Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 00:22

Πώς θα ανακτήσει η αυτοδιοίκηση την αξιοπιστία της όσον αφορά την υπόθεση των απορριμμάτων

Πώς θα ανακτήσει η αυτοδιοίκηση την αξιοπιστία της όσον αφορά την υπόθεση των απορριμμάτων

Του Σταμάτη Μπεχράκη*

Διαιρεμένοι σε δύο ισοδύναμα στρατόπεδα εμφανίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας, στην Τρίπολη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου, ως προς τη μελέτη επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ). Τα μισά από τα παραβρισκόμενα μέλη του οργάνου υποστήριξαν την άποψη ότι η εισήγηση είναι βάση και πρέπει να αποτελέσει την εισήγηση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ για την επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ, ενώ είκοσι, με έναν να δηλώνει «παρών», υποστήριξαν την πρόταση της αναβολής, αμφισβήτησαν έντονα τα στοιχεία που αναφέρονται στη μελέτη για το κόστος της συγκεντρωτικής λύσης της ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) και άλλες πλευρές...

Στη συνέχεια ζήτησαν να συμπεριληφθεί η δυνατότητα στα προτεινόμενα σενάρια, η επιλογή της τοπικής διαχείρισης σε ορισμένους Δήμους και να επαναληφθεί η συνεδρίαση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, πράγμα που τελικά υιοθετήθηκε.

Παρόλο όμως ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει κάθετη διαίρεση του οργάνου, αυτή η διχογνωμία όλοι ελπίζουν ότι δεν θα επικρατήσει τελικά στη συνέχεια των διεργασιών, γιατί όπως διαφάνηκε αργά τη νύκτα υπάρχει συναινετική διάθεση από το σύνολο του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ.

Εξαίρεση ίσως αποτελεί μόνο μια ολιγομελή ομάδα ακραίων δημάρχων, κυρίως μικρών δήμων, που υποστηρίζουν όχι για λόγους πολιτικής αλλά για λόγους σκοπιμοτήτων τον Περιφερειάρχη και κυρίως θέλουν να το δείχνουν δημόσια. Οι Δήμαρχοι όμως που έχουν λοιδορηθεί κατά επανάληψη με σκοπιμότητα από τον Περιφερειάρχη  για ανικανότητα, φαίνεται καταρχάς ότι δεν επιθυμούν, όπως έλεγαν το βράδυ μετά τις ψηφοφορίες, να έρθουν σε αδικαιολόγητη εμφύλια σύγκρουση μεταξύ τους και να ενισχύσουν μια αρνητική εικόνα σε βάρος τους. Το αντίθετο μάλιστα. Εξάλλου υπάρχουν αρκετοί δήμαρχοι και μάλιστα των πρωτευουσών των νομών Κορίνθου, Αργους, Τρίπολης, Σπάρτης και άλλοι που υποστηρίζουν τη λύση της αποκεντρωμένης διαχείρισης με σημαντική δυναμική που δύσκολα μπορεί να αγνοήσει ο οποιοσδήποτε  θέλει να λυθεί το πρόβλημα.

Η εισηγητική πρόταση στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ πρέπει να περιλαμβάνει και το σχέδιο των Δήμων που θέλουν να διαχειριστούν μόνοι τους τοπικά τα απορρίμματα τους  εφόσον αυτό επιθυμούν. Μια τέτοια πρόταση αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ θα είναι λύση συμβατή και με την πρόταση όπως αναφέρθηκε στο Μαξίμου για 100.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως στην ΤΕΡΝΑ και 170.000 τόνους στην αποκεντρωμένη διαχείριση και ο μελετητής αγνόησε.

Όπως έλεγαν δήμαρχοι και από τις δύο πλευρές δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσουν να αλληλοαπαγορεύσουν οι μεν στους δε να αποτυπώσουν στο ΠΕΣΔΑ τη λύση που υποστηρίζουν. Όπως προέτρεψε ο Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ, κλείνοντας τις χθεσινοβραδινές διαδικασίες αφού πρώτα αρνήθηκε διχαστικές προτάσεις για να επαναληφθούν νέες ευκαιριακού χαρακτήρα ψηφοφορίες που είχαν σκοπό να αλλάξουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας  για ολιγοήμερη αναβολή και κατάληξε χαρακτηριστικά με την παράκληση ότι πρέπει να συνθέσουν και οι δύο πλευρές στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ κάνοντας και οι δυο πλευρές ένα βήμα πίσω. Αν αυτή είναι τελικά η εξέλιξη, η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση στην Πελοπόννησο θα ανακτήσει μέρος της αξιοπιστίας της πολιτικά αλλά και πρακτικά θα αποφευχθούν προσφυγές από κάθε πλευρά εναντίον της άλλης ενώ θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πιο χειρότερη περιοχή της χώρας σε αυτό τον τομέα, με ένα ΠΕΣΔΑ που θα έχει τις υπογραφές της συντριπτικής πλειοψηφίας» των μελών του ΦΟΣΔΑ που είναι και αυτός σε τελευταία ανάλυση που θα κληθεί να τον υλοποιήσει».

 

* Επικεφαλής της Παράταξης  «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου» στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου