Σάββατο, 14 Ιουλίου 2018 01:51

«ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ I» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

«ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ I» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Της Λίνας Καμαρινοπούλου* 
Στην ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ I»,  με το οποίο η Κυβέρνηση «προσπαθεί» να λύσει χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Χρησιμοποιώντας το όνομα μιας σημαντικής μορφής της Αρχαίας Αθήνας, του Κλεισθένη, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τη Δημοκρατία, επιχειρείται μια σειρά αλλαγών που θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης...

Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ I» όχι μόνον δεν θα λύσει τα υπάρχοντα προβλήματα αλλά θα δημιουργήσει και άλλα, πολύ πιο σημαντικά. H απλή αναλογική που θα ισχύσει μόνο για την εκλογή των μελών του δημοτικού συμβουλίου, τα μέλη του οποίου θα εκλέγονται από την 1η Κυριακή, ενώ ο δήμαρχος, στην περίπτωση που δεν συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, θα εκλέγεται σε δεύτερο γύρο. Η απλή αναλογική όχι μόνο αποτελεί οπισθοδρόμηση αλλά θα δημιουργήσει χάος και αναρχία στη διοίκηση των Δήμων, αφού ενδέχεται ο Δήμαρχος να μην έχει με το μέρος του την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, να μην μπορεί να ασκήσει το έργο του, να παρθούν αποφάσεις, να εκβιάζει αλλά και να δέχεται εκβιασμούς. Θα κυριαρχήσουν πρακτικές που δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τις Περιφέρειες, όπου κι εκεί θα έχουμε ανάλογες πρακτικές. Στην ουσία η απλή αναλογική θα πλήξει την αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο τραγέλαφος συνεχίζεται με την αυτοακύρωση της ίδιας της Κυβέρνησης, που ενώ ανακοίνωνε την αποσύνδεση των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από αυτές των Ευρωεκλογών, τώρα τις επαναφέρει «μόνο για το 2019» τον Μάιο, ώστε να διεξαχθούν μαζί με τις Ευρωεκλογές με μοναδικό στόχο να θολώσει το τοπίο ως προς την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Κι όλα αυτά γιατί βρίσκεται σε πανικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ξέρει. Ως εκ τούτου πρέπει να δώσει στους λίγους αυτοδιοικητικούς του ρόλο μέσα από το ξεχαρβάλωμα και τη μπαχαλοποίηση  της Αυτοδιοίκησης. Το σημαντικό είναι ότι με τη μετακίνηση των Αυτοδιοικητικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι είναι προεξοφλημένη η ήττα του. Όποια στρατηγική και να ακολουθήσει, όταν θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές γνωρίζει ότι θα χάσει, με αποτέλεσμα το σχέδιο Κλεισθένης να ακυρωθεί.

Δεν πειράζει, ο λογαριασμός θα έρθει σε όλες τις κάλπες, όποτε και αν αυτές στηθούν, και η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει να τους τιμωρήσει.

           

*ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Νέας Δημοκρατίας