Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 01:37

Πιπίνα Κουμάντου: Εμπιστευθείτε το μέλλον της Μεσσηνίας σε υπεύθυνα χέρια

Πιπίνα Κουμάντου: Εμπιστευθείτε το μέλλον της Μεσσηνίας σε υπεύθυνα χέρια

Η Νέα Δημοκρατία έχει τη μόνη σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, ενώ η άλλη επιλογή οδηγεί σε αβεβαιότητα, σε αστάθεια και σε πειραματισμούς, τονίζει η υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Πιπίνα Κουμάντου, σε συνέντευξή της στην Kalamata Journal. Σημειώνει ότι η ουσιαστική επικοινωνία με τους πολίτες είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για την ενασχόλησής της με την πολιτική, ενώ προσθέτει ότι οδηγός της είναι οι αξίες που άφησαν με την πολιτική τους παρακαταθήκη ο πατέρας της, Παναγής Κουμάντος και ο παππούς της, Χρήστος Κουμάντος…

 

Συνέντευξη στον Σταύρο Μαρτίνο

 

-Ο χρόνος για την Κυριακή των εκλογών μετρά πια αντίστροφα. Προλάβατε να μεταφέρετε στους ψηφοφόρους το μήνυμα σας για τη σημασία που έχει η επιλογή που θα κάνουν;

Η επαφή μου με τους πολίτες δεν διακόπηκε καθόλου από τις εκλογές του 2019, που ήμουν πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτά τα τέσσερα χρόνια είχα σταθερή επικοινωνία με τον κόσμο, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς να έχω στο νου μου να δημιουργήσω μια λίστα ανθρώπων που θα με υποστηρίξουν στις επόμενες εκλογές. Ήμουν κοντά στον κόσμο γιατί έτσι είναι ο χαρακτήρας μου, έτσι έμαθα από τους γονείς μου, να νοιάζομαι για τους άλλους, να πλησιάζω τους ανθρώπους, να τους συμπαραστέκομαι.

Βέβαια στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου προσπαθώ όσο μπορώ να έχω μια ουσιαστική επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, να ακούσω τι έχουν να μου πουν και τι τους απασχολεί ή τους βασανίζει και να το επεξεργαστώ για να διαμορφώσω τη δική μου θέση.

Όμως ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός και ένας υποψήφιος δεν νομίζω ότι θα μπορούσε ποτέ να πει ότι πρόλαβε να ολοκληρώσει τις επαφές που είχε σχεδιάσει να κάνει.

Σε ό,τι αφορά τη σημασία που έχουν οι εκλογές της Κυριακής, πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων κατάλαβε καλά κατά την προεκλογική περίοδο ότι το διακύβευμα είναι να κρατηθεί σταθερή και ασφαλής η πορεία της χώρας, εν μέσω μιας ταραγμένης περιόδου σε διεθνές επίπεδο, κάτι που μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί.

Ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης στις ομιλίες του και στις συναντήσεις του με τους πολίτες έπεισε και τους πιο δυσκολόπιστους ότι η Νέα Δημοκρατία έχει τη μόνη σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης για την επόμενη τετραετία. Η άλλη επιλογή οδηγεί σε αβεβαιότητα, σε αστάθεια και σε πειραματισμούς από μια δήθεν συμμαχική κυβέρνηση. Αυτό το μήνυμα προσπαθούμε μεταφέρουμε και εμείς, οι υποψήφιες και υποψήφιοι βουλευτές, στους πολίτες που συναντάμε, η ανταπόκριση των οποίων είναι εντυπωσιακή.

