Πέμπτη, 18 Μαϊος 2023 19:06

Θεοδώρα Θεοδωροπούλου: «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» για να φρενάρουμε την καταστροφή

Θεοδώρα Θεοδωροπούλου: «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» για να φρενάρουμε την καταστροφή

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Η Θεοδώρα Θεοδωροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πουλίτσι του Δήμου Μεσσήνης και έχει ζήσει ακόμη στο νησί της Τασμανίας (στην Αυστραλία) και στην Αθήνα. Αν και δεν είχε περάσει ποτέ στο παρελθόν από το μυαλό της, είναι υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας με το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη. Αποφάσισε να γίνει μέλος του ΜέΡΑ25 μετά την ίδρυσή του και σήμερα να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής όταν είδε ότι οι πολίτες πρέπει να ενεργοποιηθούν για να αποτρέψουν τις εις βάρος τους πολιτικές και, όπως σημειώνει, όταν διαπίστωσε ότι το ΜέΡΑ25 είναι ένα κόμμα όχι επαγγελματιών πολιτικών αλλά ιδεολόγων και ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν και είναι συνεπής σε αυτά που λέει από το 2009. Η Θεοδώρα Θεοδωροπούλου με τη συνέντευξη που μας έδωσε παρουσιάζει τις θέσεις του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη και μας μιλάει για το ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας και για τη δική της υποψηφιότητα…

 

Συνέντευξη στον Σταύρο Μαρτίνο

 

-Γιατί ο κόσμος να ρίξει την Κυριακή στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη;

Γιατί είμαστε το μόνο κόμμα που προτείνουμε ένα πρόγραμμα που θα μπορέσει να μας βγάλει από το τέλμα που έχουμε πέσει ως χώρα. Για να φρενάρουμε την καταστροφή και να επανακτήσουμε τις ζωές μας. Τέσσερα χρόνια τώρα παρακολουθούμε να νομοθετούνται τερατουργήματα. Εμείς θέλουμε να καταργήσουμε τον «Ηρακλή», που αρπάζει από τον κοσμάκη τα σπίτια του και τα μαγαζιά του, αφού η κυβέρνηση έχει φροντίσει να τους φτωχοποιήσει πρώτα. Να καταργήσουμε το χρηματιστήριο ενέργειας και να κοινωνικοποιήσουμε τη ΔΕΗ μαζί με τον ΔΕΔΗΕ, να κατεβάσουμε το ΦΠΑ και να καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος, να βάλουμε λουκέτο σε όσους αισχροκερδούν, να επαναφέρουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή στους μισθούς, στα επιδόματα και στις συντάξεις. Να καταργήσουμε τις χρεώσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των τραπεζών που μας χρεώνουν με 2,5 δισ. ετησίως και να αντικαταστήσουμε αυτές με το σύστημα «Δήμητρα», έναν λογαριασμό δηλαδή που θα έχει ο καθένας από εμάς στο TAXIS (σε ευρώ πάντα) και θα κάνει από εκεί τις δοσοληψίες του. Θα επενδύσουμε σε πλωτές ανεμογεννήτριες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προς όφελος του πολίτη και όχι του κάθε ολιγάρχη. Θα απαγορεύσουμε την golden visa ώστε να μην αγοράζονται οι περιουσίες μας από ξένες εταιρείες. Θα κοινωνικοποιήσουμε τα δημόσια αγαθά (νερό, ρεύμα, Υγεία Παιδεία) Όλα αυτά είναι μάλιστα άμεσα υλοποιήσιμα χωρίς να χρειάζεται κανείς να περιμένει να έρθει ο σοσιαλισμός.

 

 

-Ήταν στις σκέψεις σας στο παρελθόν να θέσετε ποτέ υποψηφιότητα για βουλευτής; Στις περιοδείες σας στη Μεσσηνία τι κλίμα συναντάτε;

