Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2016 19:56

Τα οδικά έργα "απαιτούν" συστράτευση και όχι κομματικό πατριωτισμό

Τα οδικά έργα "απαιτούν" συστράτευση και όχι κομματικό πατριωτισμό

Του Παναγιώτη Αλευρά* 
Με αφορμή την μη κατάταξη στη νέα προγραμματική περίοδο της Ε.Ε. στη λίστα Μεγάλων Έργων, των οδικών αξόνων Τσακώνα-Καλό Νερό, Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Σουληνάρι-Πύλος (παράκαμψη Πύλου)-Μεθώνη, υπήρξε για μία ακόμα φορά ανέξοδη κόντρα για την ‘πατρότητα’ των έργων που ολοκληρώνονται, καθώς και για την μετατόπιση ευθυνών για τη μη ένταξη των παραπάνω σημαντικών έργων στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020…

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξ αρχής ότι η πολιτεία έχει συνέχεια, οι κυβερνήσεις αλλάζουν. Οφείλουν όμως κατά την διακυβέρνησή τους να δημιουργούν σωστές υποδομές αλλά και μελέτες για τη δρομολόγηση νέων έργων. Οφείλουν επίσης με σωστό προγραμματισμό να αξιοποιούν τα κοινοτικά κονδύλια, με ορθή αξιολόγηση και με ιεράρχηση των απαραίτητων έργων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη, που μελετήθηκε επί εποχής Βάσως Παπανδρέου στο ΥΠΕΧΩΔΕ, υπεγράφει η σύμβαση παραχώρησης επί Γιώργου Σουφλιά, αναθεωρήθηκε η σύμβαση το 2015 από τον Υπουργό Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη και με την ολοκλήρωσή του γίνονται τα εγκαίνια.
Τα έργα λοιπόν δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανέναν Υπουργό, αλλά μόνον στους Έλληνες πολίτες που τα δικαιούνται και δεν τους ‘’χαρίζονται’’.
Άλλωστε έχουμε απορροφήσει -σπαταλήσει θα έλεγα- τέσσερα (4) Ευρωπαϊκά προγράμματα, όμως οι ανάγκες σε οδικούς άξονες στην Περιφέρεια μας είναι ακόμα μεγάλες.
Μάλιστα οι συγκεκριμένοι δρόμοι Τσακώνα-Καλό Νερό και Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Σουληνάρι-Πύλος-Μεθώνη έπρεπε και πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας γιατί είναι βασικοί οδικοί άξονες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας.
Παρότι κατανοώ ότι τα κοινοτικά κονδύλια που προβλέπονται στις υποδομές μεταφορών έχουν περιοριστεί στα 2,3 δις ευρώ και παρότι ένα σημαντικό ποσό 0,8 δις ευρώ θα διατεθεί ως έργα Phasing στο νέο ΕΣΠΑ (έργα σε προχωρημένη κατασκευή που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και δεν ολοκληρώθηκαν), θεωρώ ότι ο δρόμος Τσακώνα-Καλό Νερό εντάσσεται στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, συνεπώς μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι οι υποστηρικτικές μελέτες οσονούπω ολοκληρώνονται.
Όσον αφορά για το Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Σουληνάρι-Πύλος (παράκαμψη Πύλου)-Μεθώνη, πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε να ενταχθεί σε χρηματοδοτούμενο προγράμματα (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) μόλις αποκτήσει μελετητική ωριμότητα.
Συμπερασματικά οφείλω να τονίσω ότι όλοι μαζί, βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήριο και φορείς της περιοχής να συστρατευτούμε και να διεκδικήσουμε την υλοποίηση των σημαντικών αυτών έργων.
Ούτε οι αόριστες εξαγγελίες του σήμερα αλλά ούτε και η εικονική πραγματικότητα του χθες, που παρουσιάζονται στην δημοσιότητα, δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των Μεσσηνίων για σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους.

*Επικεφαλής της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Δημοκρατία – Πράξη Ανάπτυξης»

πρ. Αντιπεριφερειάρχης  ΠΕ Μεσσηνίας