Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 16:38

Διαφημίσεις στο δημόσιο χώρο

Διαφημίσεις στο δημόσιο χώρο

Του Τάσου Νιάρχου, δημοτικού 
συμβούλου «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Η εμπορική διαφήμιση εκμεταλλεύεται δημόσιο χώρο, για να αλώσει συνειδήσεις, να επιβάλλει πρότυπα και αξίες οικονομικά αποδεκτές για τα πολυεθνικά συμφέροντα.

Η πετυχημένη τις περισσότερες φορές προσπάθεια των διαφημίσεων να δημιουργούν ανάγκες κυρίως άχρηστες μπορεί να συγκριθεί με την ευκολία των αρμοδίων να υποκρίνονται και κάποιες φορές να πείθουν πως για οτιδήποτε άσχημα (για τους πολίτες) ευθύνονται όλοι οι άλλοι εκτός από τους ίδιους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Τράπεζες και διαφήμιση, τζόγος και διαφήμιση.
Οι διαφημίσεις στους δημόσιους χώρους βιάζουν το μυαλό του πολίτη και αποτελούν καρκίνωμα για την αισθητική των πόλεων. Καταπατούν νόμιμα ή παράνομα δημόσιο χώρο. Προσβάλλουν την αισθητική και τη φυσιογνωμία του φυσικού περιβάλλοντος, κρύβοντας δέντρα και πράσινο, ουρανό και ορίζοντα.
Μετατρέπουν δημόσιους χώρους σε παγίδες και απειλές κατά της ασφάλειας των κινούμενων σ’ αυτό, όπως αποδεικνύει το 12% των τροχαίων ατυχημάτων που οφείλονται στην απόσπαση της προσοχής των  οδηγών. Πολλές περιοχές έχουν μετατραπεί σε διαφημιστικούς σκουπιδότοπους.
Πρέπει να αντιστρέψουμε την όλο και μεγαλύτερη παραχώρηση δημόσιων χώρων για ιδιοτελείς σκοπούς ή για ιδιωτική εκμετάλλευση και κερδοφορία. Διεκδικούμε μια πόλη φιλική στους ανθρώπους με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορική μνήμη, με την παράλληλη αντίσταση στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση και την κατάργηση ελεύθερων χώρων.

*Η τοποθέτηση έγινε κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, για την εισήγηση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας να παραχωρηθεί κοινόχρηστος χώρος προκειμένου να τοποθετηθούν διαφημιστικοί πύργοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εκ βαθέων Εκ βαθέων »