Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2025 09:48

“Σε πλάγιο φωτισμό” - Μια ζωή γεμάτη ευαισθησία και μνήμη

“Σε πλάγιο φωτισμό” - Μια ζωή γεμάτη ευαισθησία και μνήμη

Του Θανάση Παντέ 

“Πού πάνε τα παλιά όταν γίνονται παλιά; Ποια ανάσα του χρόνου τα κρατά ζωντανά στο χρονοντούλαπο της μνήμης;” αναρωτιέμαι καθώς ξαναδιαβάζω το νέο βιβλίο του φίλτατου ποιητή Γιώργου Μαρκόπουλου, που επιμένει να λέει πως “η μνήμη είναι το βασικό μου εργαλείο” και να τονίζει πως “πατρίδα μου είναι πλέον η μνήμη μου και περιουσία μου όσοι αγάπησα και όσοι με αγάπησαν”. 

 

Αυτά λέει χρόνια τώρα ο Γιώργος και πόσο δίκιο έχει.

Και σε αυτά επιστρέφει και με το νέο του βιβλίο. “Σε πλάγιο φωτισμό” ο τίτλος και υπότιτλος “Κείμενα για πρόσωπα, γεγονότα, ημέρες”, από τις εκδόσεις “Κέδρος”. 

Όλα αυτά ειπωμένα με περίσσια αγάπη εκ μέρους του, από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. Αγάπη ανεπιτήδευτη και άδολη για ό,τι γνώρισε και όσα έζησε. 

Κείμενα γραμμένα από το 1968 έως το 2023. Διεισδυτικά με διάχυτη ευαισθησία που συνιστούν ανεκτίμητη μαρτυρία μιας ολόκληρης εποχής καθοριστικής για τη ζωή του Γιώργου. Όσο για τα πρόσωπα που παρελαύνουν απ’ τις σελίδες του βιβλίου, το καθένα απ’ αυτά με τη δική του διαδρομή και έργο. 

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα ακόμα, το βιβλίο αυτό είναι συναρπαστικό, προκαλώντας συγχρόνως τη συγκίνηση να σταθεί στο ύψος της αναγκαιότητάς της. 

Τα έργα του εξώφυλλου και οπισθόφυλλου είναι υπέροχες δημιουργίες του Προκόπη Μαρκόπουλου. 

Τελικά πόσο δίκιο έχεις φίλε Γιώργο να επικαλείσαι την πατρίδα μνήμη πάντα; Χωρίς αυτήν άλλωστε δεν θα γινόταν να υπάρξουμε και τα παλιά να κρατάμε ζωντανά μέσα μας σαν ανάσα ζωής.