 

 

-Μεγαλώσατε σε ένα σπίτι όπου ο παππούς σας ήταν δήμαρχος Καλαμάτας, ο πατέρας σας ήταν δήμαρχος Καλαμάτας και εσείς τώρα είσαστε υποψήφια βουλευτής. Αυτό που σας τράβηξε στην πολιτική ποιο είναι;

Είναι αυτό που σας είπα, η ανάγκη που νιώθω να βρίσκομαι κοντά στους πολίτες, κάτι που το έμαθα στο σπίτι μου. Ο πατέρας μου, ο Παναγής Κουμάντος, όπως και ο πατέρας του και παππούς μου, Χρήστος Κουμάντος, κέρδισαν την αγάπη και την εμπιστοσύνη των δημοτών τους επειδή βρίσκονταν πάντα στο πλάι τους, προσπαθούσαν να βρουν λύσεις στα προβλήματα τους, χωρίς ποτέ να εξετάσουν σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκε ο καθένας. Γι’ αυτό και σήμερα, πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους, τους μνημονεύουν ως δημάρχους που πρόσφεραν στον τόπο και στους δημότες, άφησαν έργο και αποτελούν παράδειγμα πολιτικών ανδρών.

Γαλουχημένη με αυτές τις αξίες θέλω και εγώ να δοκιμαστώ στον πολιτικό στίβο της προσφοράς στην πατρίδα μου και τους συμπολίτες μου, μιλώντας με ειλικρίνεια για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει ο τόπος και ο κόσμος στην περίπτωση που η χώρα μείνει χωρίς στιβαρή ηγεσία. Θεωρώ ότι μέσα από την πολιτική μπορεί ο άνθρωπος να δώσει το παράδειγμα στους πολίτες για το σεβασμό προς τους θεσμούς και για την συνεργασία, που είναι όρος για την επίτευξη των μεγάλων κοινωνικών στόχων. Γι’ αυτό το λόγο είμαι υποψήφια βουλευτής και ζητώ από τους Μεσσήνιους να μου εμπιστευτούν τη ψήφο τους και να μου δώσουν την ευκαιρία να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για το γενικό καλό. 

 

 

-Τι δεν έκαναν καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία στα τέσσερα χρόνια της κυβερνητικής θητείας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταγραφεί στην ιστορία ως παράδειγμα πολιτικού που αντιμετώπισε μια αλληλουχία πολύ σοβαρών κρίσεων με μεγάλη επιτυχία. Η υγειονομική κρίση και η πανδημία του κορονοϊού, ιδιαίτερα η πρώτη φάση της, αντιμετωπίστηκε τόσο αποτελεσματικά ώστε η Ελλάδα να παρουσιάζεται ως παράδειγμα διεθνώς. Στην ενεργειακή κρίση τα μέτρα της κυβέρνησης, συγκεκριμένα η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, είχε ως αποτέλεσμα η τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά να είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Στην κρίση του πληθωρισμού και της ακρίβειας και πάλι τα μέτρα της κυβέρνησης ενίσχυσαν όσο γινόταν τα νοικοκυριά για να καλύψουν μεγάλο μέρος του αυξημένου κόστους, ενώ γενικά ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο του πληθωρισμού στην Ευρώπη.

Στα δύσκολα λοιπόν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο τα κατάφερε αλλά πέτυχε αποτελέσματα που έχουν κριθεί από τα καλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα σε αυτή την αλληλουχία κρίσεων υπάρχουν και κάποια θέματα τα οποία έπρεπε να έχουν προχωρήσει καλύτερα ή καταγράφηκαν λάθη, παραλείψεις, ελλείψεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για το θέμα των σιδηροδρόμων μετά την τραγωδία των Τεμπών και έχει αναγνωρίσει ότι ο εκσυγχρονισμός δεν προχώρησε με τους ρυθμούς που έπρεπε. Αν και αποτέλεσμα διαχρονικών παραλείψεων, η κυβέρνηση δεν δίστασε να αναλάβει την ευθύνη και να δεσμευτεί για την αναβάθμιση των συγκοινωνιών όλης της χώρας.

Υπάρχει το ζήτημα των επισυνδέσεων που επίσης ο πρωθυπουργός έχει πει ότι έγιναν λάθη και η υπόθεση διερευνάται από τη δικαιοσύνη. 

