Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012 03:27

Έρχεται ο Καλλικράτης ΙΙ και η Καλαμάτα ελπίζει να πάρει τη Μάνη

Έρχεται ο Καλλικράτης ΙΙ και η Καλαμάτα ελπίζει να πάρει τη Μάνη

ΘΑ ΔΙΑΣΠΑΣΤΕΙ Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ;
Διάλογο για ευρείες αλλαγές στον Καλλικράτη ανοίγει ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος σε γράμμα του στους δημάρχους σημειώνει ότι θα επανεξεταστεί και η χωροταξία των Δήμων, θα αλλάξουν δηλαδή τα σύνορά τους και ο αριθμός τους. Σχετικές δηλώσεις έκανε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Το θέμα της αλλαγής της χωροταξίας είναι πρώτης προτεραιότητας για πολλούς Δήμους. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας με πολύ έντονο τρόπο ζητούσε στον Καλλικρατικό Δήμο να ενταχθεί το κομμάτι της Μάνης μέχρι τις Κιτριές, αν όχι ολόκληρη η Δυτική Μάνη. Θεωρείται βέβαιο ότι το αίτημα αυτό θα επανέλθει τώρα που ανοίγει ο διάλογος για τον Καλλικράτη ΙΙ.
Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει και στο Δήμο Τριφυλίας, όπου Φιλιατρά και Γαργαλιάνοι δεν θέλουν να είναι με την Κυπαρισσία, αλλά και αντίστοιχα η Κυπαρισσία δεν θέλει να είναι με τα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους ενώ αντίθετα επιθυμεί να συνενωθεί με το Δώριο που έχει πάει στο Δήμο Οιχαλίας.
Όλα αυτά τα ζητήματα αναμένεται ότι θα κυριαρχήσουν μιας και ο υπουργός είναι διατεθειμένος να αλλάξει τη χωροταξία των Δήμων.
Πάντως ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε ότι πέρα από τη χωροταξία υπάρχουν και άλλα μεγάλα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν με τον Καλλικράτη ΙΙ. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ζητήματα όπως είναι η σχέση μας με το κράτος, η σχέση μας με την Περιφέρεια, να γίνουν πιο διακριτές οι αρμοδιότητες. Όχι ο μέσος πολίτης αλλά ακόμη και ο υποψιασμένος πολίτης, αυτός που ασχολείται με τα διοικητικά, δεν ξέρει ποιος είναι ο αρμόδιος. Η μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από το κράτος. Ό,τι και να κάνεις σε επίπεδο αυτοδιοίκησης ή άλλων φορέων της γενικής κυβέρνησης, αν δεν μεταρρυθμίσεις το κράτος, δεν κάνεις τίποτα.
Προφανώς και το γεωγραφικό θέμα είναι κάτι το πολύ μεγάλο και σημαντικό. Εγώ θεωρώ ότι και σε Μεσσηνιακό επίπεδο δημιουργήθηκαν περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύθηκαν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Καλλικράτης έγινε για να μειώσει το κόστος της αυτοδιοίκησης. Και τελικά που οδηγηθήκαμε; Σε φαινόμενα διάλυσης. Γιατί όταν ένας δήμαρχος έχει 120 δημοτικά διαμερίσματα, και με μείωση των πόρων πάνω από 60%, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στοιχειωδώς. Υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση με το προσωπικό. Γιατί αλήθεια το προσωπικό να συσσωρεύεται στις έδρες των Νομών και να μην κατανέμεται σε όλους τους Δήμους; Πως είναι δυνατόν ο περιφερειακός Δήμος χωρίς προσωπικό να δουλέψει; Αυτά όλα τα θέματα πρέπει να τα δούμε σύντομα και να παρθούν οι γενναίες εκείνες αποφάσεις - κάποιοι θα ξεβολευτούν - ώστε να προχωρήσουν τα ζητήματα. Θα πάμε ως αυτοδιοίκηση συντεταγμένοι και συγκροτημένοι όσον αφορά την καταλυτική αλλαγή, όχι ψιλοαλλαγές, του Καλλικράτη. Είναι μεγάλα ζητήματα που πρέπει να δούμε, να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε».
Σταύρος Μαρτίνος