που η οικογένειά του αποφεύγει.

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 18:43

Διάρκεια: 18 Λεπτά
Αόρατοι (Invisible)

Σκηνοθέτης  Ζόφια Πρέγκοβσκα - Χώρα: Πολωνία

Η 90χρονη Krystyna, ζει στο μικροσκοπικό διαμέρισμα που περιβάλλεται από βιβλία και μπλοκ γραφής. Αυτό από μόνο του είναι αξιοσημείωτο, καθώς η Krystyna είναι σχεδόν τυφλή, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να γράφει παθιασμένη και εύγλωττη ποίηση που γιορτάζει τη ζωή. Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 19:00

Διάρκεια: 22 Λεπτά
Στάχτες, Ξύλο και Αστερόσκονη (Ashes Wood and Stardust)

Σκηνοθέτης  Τομ Έρχαρντ - Χώρα: Γερμανία

Από πού ερχόμαστε; Πού πάμε; Καθώς ξυλουργεί, μελισσοκομεί και κάνει βόλτες με το αστείο αυτοκίνητό του, ο κ. Bulisch απαντά στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής του.

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 19:22

Διάρκεια: 20 ΛεπτάΕργαστήριο ΑΡ.2 (Laboratory NO.2)

Σκηνοθέτης  Έδρις Άμπντι - Χώρα: Ιράκ

Το Εργαστήριο Ντοκιμαντέρ Νο. 2 είναι η ιστορία ενός ηλικιωμένου άνδρα που εργάζεται στο τμήμα αυτοψιών του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών της Σουλεϊμανίγια για 14 χρόνια. Αυτά τα 14 χρόνια δουλεύει πάνω σε πτώματα. Τελικά αποφασίζει να πάρει σύνταξη. 

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 19:42

Διάρκεια: 16 Λεπτά
O Βούβαλος του Θεού (God's Buffalo)

Σκηνοθέτης  Μπισνού Καλπίτ - Χώρα: Νεπάλ

Ο Χόμαν Σινγκ Σιβ Μπάκτι ζει από τη γεωργία στους λόφους της περιοχής Σιντχουπάλτσοκ, ανατολικά του Κατμαντού. Αγαπά και λατρεύει το βουβάλι του, που του έχει φέρει όλα τα καλά στη ζωή του. Όλα είναι καλά μέχρις ότου καταστροφικές πλημμύρες καταστρέφουν την περιοχή. Το βουβάλι του Χόμαν Σινγκ εξαφανίζεται.

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 19:58

Διάρκεια: 15 Λεπτά

 

ΔιάλειμμαΕκάι - Ο μικρός μου, μεγάλος σαμουράι (Ekai)

Σκηνοθέτης  Arantza Ibarra Basanez - Χώρα: Ισπανία

Ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που απεικονίζει την ιστορία του νεαρού τρανς αγοριού Ekai Lersundi, το οποίο αυτοκτόνησε το 2018 μετά από αγώνα με τη γραφειοκρατία για τη χορήγηση ορμονοθεραπείας για τον επαναπροσδιορισμό φύλου.

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 20:28

Διάρκεια: 20 Λεπτά

 

Διάλειμμα

 

Τελετή λήξηςΤί έγινε στο Μαγγανιακό (What Happened in Manganiako)

Σκηνοθέτης  Antonia Pternea - Χώρα: Ελλάδα

Θα ακολουθήσει η πρεμιέρα της ταινίας “Τι έγινε στο Μαγγανιακό” της Αντωνίας Πτερνέα, η οποία είναι μια παραγωγή του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας , του Dock - Social Economy Zone και του Civic Europe. 

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 21:00

Παρουσία Σκηνοθέτη

Διάρκεια: 35 Λεπτά