Κυριακή, 07 Ιανουαρίου 2018 17:26

Το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα και οι συμβιβασμένες-υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες

Το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα και οι συμβιβασμένες-υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες

Των Δ. Πράττη και Γ. Κανέλη*

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση καταθέτει Πολυνομοσχέδιο με ατελείωτη σειρά προαπαιτούμενων που έχουν απομείνει χωρίς νομοθετική ρύθμιση από την τρίτη αξιολόγηση.
Το νομοσχέδιο θα περιέχει ρύθμιση με την οποία επιφέρεται βαρύτατο πλήγμα στο δικαίωμα της απεργίας, που θα φτάνει έως την πλήρη κατάργηση της απεργιακής δυνατότητας των εργαζομένων, αφού θα προβλέπεται υποχρεωτικά, για τη λήψη απεργιακής απόφασης, η απαρτία στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων…

Με το νομοσχέδιο, επίσης, θα θεσμοθετούνται οι αδιαφανείς και αντιδημοκρατικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ στην πράξη θα ξεκινήσουν, μετά από δέσμευση προς την τρόικα και οι κατασχέσεις λογαριασμών από το δημόσιο για χρέη από 500 ευρώ!

Ταυτόχρονα, με ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα προβλέπεται σκλήρυνση των προϋποθέσεων ένταξης στο ν.Κατσέλη, επανεξέτασης όσων έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ έχουν ήδη δυσκολέψει οι προϋποθέσεις για όσους εκκρεμεί η αίτησή τους. Επιπλέον, με άνωθεν εντολές και πιέσεις τα ειρηνοδικεία απορρίπτουν με μεγάλη ευκολία και σωρηδόν τις νέες αιτήσεις.

Τέλος, βαρύ πλήγμα και περεταίρω εξαθλίωση θα προκαλέσει η περικοπή οικογενειακών επιδομάτων που θα γίνει σε πολλές περιπτώσεις τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

Τονίζουμε  την ανάγκη να υπάρξουν πλατιές ενωτικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις απέναντι σε όλα τα παραπάνω σφαγιαστικά μέτρα, τα οποία, έτσι κι αλλιώς, έχουν τη συναίνεση όλων των δυνάμεων του μνημονιακού τόξου.

Οι συμβιβασμένες και υποταγμένες ηγεσίες-πλειοψηφίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, που εξαντλούν την δήθεν αγωνιστικότητά τους σε  τρίωρες στάσεις εργασίας, ‘’απεργιακές αρπαχτές’’χωρίς να δίνεται η δυνατότητα για πορεία και χωρίς καμία προστιθέμενη αξία στους λαϊκούς ταξικούς αγώνες, αποδεικνύουν και στον πλέον εύπιστο εργαζόμενο ότι ανοιχτά και ξεδιάντροπα βάζουν πλάτη για να περάσει το νέο σκληρό επώδυνο αντεργατικό πακέτο, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι λειτουργούν σε διατεταγμένη υπηρεσία και εξυπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με το συστημικό πολιτικό κατεστημένο και το μεγάλο κεφάλαιο. Εξάλλου από τις θέσεις τους, όπως αυτές διατυπώνονται, η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η «ανάπτυξη» με τους ίδιους όρους και η καταστροφή και τα συντρίμμια στις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα είναι το μοντέλο που και οι ίδιοι προκρίνουν για την ανάκαμψη του καπιταλισμού στην χώρα μας και της κερδοφορίας των αφεντικών τους.

Μπορεί όμως να υπάρξει συντονισμός και κοινή δράση από όλες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις του αριστερού, ριζοσπαστικού αντιμνημονιακού χώρου, ως πυρήνας για ευρύτερες συσπειρώσεις και κινητοποιήσεις, χωρίς κομματικές περιχαρακώσεις οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη ενός μαζικού μαχητικού ταξικού κινήματος.

ΚΑΛΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

*ΠΡΑΤΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΑΔΕΔΥ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΚΑΝΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