Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 16:47

Πανηγυρίζουν όλοι μαζί για την ολοκληρωτική παράδοση των απορριμμάτων στους εργολάβους

Πανηγυρίζουν όλοι μαζί για την ολοκληρωτική παράδοση των απορριμμάτων στους εργολάβους

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
Μετά από μια «θυελλώδη» υποτίθεται  συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου, από κοινού όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, δεξιοί και αριστεροί δήθεν ανεξάρτητοι ψήφισαν ομόφωνα την ολοκληρωτική παράδοση τας διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες…

Αμέσως μετά την συνεδρίαση βγήκαν να πανηγυρίσουν, πρώτοι ο ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Νικολάκου και ο κύριος Τατούλης, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του, την πατρότητα του αποτελέσματος.
Είναι αλήθεια ότι έχουν συμβάλει όλοι:
•        η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με προπομπό την Διοίκηση της Περιφέρειας, προετοίμασαν την σύμβαση ΣΔΙΤ.
•        η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι Δημοτικές αρχές που διαπραγματεύονται ένα χρόνο τώρα με την ΤΕΡΝΑ και ανέλαβαν να τελειώσουν την βρώμικη δουλειά, που βρωμάει από ότι φαίνεται, πιο πολύ από τα σκουπίδια.
Μάλιστα ο κύριος Τατούλης περιχαρής κάλεσε την Κυβέρνηση να λύσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες, για να προχωρήσουν όλοι μαζί  Κυβέρνηση – ΤΕΡΝΑ – Περιφέρεια και Δημοτικές αρχές στην υλοποίηση του έργου. Ενός έργου που θα φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, θα διαμορφώσει 14 Σταθμούς μεταφόρτωσης – ανοιχτές χωματερές – με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των εργαζόμενων και στο περιβάλλον. Αν αμφισβητεί κάποιος αυτό, μπορεί να επισκεφθεί τις πρότυπες – πιλοτικές μονάδες «ΚΔΑΥ» που έχουν στήσει στους Δήμους Ευρώτα και Βόρειας Κυνουρίας. Σε ένα χρόνο δεν θα έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα Δίδυμα της Ερμιονίδας με τις δεκάδες χιλιάδες τόνους χύμα σκουπίδια και δεκάδες χιλιάδες δέματα σύμμικτων απορριμμάτων που προσπαθούν να χώσουν τώρα.
Είναι εγκληματικές ακόμα οι ευθύνες τους γιατί ανέχονται σε αυτές τις «πρότυπες» μονάδες να δουλεύουν εργαζόμενοι ανάμεσα σε χιλιάδες τόνους σαπισμένα σκουπίδια, σε σμήνη από κατσαρίδες, με πλήρη ανυπαρξία χώρων υγιεινής, χωρίς συμβάσεις εργασίας, χωρίς γάντια και φόρμες χωρίς βαρέα και ανθυγιεινά  χωρίς έστω ένα ποτήρι γάλα, να μην καταβάλλονται ακόμα και τα δεδουλευμένα.
Είναι εγκληματικές οι ευθύνες τους γιατί ενώ υποτίθεται ότι αποκαθιστούν τους ΧΑΔΑ, δαπανώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, δεν βλέπουν κάποιους ΧΑΔΑ όπως στο Αργος, και στην Αγία Τριάδα στην Τρίπολη ή ανοίγουν καινούργιους όπως στον Άγιο Βλάση  στην Τρίπολη ή ρίχνουν τα σκουπίδια στους  ΧΑΔΑ που υποτίθεται ότι έχουν αποκατασταθεί.
Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι τα πλατειά λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα.
Ολες οι δυνάμεις του κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα, Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμοι, σηκώνουν κουρνιαχτό δήθεν αντιπαράθεσης, κονταροχτυπιούνται για να κρύψουν την ταύτιση τους σε κεντρικές επιλογές όπως είναι η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες.
Είναι επικίνδυνη και τυχοδιωκτική η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να καλύψει την Κυβέρνηση. Χτες κατακεραύνωνε τον Τατούλη και την Περιφέρεια αγκαλιάζοντας κάποιους Δήμαρχους ακόμα και ακραιφνείς δεξιούς, που υποτίθεται αντιπάλευαν τις επιλογές της Περιφέρειας. Τώρα ρίχνουν τις ευθύνες σε κάποιους Δημάρχους και Δημοτικές αρχές και όχι στην Κυβέρνηση που τελειώνει τη βρώμικη δουλειά παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στο κεφάλαιο.
Στον αντίποδα είναι η πρόταση των Κομμουνιστών Περιφερειακών και Δημοτικών Σύμβουλων, για ενιαίο Δημόσιο Φορέα Διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς καμία ανάμειξη ιδιωτών σε αυτή την τόσο κερδοφόρα για αυτούς πίτα, χωρίς καμία επί πλέον επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, αντίθετα πρέπει να γίνει μείωση των υπέρογκων ανταποδοτικών τελών.
Με αυτούς τους όρους, η επιστήμη η τεχνική έχουν τη λύση. Πολιτικές μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Με ευθύνη του κράτους χωροθέτηση των αναγκαίων ΧΥΤΥ για την ταφή του μικρού υπολείμματος.
Μέτρα για τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας να δουλεύουν με δικαιώματα, σε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.