Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 10:48

Τζόαν, ο άνθρωπος πίσω από τον Πάτρικ Λη Φέρμορ

Τζόαν, ο άνθρωπος πίσω από τον Πάτρικ Λη Φέρμορ

Της Μαρίας Νίκα 

Πολλοί έχουν μιλήσει για τον Άγγλο ταξιδιωτικό συγγραφέα Πάτρικ Λη Φέρμορ, που έζησε στην Καρδαμύλη. Λίγοι όμως έχουν ασχοληθεί με την Τζόαν, τη γυναίκα που τον συντρόφευσε για σχεδόν 60 χρόνια.

Εξαιρετική φωτογράφος, άνθρωπος βαθιά καλλιεργημένος, η Τζόαν Λη Φέρμορ (Joan Elizabeth Eyres Monsell) έζησε θα έλεγε κανείς «στη σκιά» του γνωστού συγγραφέα, αδιαφορώντας για την προβολή της, στηρίζοντας εκείνον με όλες της τις δυνάμεις.

Πολυταξιδεμένη και η ίδια, τον γνώρισε στο Κάιρο το 1944. Tον ακολούθησε στα ταξίδια του ανά τον κόσμο, μέχρι που εγκαταστάθηκαν στην Καρδαμύλη, όπου έχτισαν το υπέροχο σπίτι τους, το οποίο κληροδοτήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη αφότου εκείνοι έφυγαν από τη ζωή.

Τον Μάιο του 2018 το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με το Patrick and Joan Leigh Fermor Arts Fund και το Joan Leigh Fermor Estate, παρουσίασε έργα της για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
«Joan Leigh Fermor, φωτογράφος και αγαπημένη» ήταν ο τίτλος της έκθεσης και περιλάμβανε τοπία και ανθρώπους της Ελλάδας, μέσα από τη δική της ρομαντική ματιά.

Οι περισσότερες από αυτές τις εικόνες ήταν άγνωστες μέχρι το θάνατό της, το 2003, «κρυμμένες» στο σπίτι της Καρδαμύλης, όπου ανακαλύφθηκαν από τη φίλη της, Ολίβια Στιούαρτ.

Διάλεξα μερικές φωτογραφίες της από τη Μάνη, γιατί βρίσκω μοναδικό τον τρόπο που καταφέρνει, παρά τη σκληρότητα του τοπίου και των ανθρώπων, να σε κάνει να αισθανθείς γλυκύτητα, συγκίνηση, σεβασμό.