Όχι δεν ήταν ποτέ στη σκέψη μου κάτι τέτοιο. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που είμαι μέλος κόμματος. Εξ άλλου, είμαι δημόσιος υπάλληλος και η συμμετοχή μου στις εκλογές προϋποθέτει την παραίτησή μου και τη μη πληρωμή μου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και ξαναγυρίσω στην υπηρεσία μου. Η αλήθεια είναι ότι πάντα ασχολούμουν με την πολιτική, παρακολουθούσα τα τεκταινόμενα, ήμουν και είμαι ενεργή συνδικαλίστρια αλλά δεν ήθελα να είμαι μέρος κάποιου κομματικού μηχανισμού. Το ΜέΡΑ25 άλλαξε αυτά που πίστευα μιας και μου δόθηκε η ευκαιρία ισότιμα να συναποφασίζω, να εκφράζομαι, να συνεργάζομαι με ανθρώπους ιδεολόγους και ανιδιοτελείς που εκτιμώ και που πίστευα ότι έχουν πια εκλείψει από την πολιτική σκηνή. Και ακριβώς αυτό είναι το πλεονέκτημα του ΜέΡΑ25. Το ότι δηλαδή δεν αποτελείται από επαγγελματίες πολιτικούς αλλά από ανθρώπους που θα προτιμούσαν να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο. Το γεγονός όμως πως η χώρα με τις πολιτικές όλων των μνημονιακών βυθίζεται πιο πολύ στη χρεοκοπία, κινητοποιεί τέτοιους ανθρώπους, όχι για τη δική τους προβολή και ανάγκη, αλλά για προσφορά.

Το κλίμα στη Μεσσηνία είναι πολύ θετικό. Ο κόσμος μας δέχεται με ευγένεια αλλά και όρεξη να μιλήσει, να πει τα προβλήματά του και να λύσει τις απορίες του σχετικά με το πρόγραμμά μας. Δυστυχώς τα ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει και δημιουργούν συνεχώς ένα φόβο γύρω από το ΜέΡΑ25 και τη Ρήξη.

 

 

-Κανείς δεν αποδέχεται να συνεργαστεί με άλλα κόμματα, εκτός του ΠΑΣΟΚ με όρους. Έτσι πιθανότατα θα πάμε σε νέες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική και μάλλον με έντονη πόλωση που δεν συμφέρει τα μικρότερα κόμματα. Το ΜέΡΑ25 τι εκτιμά ότι θα γίνει;

Κοιτάξτε, η απλή αναλογική είναι ένα δίκαιο σύστημα το οποίο εκφράζει ακριβώς τη βούληση των ψηφοφόρων αλλά και απαιτεί τις περισσότερες φορές τον διάλογο και την συνεργασία. Το ΜέΡΑ25 εδώ και δύο χρόνια έχει απευθυνθεί στην ευρύτερη αριστερά, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, για να υπάρξει συζήτηση ώστε να βρεθεί μια χρυσή τομή, μια βασική συμφωνία, που θα τη γνωρίζει και ο κόσμος, ώστε να γίνει σχηματισμός μια συναινετικής κυβέρνησης. Δυστυχώς σε αυτό το κάλεσμα δεν ανταποκρίθηκε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΚΕ. Ανταποκρίθηκαν όμως η ΛΑΕ και άλλα αριστερά σχήματα καθώς και ανένταχτοι άνθρωποι της αριστεράς και χαράξαμε μια κοινή πορεία.

Το ΜέΡΑ25 λοιπόν δεν φέρει την ευθύνη, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τις δεύτερες εκλογές. Και ελπίζω ο κόσμος να δει ποιος πραγματικά τον κοροϊδεύει και σε ποιον αξίζει να δείξει την εμπιστοσύνη του χωρίς ψευτοδιλήμματα.

 

-Κατηγορούν πολιτικοί αντίπαλοι τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι άλλα έλεγε και έκανε ως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το δημοψήφισμα και άλλα τώρα. Τι λέτε γι’ αυτό;

Αν κάτι χαρακτηρίζει τον Βαρουφάκη αυτό είναι η συνέπεια στις θέσεις του. Όταν όλοι τον κατηγορούν ότι λέει τα ίδια από το 2009 το να προσάπτει κάνεις στο Βαρουφάκη κωλοτούμπες είναι τουλάχιστον αστείο. Ήταν και τότε και τώρα εντελώς συνεπής. Έκανε ακριβώς ό,τι είχε υποσχεθεί. Σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος χωρίς κανένα νέο μνημόνιο. Για αυτό και παραιτήθηκε την επομένη του δημοψηφίσματος, όταν το 62 τοις εκατό του ελληνικού λαού είπε «όχι» και η κυβέρνηση Τσίπρα το έκανε «ναι». Ήταν μια περίοδος που η πλειοψηφία των Ελλήνων νιώσαμε υπερήφανοι, όταν οι «Βάστα Γερούν» ως άλλοι Εφιάλτες παρακαλούσαν να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Δεν βλέπω κάποια αλλαγή σε ουσιώδεις ιδέες και οράματα, η υλοποίηση των οποίων κάθε φορά εξαρτάται από τις συνθήκες.

 

-Υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη στη Μεσσηνία; Η δική σας υποψηφιότητα πως θα τα πάει;

Υπάρχει καλό κλίμα. Οι τέσσερις από τους επτά προέρχονται από την ΛΑΕ και δεν γνωριζόμασταν, ενώ γνώριζα προσωπικά τα μέλη του ΜέΡΑ25 αφού είναι μέλη της Οργάνωσης Βάσης της Καλαμάτας. Συνεργαζόμαστε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να κάνω καμιά πρόβλεψη για την δική μου υποψηφιότητα. Η αλήθεια είναι ότι αν αναζητήσει κάποιος τους υποψηφίους της Μεσσηνίας στο διαδίκτυο, το πιο πιθανό είναι ότι θα του βγουν οι πρώτες δημοσιεύσεις με το ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας όπου δεν υπάρχει το όνομά μου και αυτό δεν είναι βοηθητικό για μένα. Είναι όμως πολύ συγκινητικό ότι φίλοι μου και συγγενείς έρχονται σε επαφή μαζί μου και μου δηλώνουν την στήριξή τους, αν και μέχρι τώρα ψήφιζαν αλλιώς. Αυτό μου δίνει δύναμη και αισιοδοξία.

 

 

 Ποια είναι η Δώρα Θεοδωροπούλου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Πουλίτσι Μεσσηνίας. Αποφοίτησα από το Γυμνάσιο του Αριστομένη και από το 2ο Λύκειο Καλαμάτας. Κατέχω Δίπλωμα από το Κολέγιο Ελίζαμπεθ της Τασμανίας (Αυστραλία), Πτυχίο Ανθρωπιστικών Σπουδών, Πτυχίο Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού και Μεταπτυχιακό τίτλο στην Εκπαίδευση.

Μέχρι τα 18 μου συνεισέφερα σε κάθε αγροκτηνοτροφική εργασία της οικογένειάς μου. Υπηρέτησα πεντέμισι χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία ως υπαξιωματικός οικονομικού. Δίδαξα επί σειρά ετών την Αγγλική και Ισπανική γλώσσα, ενώ σήμερα είμαι υπάλληλος του ΜΤΠΥ.

Διατέλεσα πρόεδρος του συλλόγου Φοιτητών και έπειτα των αποφοίτων της Σχολής Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού του ΕΑΠ, γραμματέας και αντιπρόεδρος του συλλόγου των υπαλλήλων του ΜΤΠΥ και γραμματέας της ομοσπονδίας των συλλογών του Υπουργείου Εργασίας, παρούσα σε όλα τα δίκαια  κινήματα και τις διεκδικήσεις των συμπολιτών μας. Είμαι μέλος της ΚΕ του ΜέΡΑ25, μέλος των τομέων υγείας, δικαιοσύνης και δημόσιας διοίκησης και σύνδεσμος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου και κινηματικής εξόρμησης του ΜέΡΑ25 για τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, συμμετέχοντας ενεργά στη διοργάνωση και διαμόρφωση των θέσεων του 1ου συνεδρίου του ΜέΡΑ25.

Είμαι παντρεμένη με δύο κόρες φοιτήτριες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Γνωρίζω το μόχθο και τη δυσκολία της αγροτικής ζωής από πρώτο χέρι, μιας και μεγάλωσα στο Πουλίτσι Μεσσηνίας, συμμετέχοντας μέχρι τα 18 μου σε όλες τις αγροκτηνοτροφικές εργασίες της οικογένειάς μου. Υπηρέτησα 5,5 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία ως υπαξιωματικός οικονομικού. Στη συνέχεια έζησα στην Αυστραλία όπου απέκτησα Δίπλωμα σε Κολέγιο, και μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα, δύο Πτυχία και Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Ενώ έχω διδάξει επί σειρά ετών την Ισπανική και την Αγγλική Γλώσσα, σήμερα είμαι υπάλληλος του ΜΤΠΥ. Ήμουν και είμαι ενεργή συνδικαλίστρια τόσο ως φοιτήτρια όσο και ως εργαζόμενη παρούσα σε όλους τους αγώνες για τα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μας.

Αν και ανέκαθεν πολιτικοποιημένη, είναι η πρώτη φορά που είμαι μέλος κόμματος, περήφανη για τη δημοκρατική λειτουργία του ΜέΡΑ25. Είμαι μέλος της ΚΕ, και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, συμμετέχοντας ενεργά στη διοργάνωση και διαμόρφωση των θέσεων του 1ου συνεδρίου του ΜέΡΑ25 και των κινηματικών.

Είμαι παντρεμένη με δύο κόρες φοιτήτριες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών