Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 02:44

KDF 29 / 22-07

mos_photo_by_pinelopi_gerasimou mos_photo_by_pinelopi_gerasimou

Προτελευταία μέρα σήμερα, Σάββατο 22 Απριλίου 2023, του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις παραστάσεις στην Καλαμάτα. Την παράσταση “MOS” της Ιωάννας Παρασκευοπούλου, στις εφτά το απόγευμα, στο Black Box του Μεγάρου Χορού. Την παράσταση “AMAE” των Eliana Stragapede και Borna Babic, στις εννιά το βράδυ στην κεντρική πλατεία. Και την παράσταση “Carcaca” του Marco Da Silva Ferreira, στις δέκα το βράδυ, στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού…

 

22.07 | 19:00 | 40’

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Black Box

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

MOS

Πληροφορίες παράστασης: Δύο ερμηνευτές συνδιαλέγονται με εικόνες ασύνδετες μεταξύ τους και επιχειρούν να προσδώσουν τη δική τους καταγραφή στον χώρο. Το σώμα και η (μικρο)κίνηση συνυπάρχουν με παράδοξα αντικείμενα και υλικά, λειτουργώντας ως μέσα παραγωγής ήχου. Εντάσεις, εκρήξεις, παύσεις, επαναλήψεις και παραμορφώσεις του υλικού ενισχύουν την ηχητική εμπειρία.

Στη σκηνική σύνθεση αποκαλύπτονται μεμονωμένες πληροφορίες από το υλικό επανάχρησης, καλώντας έτσι τους θεατές να αναπτύξουν νέες συνδέσεις και συσχετισμούς. Σταδιακά, μετατρέπονται σε ακροατές ενός αυτοσχέδιου και ανομοιογενούς soundtrack, που εκτυλίσσεται μπροστά τους. Οι ερμηνευτές γίνονται διαμεσολαβητές μεταξύ αρχείου και θεατή, προτείνουν τις προσωπικές τους αποτυπώσεις, συνθέτουν τη δική τους ηχητική διασκευή ενός μη γραμμικού κινηματογραφικού σεναρίου και, τελικά, επιλέγουν τι θα μπορούσε να ακούγεται.

Το MOS είναι ένα σκηνικό παιχνίδι που κινείται μεταξύ φανερών και κρυφών σχέσεων εικόνας, ήχου και κίνησης, επεκτείνοντας τις αφηγήσεις που προκύπτουν από την αλληλοτροφοδότηση και τη συνύπαρξη φαινομενικά αντίθετων αρχειακών πηγών, κάνοντας ορατά στοιχεία που δεν μπορούν εύκολα να φανούν ή να ακουστούν.

Περισσότεροι από είκοσι ορισμοί αποδίδονται στο “mos”, είτε ως λέξη είτε ως ακρωνύμιο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι: make optical splices, microphone off stage, microphone out of service, minus optical signal, minus optical stripe, minus optical sound, missing of sound, mit ohne stimme, mit out sprechen, mixer out smoking, motion on screen, motor only shot, motor only sync, music on side, muted on screen, muted on sound, muted optical stripe.

Παρουσίαση σε συνεργασία με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια».

 

Συντελεστές

Ιδέα & Χορογραφία: Ιωάννα Παρασκευοπούλου

Ερμηνεία: Γιώργος Κοτσιφάκης, Ιωάννα Παρασκευοπούλου

Δραματουργία: Έλενα Νοβάκοβιτς

Τεχνική Υποστήριξη & Ζωντανή Υποστήριξη Ήχου: Δάνης Χατζηβασιλάκης

Σχεδιασμός Φωτισμού: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Υπεύθυνοι Φωτισμού Περιοδείας: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Τζάνος Μάζης

Τεχνική Υποστήριξη Βίντεο: Ευθύμης Τικέλλης

Επιμέλεια Σκηνικού Χώρου & Κοστουμιών: Ιωάννα Παρασκευοπούλου

Επεξεργασία Βίντεο: Ιωάννα Παρασκευοπούλου

Ξύλινες Κατασκευές: Μίλτος Αθανασίου

Σχεδιασμός Αφίσας: Bois Futuri

Φωτογραφίες: Πηνελόπη Γερασίμου

Οργάνωση Παραγωγής: Ιωάννα Παρασκευοπούλου

Οργάνωση Περιοδείας: Cultόpια & Ιωάννα Παρασκευοπούλου

Συντονισμός Περιοδειών: Χριστίνα Λιάτα (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)

Ευχαριστούμε θερμά τους: Ελένη Τζάρου, Θάνο Δασκαλόπουλο, Αλέξανδρο Τομαρά

Μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων 9.

Η περιοδεία του MOS πραγματοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

 

 


22.07 | 21:00

Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

ELIANA STRAGAPEDE & BORNA BABIĆ

AMAE

Πληροφορίες παράστασης: Η παράσταση ΑΜΑΕ αμφισβητεί και διερευνά την εξαρτητική συμπεριφορά στις ανθρώπινες σχέσεις. Την επιθυμία να αγαπηθούμε από τον άλλο και να τον ικανοποιήσουμε. Την επιθυμία να βρεθούμε απόλυτα περικυκλωμένοι, με πλήρη ενσυναίσθηση του άλλου, ενώ επιλέγουμε να αγνοήσουμε την αντικειμενική πραγματικότητα του έξω κόσμου και να αποφύγουμε κάθε αντιπαράθεση. Από μια ορισμένη οπτική γωνία, αυτό μπορεί να εκληφθεί ως μια ζεστή, βαθιά ανθρώπινη συμπεριφορά, μια συμπεριφορά που μας φέρνει σε αρμονία με τους άλλους και μας επιτρέπει να βασιζόμαστε σε αυτούς. Από μια άλλη άποψη, μπορεί να φαίνεται πως ενθαρρύνει την αυταρέσκεια, την εξάρτηση και τον έλεγχο. Πόσο μακριά μπορεί να μας πάει αυτή η ανάγκη πριν η αγάπη μετατραπεί σε πόνο, προτού η φροντίδα γίνει εμμονή και προτού η υποστήριξη γίνει μορφή ελέγχου;

 

Η είσοδος στις παραστάσεις της Κεντρικής Πλατείας και τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. 

Συντελεστές

Σύλληψη, χορογραφία & ερμηνεία: Eliana Stragapede & Borna Babić

Δραματουργία: Margherita Scalise 

Μουσική: Nenad Kovačić 

Φωνή: Teresa Campos 

Κοστούμια: Nina Lopez-Le Galliard 

Σχεδιασμός Φωτισμών: Benjamin Verbrugge
22.07 | 22:00 | 75’

23.07 | 21:00 | 75’

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Κεντρική Σκηνή

MARCO DA SILVA FERREIRA

CARCAÇA

Πληροφορίες παράστασης:

Η είσοδος επιτρέπεται σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών

Στο CARCAÇA, ο Marco da Silva Ferreira [Μάρκο ντα Σίλβα Φερρέιρα] χρησιμοποιεί τον χορό ως εργαλείο για τη διερεύνηση της δομής των κοινοτήτων, για τη συγκρότηση της συλλογικής ταυτότητας και μνήμης και για την έννοια της πολιτιστικής αποκρυστάλλωσης. Η χορογραφία, στην οποία τα άλματα πυροδοτούν και επιταχύνουν τη δράση, οδηγεί το ζωντανό σώμα προς την ανθεκτικότητα και τη συνοχή, σε μία πράξη επαναστατική και καρναβαλική συγχρόνως. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε το 2020 από τη χορευτική παράσταση CORPOS DE BAILE που πραγματοποιήθηκε στην Companhia Nacional de Bailado.

Οι 10 ερμηνευτές του καστ σχηματίζουν μια συλλογικότητα, διερευνώντας τη συλλογική τους ταυτότητα μέσω της φυσικής, διαισθητικής και ανεπιτήδευτης ροής του σώματος, του χορού και της πολιτιστικής δημιουργίας. Ξεκινούν με οικεία βήματα, προερχόμενα από το clubbing, τη ballroom κουλτούρα, τα cypher battles και τα studio χορού για να προσεγγίσουν στη συνέχεια τυποποιημένους και αμετάβλητους παραδοσιακούς χορούς που συνδέονται άρρηκτα με την πολιτιστική κληρονομιά τους. Αυτοί οι χοροί έχουν αποκρυσταλλωθεί, με αποτέλεσμα να μην έχουν μπορέσει να ενσωματώσουν άλλες κατηγορίες σωμάτων, ομάδων και κοινοτήτων που περιθωριοποιούνταν σε προηγούμενες εποχές. Είναι απαραίτητο να έρθουμε σε ρήξη με το αυταρχικό, ολοκληρωτικό και πατερναλιστικό παρελθόν.

