Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017 00:39

Νέο περιβαλλοντικό πρόβλημα με τα απορρίμματα της Καλαμάτας

Νέο περιβαλλοντικό πρόβλημα με τα απορρίμματα της Καλαμάτας

Του Μιχάλη Αντωνόπουλου*
Σε αδιέξοδο οδηγείται σταδιακά η διαχείριση των απορριμάτων στο  δήμο Καλαμάτας καθότι το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Μαραθόλακκας παίρνει άλλες διαστάσεις. Αφενός έχουμε τη συσσώρευση απορριμάτων που θάβονται με αποτέλεσμα να έχουμε στραγγίσματα που κινούνται εντός των υδατορεμάτων της ζώνης Natura του Νέδοντα, ό,τι χειρότερο για το μέλλον της Καλαμάτας.  Αφετέρου έχει παρουσιασθεί ένα νέο σημαντικό πρόβλημα που αφορά τη μεταφορά αέριων ρύπων και οσμών μέχρι και την παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας, κυρίως κατά τις βραδυνές ώρες που περιμένουμε τη δροσούλα του Ταυγέτου να φθάσει στα σπίτια μας...


cdda62735b7d48c1c87a65c52461566a_XL.jpgΟι λόγοι που συμβαίνουν όλα αυτά είναι πολλοί. Το σίγουρο είναι ότι στους οικισμούς πέριξ της Μαραθόλακκας στον Ταυγετο αλλά και στο μεγαλύτερο τμήμα του Εθνικού δικτύου προς Σπάρτη, μέχρι και την Αρτεμισία, η μυρωδιά είναι αφόρητη, με αποτέλεσμα πολλοί επισκέπτες να αποφεύγουν να κάνουν στάση ή να παραμείνουν στα όμορφα χωριά του Ταυγέτου. Βέβαια όταν το φθινόπωρο θα έχουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερο όγκο απορριμάτων αναμένεται να συμβεί, όπως πρόσφατα, το εξής καταστροφικό για την περιοχή μας: Δεκάδες τόνοι αποριμάτων μαζί με αδρανή υλικά επιχωμάτωσης και υγρά απόβλητα να μεταφέρονται υπό τη μορφή λασποροής στο εθνικό δίκτυο στους Πέντε Δρόμους, να αποκόπτεται για ώρες η κυκλοφορία των οχημάτων και στη συνέχεια να προωθούνται όλα αυτά μέσα στην κοίτη του Νέδοντα με τελικό προορισμό τη θαλάσσια ζώνη της Καλαμάτας.
Ελπίζουμε κάτοικοι και φορείς της πόλης μας και κυρίως οι θεσμοθετημένοι φορείς και οι υπηρεσίες να δώσουν ένα τέλος σε όλα αυτά, γιατί θα πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε αυτό που συνέχεια επαναλαμβάνει ο δήμαρχός μας Π. Νίκας, δηλαδή να τα "θάβουμε όπως κάνει η γάτα".

*Δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας
επικεφαλής Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών