Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 01:24

Και προγραμματική δέσμευση η επαναφορά καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος σε Αυτοδιοίκηση-Βουλή

Και προγραμματική δέσμευση η επαναφορά καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος σε Αυτοδιοίκηση-Βουλή

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ 
Καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα είναι έτοιμη να επαναφέρει στην αυτοδιοίκηση η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα και με τις προγραμματικές δηλώσεις που έκανε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάργηση της απλής αναλογικής. Νέο εκλογικό νόμο και για τις βουλευτικές εκλογές, που θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα αλλά θα δίνει και τη δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση..., ανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών…

Ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε ωρολογιακή βόμβα την οποία άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση: “Τα 2/3 των Δημάρχων και οι μισοί Περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία με αποτέλεσμα να μη μπορούν να κυβερνήσουν και να λάβουν αποφάσεις. Σε λίγες μέρες φέρνουμε νομοθετική παρέμβαση η οποία δίνει λύση σε όσα προβλήματα μπορεί να λυθούν, διευκολύνοντας τις συνεργασίες και συμπράξεις παρατάξεων και δίνοντας σε βασικά όργανα διοίκησης του Δήμου την πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη». Σε ό,τι αφορά το εκλογικό σύστημα των βουλευτικών εκλογών ο υπουργός είπε μεταξύ άλλων: “Θα ψηφιστεί από την παρούσα βουλή, νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο διάστημα της θητείας της. Στόχος να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλήσεις. Ο εκλογικός νόμος θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα αλλά και την δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση». 

Οι ανατροπές αυτές γίνονται ενώ δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη η απλή αναλογική και ενώ οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι έχουν εξασφαλιστεί συνεργαστίες σε Δήμους και Περιφέρειας και δεν υπάρχει θέμα κυβερνησιμότητας. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του νέου περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, ότι θα συνεργαστεί με όλους στο Περιφερειακό Συμβούλιο εκτός της στενής ομάδας του απερχόμενου περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ή ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η συνεργασία που έχουν ήδη κάνει στο Δήμο Καλαμάτας ο νέος δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος με τις παρατάξεις της Μαρίας Οικονομάκου και της Ελένης Αλειφέρη.