Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016 20:18

Περιβαλλοντικό Πάρκο Νέδοντα, πρώην στρατόπεδα και χώροι πρασίνου

Περιβαλλοντικό Πάρκο Νέδοντα, πρώην στρατόπεδα και χώροι πρασίνου

Του Μιχάλη Αντωνόπουλου* 
Το αστικό περιβάλλον των μεγαλουπόλεων της Ελλάδος είναι ασφυκτικά δομημένο, με αποτέλεσμα το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο να μην ξεπερνά τα 2,5 - 3,5 τετραγωνικά μέτρα, όταν στην Ευρώπη το αποδεκτό όριο είναι 10-12 τμ. ανά κάτοικο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η αδυναμία των κατοίκων των αστικών κέντρων να βρεθούν σε υπαίθριο αστικό «υψηλό πράσινο» οδηγεί περίπου το 3,3% των κατοίκων των μεγαλουπόλεων σε πρόωρο θάνατο παγκοσμίως...

Το υψηλό πράσινο, αποτελούμενο από δέντρα και υψηλούς θάμνους, εκτός από τη μείωση της αέριας ρύπανσης, μειώνει τους θορύβους της πόλης, δημιουργεί ψυχική ευφορία και βελτιώνει το αστικό μικροκλίμα. Η καλή διαβίωση και η ψυχική ηρεμία που δημιουργεί ένα «δασικό» τοπίο μέσα στον αστικό ιστό μειώνει τις ψυχικές ασθένειες και καταπολεμά το άγχος των κατοίκων των πόλεων.
Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη ότι στην Καλαμάτα αντιστοιχούν περί τα 5 τμ. πράσινου ανά κάτοικο, όταν π.χ. στο Εδιμβούργο το αντίστοιχο νούμερο είναι 34 τμ.και στο Βερολίνο 27 τμ., θα περίμενε κανείς ότι για κάθε έκταση που είναι διαθέσιμη η χρήση της για δημιουργία αστικών δασικών τοπίων θα ήταν η απόλυτη προτεραιότητα.
Για την Καλαμάτα και ιδιαίτερα για την παλιά πόλη της Καλαμάτας και σημερινή είσοδο της στον αστικό ιστό, στις παρυφές του κάστρου, στο βορειονατολικό τμήμα της, οι μόνοι χώροι που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές είναι ο χώρος του πεδίου βολής για τον οποίο το Γενικό πολεοδομικό σχέδιο έχει προβλέψει την λειτουργία περιβαλλοντικού πάρκου.
Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι η βούληση του Δήμου είναι να αποτελέσει σταθμό συγκέντρωσης απορριμμάτων με τη λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης και μάλιστα υπογραμμίζεται στην σχετική εισήγηση ότι είναι και ο καταλληλότερος. Αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη ότι ένας νόμος του 2016 (Ν.4407/2016), αντί να καταργεί τον Νόμο 2745/1999 που άνοιξε τον δρόμο για την οικοπεδοποίηση των πρώην στρατοπέδων, συνεχίζει στην ίδια και χειρότερη πορεία, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα ουσιαστικής αύξησης του υψηλού αστικού πρασίνου εντός των πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας. Αντί της αναμενόμενης και επιστημονικά πλήρους τεκμηριωμένης ανάγκης να αποδοθούν τα πρώην στρατόπεδα και ανάλογοι χώροι για πλήρη μετατροπή τους σε Μητροπολιτικά Αστικά Πάρκα με «υψηλό πράσινο», αφήνονται στα χέρια του Υ.ΕΘ.Α. και του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. για πώληση ή δόμηση ή εκμετάλλευση τους μέσω ενοικίασης ή, ακόμα χειρότερα, σε χώρους μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
Είναι βέβαιο ότι οι δημότες οι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ποιότητας ζωής, πρασίνου και φυσικού περιβάλλοντος, θα παρακολουθούν το θέμα και ο συνδυασμός μας σχεδιάζει να  προχωρήσει σε σχετικές παρεμβάσεις.
Σκοπός μας θα είναι να γίνει αποδεκτό από όλους, ότι η υγεία και γενικότερα η ποιότητα ζωής των πολιτών αποτελούν απαράβατες αρχές κατά τη λήψη των αποφάσεων για την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και όλων των ελεύθερων δημόσιων χώρων στην Καλαμάτα αλλά και στις δημοτικές ενότητες του δήμου μας.