21.07 | 11:00-14:00 & 21:00
Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας | Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ART WITHIN ONE
Σχετικά με την εκδήλωση: Καλλιτέχνες και σπουδαστές του Φεστιβάλ αυτοσχεδιάζουν επί σκηνής.
Η εκδήλωση Αrt Within One ξεκίνησε πρόπερσι και είχε μεγάλη ανταπόκριση σε κοινό και καλλιτέχνες. Φέτος, θα πραγματοποιηθεί στις 21.7, το πρωί 11:00-14:00 στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας και ο τελικός στις 21:00 στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας.

art_within_on_photo_by_albert_vidal
Πρόκειται για ένα κάλεσμα στους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες του Φεστιβάλ και σε σπουδαστές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των επαγγελματικών σεμιναρίων να βρεθούν όλοι μαζί και να μοιραστούν την τέχνη τους. Mια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό, με συνοδεία μουσικής, κατά την οποία οι συμμετέχοντες καλούνται να συνομιλήσουν χορευτικά με τους συναδέλφους τους και να δείξουν στην καλλιτεχνική κοινότητα την προσωπική τους προσέγγιση στην κίνηση μέσα σε ένα λεπτό.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.
κάντε κλικ ΕΔΩ
21.07 | 19:00 | 40’
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Black Box
ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
A BOUNCE 4 MEN
Πληροφορίες παράστασης: Τέσσερις άνδρες — νέοι, ωραίοι και δυνατοί, βίαιοι, ανώριμοι και αφελείς, παγιδευμένοι μέσα στην ταυτότητα που τους έχει δοθεί — μπαίνουν σε μια παλμική τροχιά που τους οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά. Από τα decks του DJ, ένας πέμπτος άνδρας ορίζει τον ρυθμό, ενώ ταυτόχρονα παρασύρεται από τον δικό τους.
Δύο χτύποι σε γρήγορη επανάληψη μπορούν να μας ξεσηκώσουν. Δύο χτύποι αργοί, διαδοχικοί, αρκούν για να μας καταρρακώσουν. Η πτώση του παλμού σηματοδοτεί τον θάνατο, τη σιωπή, την ανυπαρξία, το τίποτα. Η κλιμάκωσή του αντιθέτως συνεπάγεται αδρεναλίνη, ένταση, δράση, ζωή, έρωτα, φόβο και αγωνία. “Βounce” είναι ο παλμός, αλλά και ο πόνος, που φεύγει και επιστρέφει δυνατότερος, για να σου υπενθυμίσει τον κίνδυνο και να σε ενεργοποιήσει ξανά.
Πίσω από τα στερεότυπα της ανδροκρατούμενης hip hop κουλτούρας, που ζητά διαπιστευτήρια δύναμης, κυριαρχίας και εξουσίας, τέσσερις άνδρες μάχονται για να βρουν τον προσωπικό τους παλμό και να οδηγηθούν σε κάτι πιο βαθύ, ουσιώδες και αρχέγονο. Άλλοτε με χιούμορ και αυτοσαρκασμό και άλλοτε με σκληρότητα, βία και φόβο. Ο παλμός αυτός θα λειτουργήσει ως αντίδοτο απέναντι στα συμπλέγματα της αρρενωπότητας, στον μισογυνισμό, στον φόβο τους για το διαφορετικό, για το σεξ, για τον Άλλο. Οι τέσσερίς τους θα έρθουν αντιμέτωποι με εκείνο το ανδρικό πρότυπο που αντιλαμβάνεται τη σεξουαλικότητα ως τιμωρία, ντροπή και ενοχή και τη βία ως διέξοδο σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση τόσο με τον εαυτό όσο και με τους άλλους. Το πρότυπο αυτό δυστυχώς φωλιάζει ή έχει φωλιάσει κατά το παρελθόν στο μυαλό πολλών από εμάς — και όχι μόνο των ανδρών.
Ο παλμός ορίζει τα πάντα γύρω μας. Και εμάς τους ίδιους. Οι χορευτές και οι μουσικοί δημιουργούν παλμούς, μπαίνουν σε αυτούς και τους κατοικούν. Συχνά παίρνουν και άλλους μαζί τους. Τότε είναι που ένας παλμός γίνεται συλλογικός, διαποτίζεται από τα νοήματα που του δίνουν οι συμμετέχοντες. Και έτσι αποκτά σημασία η δόνηση που προκαλείται και αφήνει το αποτύπωμά της — στη στιγμή, αλλά ακόμα και στην Ιστορία. Δέκα παλαμάκια μπορούν να αποτελέσουν το ξεκίνημα μιας μεγάλης αλλαγής που θα επηρεάσει τον χώρο, τον χρόνο, την ησυχία, το θάρρος του ενός, τη δύναμη των πολλών. Η επιτυχία ενός παλμού εξαρτάται από τη μεταδοτικότητά του, που καθορίζεται από τη δεδομένη στιγμή, από τη δύναμη, την επιμονή και την ανάγκη του να μεταδοθεί. Άρα, από την αλήθεια του. Η ύψιστη σημασία του, τότε, η απόλυτη επιβράβευσή του, είναι η παύση του. Το σταμάτημά του. Σε αυτό ακριβώς το σημείο αποκρυσταλλώνονται οι λόγοι της έναρξης και της διάρκειάς του.
Παρουσίαση σε συνεργασία με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια».
Συντελεστές
Ερμηνεία: Περικλής Πετράκης (Virtuozo), Δημήτρης Καραγεώργος (D Wave), Κώστας Phoenix, Χάρης Χατζηανδρέου (Haribo), Αλέξης Φάλαντας
Χορογραφία: Ηλίας Χατζηγεωργίου
Μουσική: Αλέξης Φάλαντας
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Σκηνικά & Κοστούμια: Ηλίας Χατζηγεωργίου
Εκτέλεση Παραγωγής: Goodheart Productions
Συντονισμός Περιοδειών: Χριστίνα Λιάτα (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)
Τεχνικός Υπεύθυνος Περιοδειών: Αντώνης Κόκκορης (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)
Μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων 9
Η περιοδεία του Α BOUNCE 4 MEN πραγματοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.