Ένα θέμα στο οποίο η νέα κυβέρνηση πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση είναι το δημογραφικό και η εγκατάλειψη της υπαίθρου. Η χώρα με γερασμένο πληθυσμό θα δυσκολευτεί πολύ να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής και του μέλλοντος, γι’ αυτό και πρέπει να στηριχθούν οι νέες οικογένειες και να λυφθούν επιπλέον μέτρα υποστήριξης της περιφέρειας της χώρας.

 

-Στη Μεσσηνία τι προβλήματα έχετε καταγράψει; Είστε αισιόδοξη για το μέλλον του Νομού;

Στη Μεσσηνία η κυβέρνηση δρομολόγησε μεγάλα και πολύ σημαντικά έργα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε τη σύμβαση παραχώρησης για τον δρόμο Καλαμάτας-Μεσσήνης-Ριζόμυλου-Πύλου Μεθώνης. Η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου από τον Πύργο στο Καλό Νερό και την Τσακώνα εντάχθηκε στο έργο της Ολυμπίας Οδού και ετοιμάζονται οι μελέτες. Ξεκινά το έργο των δικτύων ακαθάρτων του Βιολογικού Καθαρισμού Πεταλιδίου. Επίσης ξεκινά το έργο της αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού ύδρευσης της Καλαμάτας από το Πήδημα. Εξελίσσεται η διαδικασία για την παραχώρηση και αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος». Εξελίσσεται η διαδικασία για την παραχώρηση και κατασκευή του Μιναγιώτικου φράγματος. Προχωρά το έργο της παράκαμψης της Γιάλοβας. Προχωρά και ο δρόμος Φιλιατρών-Γαργαλιάνων.

Επίσης έχουν δρομολογηθεί πολύ σημαντικά έργα της αυτοδιοίκησης, τόσο μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» όσο από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για έργα οδοποιίας, έργα αναπλάσεων, έργα κυκλοφοριακής ασφάλειας και διάφορα άλλα.

Τα επόμενα χρόνια στη Μεσσηνία θα εκτελούνται σωρεία σημαντικών έργων, τα οποία θα αναβαθμίσουν την περιοχή μας, θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις, θα απασχολήσουν προσωπικό, θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και την περιοχή μας ελκυστικότερη για τους επισκέπτες. Προφανώς και είμαι αισιόδοξη για το μέλλον της Μεσσηνίας.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα για τα προβλήματα στη Μεσσηνία, είναι τα ίδια που λίγο πολύ έχει κάθε περιοχή της χώρας. Είναι η αναβάθμιση του οδικού δικτύου όπου δεν έχει αναβαθμιστεί, είναι η επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου, είναι η υποστήριξη του αγροτικού τομέα, είναι η συνέχιση της υποστήριξης ανάδειξης και αναστήλωσης των πολιτιστικών μνημείων του τόπου, είναι η αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών

 

-Τα προγνωστικά σας για την Κυριακή;

Οι εκλογές της Κυριακής είναι από τις πιο κρίσιμες της Μεταπολίτευσης. Εμείς λέμε στους πολίτες να ψηφίσουν με κριτήριο το σταθερα- τολμηρά-μπροστά και να μην επιτρέψουν να γίνουν πισωγυρίσματα που θα δημιουργήσουν νέες ανασφάλειες για την εθνική μας οικονομία, που θα ανακόψουν τον σχεδιασμό μας για την αναβάθμιση της υγείας των πολιτών, που θα ξαναβυθίσουν τα Πανεπιστήμιά μας σε αναταραχές, που θα επηρεάσουν την εξωτερική μας πολιτική σε μια περίοδο πολυσύνθετων γεωστρατηγικών εξελίξεων. Καλούμε τους πολίτες να δώσουν στη Νέα Δημοκρατία μια πολύ ισχυρή νίκη, που θα βάλει τις βάσεις για να συγκροτηθεί η αυτοδύναμη κυβέρνηση που χρειάζεται η χώρα. Καλώ, τέλος, τους πολίτες, να μου δείξουν την εμπιστοσύνη τους και να μου δώσουν την ευκαιρία να εργαστώ υπεύθυνα με όλες μου τις δυνάμεις για το μέλλον της Μεσσηνίας.