Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 19:33

Δ. Καφαντάρης: Μεταρρύθμιση για την αυτοδιοίκηση με απούσα την αυτοδιοίκηση

Δ. Καφαντάρης: Μεταρρύθμιση για την αυτοδιοίκηση με απούσα την αυτοδιοίκηση

ΕΚΤΑΚΤH Γ.Σ. ΚΕΔΕ 
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση φέρνοντας τον Κλεισθένη στη θέση του Καλλικράτη και επιβάλλοντας ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική, μόνο και μόνο για να αυξήσει τις δυνάμεις της στους Δήμους και όχι για να επιτύχει την αναλογικότερη αντιπροσώπευση των δημοτικών δυνάμεων, υποστήριξε ο Δημήτρης Καφαντάρης, δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και α’ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σήμερα στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, στην Αθήνα, για τη μεταρρύθμιση του κράτους και την αυτοδιοικητική διακυβέρνηση...

Ο κ. Καφαντάρης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εικοσαετή θητεία του στην αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει βιώσει αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου, οι οποίες όμως δεν είχαν αποτέλεσμα γιατί δεν αντιμετώπισαν το κυρίαρχο ζήτημα που είναι θέσπιση της ριζικής αποκέντρωσης. Είπε μεταξύ άλλων: “Συμπληρώνω περισσότερα από είκοσι χρόνια ως αιρετός αυτοδιοικητικός και έχουν δει τα μάτια μου πολλά στον πολύπαθο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Είδα την πρώτη μεταρρύθμιση του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ένα. Έζησα την εργώδη προσπάθεια για τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΔΥΟ.  Βίωσα και βιώνω τη μεταρρύθμιση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και τις παρενέργειες του. Τώρα ακούμε για ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ΕΝΑ!

Και σήμερα, ξανά πάλι στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Για την προ των πυλών νέα μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης.

Με νέο εκλογικό σύστημα εκλογής των αντιπροσώπων της και ένας Θεός ξέρει πόσες αλλαγές θα δούμε στο νέο Νομοσχέδιο, αν και όποτε κατατεθεί.

Πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε μια νέα μεταρρύθμιση με απούσα την Αυτοδιοίκηση. Μεταρρύθμιση χωρίς Αυτοδιοίκηση.

Η ριζική αποκέντρωση είναι «εκ των ουκ άνευ» όρων για πραγματική. Μεταρρύθμιση του κράτους.  Για επιτελική δημόσια διοίκηση. Για τοπική ανάπτυξη με ισχυρούς και αποτελεσματικούς δήμους και περιφέρειες. Είναι ιστορική ανάγκη να γίνει αυτή η μεγάλη τομή. Αυτό το μεγάλο άλμα”.

Είπε ακόμη ο δήμαρχος και α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ ότι “δυστυχώς η από «γραφείων» προσπάθεια των εκάστοτε Υπουργών καθορισμού των σχεδίων αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης είναι μια από τις «ρίζες του κακού». Αποτέλεσμα οι συνεχείς μεταρρυθμίσεις και επανασχεδιασμοί που ταλανίζουν τοπική αυτοδιοίκηση και πολίτες”. Υπέβαλε δε τα εξής ερωτήματα: “Είναι έτοιμη η κεντρική εξουσία να τολμήσει τις δομικές και τις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται για να οικοδομηθεί ένα βιώσιμο μέλλον, με αιχμή του δόρατος την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Είναι έτοιμη η κεντρική εξουσία να αποδεχτεί όχι μόνο τη μεταφορά αρμοδιοτήτων της αλλά και μεταφορά των αντίστοιχων πόρων προς την αυτοδιοίκηση; Είναι έτοιμο το Κεντρικό Κράτος να ισχυροποιήσει την αυτοδιοίκηση με σαφή δικαιώματα και όχι μόνο με υποχρεώσεις; Είναι έτοιμη να αποδεχτεί τον Ευρωπαϊκό στόχο της αποκέντρωσης και ενίσχυσης των υγιών, δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση ενός κράτους απαλλαγμένου από τις γνωστές αγκυλώσεις; Είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τους πόρους της αυτοδιοίκησης, στο προβλεπόμενο επίπεδο και με βάσει τον στρατηγικό στόχο της οικονομικής αυτοτέλειας της; Είναι έτοιμη τελικά να αποδώσει ακόμη και εύσημα στις προσπάθειες της αυτοδιοίκησης και στον ουσιαστικό της ρόλο που παίζει στον τομέα των κοινωνικών παροχών, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, και στην αναπλήρωση των κενών και αδυναμιών του Κεντρικού Κράτους στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, με ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και συνθέσεις;”.

Σε ό,τι αφορά τη θέσπιση της απλής αναλογικής στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, την οποία έχει αναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Καφαντάρης σχολίασε: “Αλλάζουν τον εκλογικό νόμο για να αλλάξουν ριζικά τους συσχετισμούς δυνάμεων στους Δήμους και όχι για την αναλογικότερη αντιπροσώπευση των δημοτικών δυνάμεων.

Αλλάζουν τον εκλογικό νόμο και θα φέρουν, πολύ φοβάμαι, ένα χάος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν φταίει ο εκλογικός Νόμος για τα 10 χρόνια κρίσης της χώρας μας”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Καφαντάρης σημείωσε: “Εύχομαι η λογική της υποβάθμισης της αυτοδιοίκησης από το επιτελικό κράτος τη στιγμή που οι ανάγκες των Δήμων απαιτούν ενισχυμένους σε ρόλους αρμοδιότητες και πόρους, να αντικατασταθεί από το νέο αναβαθμισμένο ρόλο με την οριοθέτηση νέου πλαισίου στη λειτουργία του ΟΤΑ. Κι αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει πράξη μετά το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου.

Διαφορετικά, η αυτοδιοίκηση θα υφίσταται μεταρρυθμίσεις, αγονες, άσκοπες και χάριν ιδεοληπτικών δοξασιών.

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά από τους συντάκτες του νομοσχεδίου, για να πάψει η αυτοδιοίκηση να αποτελεί κακέκτυπη μικρογραφία της Κεντρικής Διοίκησης και να μεταλλαχθεί σε ένα σύστημα τοπικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Δεχτήκαμε, τα λεγόμενα μνημονιακά χρόνια, έντονα πλήγματα και ακραίες περιοριστικές πολιτικές. Με σκληρή δουλειά, με δυναμικούς αγώνες, με συμμάχους τους πολίτες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στάθηκε όρθια. Στις προκλήσεις του νέου νομοσχεδίου η Αυτοδιοίκηση θα απαντήσει με όρους θεσμικούς, δημοκρατικούς και αποτελεσματικούς.

Κλείνω, παραφράζοντας το γνωστό σε όλους μας άσμα

«οι Κυβερνήσεις αλλάζουνε, αλλά η Αυτοδιοίκηση μένει»”.