Στο CARCAÇA προτείνεται μια άσκηση που ενσωματώνει το παρελθόν και το παρόν. Σκεφτόμαστε: Πώς αποφασίζουμε να ξεχάσουμε και πώς να θυμηθούμε; Ποιος είναι ο ρόλος των ατομικών ταυτοτήτων στην οικοδόμηση μιας κοινότητας; Ποια είναι η κινητήρια δύναμη μιας ταυτότητας; Σε ποιον κόσμο κινείται το ατομικό και συλλογικό σώμα; Ή, μάλλον, ποια σώματα διασχίζουν τον κόσμο αυτό;

Τα βήματα, σύνθετα, ακόμα και αν γίνονται με απλά sneakers, θα φέρουν όχι μόνο τον ήχο στη σκηνή, αλλά και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ κινητικής, θερμικής και φωτεινής ενέργειας. Οι φυσικοί ήχοι συνοδεύονται από ντραμς που παίζει ο João Pais Filipe [Ζοάο Παΐς Φιλίπε] και ηλεκτρονική μουσική από τον Luis Pestana [Λουίς Πεστάνα]. Τα στοιχεία αυτά, που ερμηνεύονται ζωντανά, αποτελούν ένα ολοένα και επιταχυνόμενο soundtrack που διασυνδέει αναφορές από την παραδοσιακή μουσική (για παράδειγμα, φανφάρες και εμβατήρια) με τη μεταμοντέρνα και την club μουσική (techno / trance / dub).

 

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Αθήνα

 

Συντελεστές

Καλλιτεχνική Διεύθυνση & Χορογραφία: Marco da Silva Ferreira

Καλλιτεχνική Υποστήριξη: Catarina Miranda

Ερμηνευτές: André Garcia, Chloé Robidoux, Fábio Krayze, Leo Ramos, Marc Oliveras Casas, Marco da Silva Ferreira, Maria Antunes, Max Makowski, Mélanie Ferreira, Nelson Teunis

Σχεδιασμός Φωτισμού: Cárin Geada

Τεχνική Διεύθυνση και Ήχος: João Monteiro

Μουσική: João Pais Filipe (κρουστά), Luís Pestana (ηλεκτρονική μουσική)

Κοστούμια: Aleksandar Protic

Σκηνογραφία: Emanuel Santos

Ανθρωπολογικές Μελέτες: Teresa Fradique

Παραδοσιακοί Χοροί: Joana Lopes

Διεύθυνση Παραγωγής: Mafalda Bastos

Παραγωγή: Mafalda Bastos, Joana Costa Santos 

Δομή Παραγωγής: Pensamento Avulso

Δομή Παραγωγής: P-ulso

Διανομή: ART HAPPENS

Συμπαραγωγή: Teatro Municipal do Porto, Centro Cultural de Belém, Big Pulse Dance Alliance, σε συμπαραγωγή με τα New Baltic Dance (Λιθουανία), Julidans (Ολλανδία), Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer (Γερμανία), Dublin Dance Festival (Ιρλανδία) και ONE Dance Week (Βουλγαρία), συγχρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Centre Chorégraphique National de Caen en Normandie, La Briqueterie – CDCN du Val-de-Marne, Maison des Arts de Créteil, KLAP – Maison pour la Danse, CCN – Ballet National de Marseille, Charleroi Danse, Centre Chorégraphique de Wallonie – Bruxelles, December Dance (Concertgebouw & Cultuurcentrum Brugge), La Rose des Vents – Scène Nationale Lille Métropole – Villeneuve d’Ascq, TANDEM Scène Nationale Arras-Douai

Υποστήριξη: República Portuguesa – Cultura, DGARTES – Direção Geral das Artes

Προγράμματα Καλλιτεχνικής Έρευνας: A Oficina (Γκιμαράες), Ballet National de Marseille, Escola Superior de Dança (Λισαβόνα), O Espaço do Tempo (Μοντεμορ-ο-Νόβο), Teatro Municipal do PortoΠερισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « KDF 29 / 21-7 KDF 29 - Λήξη »