Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 17:07

Η Δωροθέα από το Βερολίνο και η Μαρζολέν από τη Μασσαλία ανεβάζουν “Όπερα Δρόμου” στην Καλαμάτα

Φιλάρετος Βούρκος, Marjolaine Bencharel, Dorothea Lubbe Φιλάρετος Βούρκος, Marjolaine Bencharel, Dorothea Lubbe

«Αυτές τις ημέρες είμαστε όλοι μάρτυρες ενός φριχτού εγκλήματος. Σημαντικές στιγμές που θα σημαδέψουν την εποχή μας και το μέλλον της Ευρώπης. Τρομοκρατία, δολοφονίες, κλειστά σύνορα, κύματα προσφύγων και χώρες ασταθείς, μπερδεμένες, με έλλειψη εμπιστοσύνης και με τον ακροδεξιό λαϊκισμό να αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη. Η φούσκα απειλεί να σπάσει - αν δεν έχει ήδη σπάσει.
Όμως υπάρχει φως στον ορίζοντα. Έχουμε μόνο αυτή τη γη, αυτή τη ζωή και την ευκαιρία να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Ο κόσμος είναι δικός μας. Τι κόσμο επιθυμούμε και πώς μπορούμε να τον σχεδιάσουμε;
Η τέχνη φέρνει τον κόσμο μαζί. Αυτό είναι και το προτέρημά μας ως καλλιτέχνες, χωρίς να παίζει ρόλο το αν είμαστε "μικροί" ή διάσημοι. Είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε μια καλλιτεχνική ειρηνική ενέργεια και να την εμφυσήσουμε στον κόσμο…».
Με αυτό το σκεπτικό έστησαν την «Όπερα Δρόμου» που θα παρουσιάσουν το Σάββατο 16 Απριλίου στις 8.30 το βράδυ στην Καλαμάτα, η Δωροθέα από το Βερολίνο και η Μαρζολέν από τη Μασσαλία...

Πρόκειται για προφεστιβαλική εκδήλωση του 9ου Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, για την οποία οι δύο καλλιτέχνιδες δούλεψαν αφιλοκερδώς. Αυτή άλλωστε είναι και η φιλοσοφία του συγκεκριμένου Φεστιβάλ, που πέρυσι δεν έγινε, αλλά φέτος επιστρέφει μεγαλύτερο και ανανεωμένο: Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν σε αυτό εθελοντικά και η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη.
Με τη Dorothea Lubbe, σκηνοθέτρια της «Street Opera» και την Marjolaine Bencharel, συντονίστρια του πρότζεκτ, συναντηθήκαμε στα γραφεία της Kalamata Journal, όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το όλο εγχείρημα. Μαζί τους ο Φιλάρετος Βούρκος, εκπρόσωπος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΚΑΝΕ (Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων) που συντονίζει το Φεστιβάλ Δρόμου.

Καλλιτεχνικός σεισμός!
Σάββατο βράδυ, λοιπόν, μπροστά από το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων θα συναντηθούν όλες οι τέχνες της Καλαμάτας. Μουσική, τραγούδι, θέατρο, χορός, εικαστικά, μαγειρική, ακροβατική γιόγκα ακόμη και αναρρίχηση θα λάβουν χώρα στην ιστορική πλατεία, με στόχο να προκαλέσουν έναν «καλλιτεχνικό σεισμό», όπως λένε Δωροθέα και Μαρζολέν.
«Η Καλαμάτα αναγεννήθηκε μετά τον σεισμό, 30 χρόνια πριν... Έδειξε ένα παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της καταστροφής και αυτές τις ημέρες έχει να δείξει μια μεγάλη ανάπτυξη και ζωντάνια, συμπεριλαμβανομένης και της τέχνης. Η Όπερα Δρόμου προσπαθεί να μαζέψει τον καλλιτεχνικό πλούτο της πόλης και να αναδείξει τα αποτελέσματα όλης αυτής της προσπάθειας από την αναγέννηση της πόλης. Σήμερα είναι η στιγμή να αναβιώσουμε το συνειδητό γύρω από την τέχνη που ευημερεί. Όπερα Δρόμου - ένας "καλλιτεχνικός σεισμός"».
Δωροθέα και Μαρζολέν χαρακτηρίζουν εκπληκτική την ανταπόκριση των ντόπιων καλλιτεχνών και την προθυμία τους να πάρουν μέρος στο δρώμενο. «Έχουμε συναντήσει πολλούς τοπικούς καλλιτέχνες και όλοι είχαν τη διάθεση να προσφέρουν με πάθος, παρότι κανείς δεν θα πληρωθεί γι’ αυτό» παρατηρεί η Δωροθέα, η οποία εκτός του ελληνικού ονόματος που της έδωσαν οι γονείς της, αγαπά και την ελληνική μυθολογία. «Μέσα από αυτή» λέει, «κατανοούμε την ευρωπαϊκή μας κουλτούρα και ταυτότητα».

Φεστιβάλ αυτοχρηματοδοτούμενο
Η «Όπερα Δρόμου» είναι η πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση του φετινού Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, το οποίο θα διεξαχθεί από 29 έως 31 Ιουλίου. Θα γίνουν επίσης μια έκθεση στις 13 Μαΐου και προβολές ταινιών μικρού μήκους στις 26 Μαΐου, ενώ προγραμματίζεται μία ακόμη εκδήλωση για τον Ιούνιο.
Το Φεστιβάλ, λέει ο Φιλάρετος Βούρκος, συντονίζεται από την ΚΑΝΕ, όμως ο στόχος είναι να αποτελέσει μια ευρεία διοργάνωση φορέων της πόλης. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενο με μια υποστήριξη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για τα ηχητικά, και μια μικρότερη από το Δήμο, ενώ όλα τα υπόλοιπα έξοδα καλύπτονται από τη διοργάνωση πάρτι, πώληση λαχνών, κουτί ενίσχυσης, κ.λπ.
Μαρία Νίκα