Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 22:47

Με αδιαφάνεια, αναξιοκρατία και κομματισμό οι επιλογές των γενικών γραμματέων τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Με αδιαφάνεια, αναξιοκρατία και κομματισμό οι επιλογές των γενικών γραμματέων τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την αντίδρασή του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας γενικών και ειδικών γραμματέων στα υπουργεία με κομματικά κριτήρια, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επισημαίνει ακόμη ότι αυτοί οι κομματικοί διορισμοί είναι απέναντι στη νομοθεσία που ορίζει οι επιλογές γίνονται από ανεξάρτητο όργανο με τη συμμετοχή μελών του ΑΣΕΠ και με ανοιχτή διαδικασία…

Ειδικότερα το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τα εξής: «Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για "συνέχεια του Κράτους", για "Αξιοκρατία και Διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση"  διήρκησαν όσο και η προεκλογική περίοδος. Η κυβέρνηση ανήγγειλε σε θέσεις Γενικών και Ειδικών Γραμματέων τον διορισμό κομματικών της στελεχών και φίλα προσκείμενων. 

Η Νέα Δημοκρατία γύρισε τα ρολόγια της Δημόσιας Διοίκησης χρόνια πίσω, στις εποχές που βασίλευε η αδιαφάνεια, η αναξιοκρατία, ο κομματισμός.

Οι κομματικοί αυτοί διορισμοί αντίκεινται στον νόμο 4369/2016. Με το νόμο αυτό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε μία εμβληματική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση.  Προκήρυξε με δημόσια, ανοιχτή διαδικασία τις θέσεις των διοικητικών γραμματέων. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και περίπου 7.000 αιτήσεις υποψηφιότητας έχουν υποβληθεί στην κρίση ανεξάρτητου οργάνου επιλογής, με συμμετοχή μελών του ΑΣΕΠ.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποτελεί σημαντικό πυλώνα της διοικητικής μεταρρύθμισης όπως αυτός περιγράφεται στη «Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση 2020» και η Χώρα αξιολογείται ειδικά για το θέμα αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τίποτα από τα παραπάνω, όμως, δεν έχει σημασία για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που αντιλαμβάνεται το κράτος ως λάφυρο και τη Δημόσια διοίκηση ως τσιφλίκι της. Αντικαθιστά τους άριστους με τους αρεστούς και τους άξιους με τους κολλητούς.

Τι είχες Κυριάκο μου, τι είχα πάντα…»