Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2018 20:37

1.680.200 ευρώ για να θάψουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας

1.680.200 ευρώ για να θάψουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας

Του Μιχάλη Αντωνόπουλου* 
Σε μεγάλη δραστηριότητα αναπλάσεων βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας.  Ο Δήμαρχος της πόλης επιθυμεί να αναπλασει και συνάμα να ενταφιασει ακόμα και αρχαιολογικούς χώρους μοναδικούς για την ιστορία της Καλαμάτας, σε αντίθεση με αυτά που προβλέπει η αρχιτεκτονική μελέτη του 2013 που ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει...

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη οι αρχιτέκτονες επισημαίνουν ότι ενδιαφέρει απολύτως η ανάδειξη, της από αρχαιοτάτων χρόνων ιστορικής συνέχειας της πόλης, θεωρεί δε την ύπαρξη των ευρημάτων ένα εξαιρετικά σημαντικό δεδομένο. Δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι σέβονται αρχαιολογικά ευρήματα που έρχονται από τη Μυκηναϊκή περίοδο και καταδεικνύουν την ταύτιση της Καλαμάτας με τις αρχαίες Φαρές. Στα υψώματα του ιστορικού κέντρου και κυρίως στο προαύλιο χώρο της Υπαπαντής βρίσκονται σημαντικής αρχαιολογικής αξίας δομές, που μαρτυρούν την μακρόχρονη ιστορία μας, και μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς, να προβάλουν την πόλη αλλά και να τροφοδοτήσουν το ενδιαφέρον επιστημόνων από όλο τον κόσμο όπως έγινε και στο παρελθόν.  Δυστυχώς για άλλη μία φορά θα καλυφθουν με χρήματα που θα λείψουν απο τους δημότες για να φτιάξουμε μια νέα πλατεία πάνω στην ηδη υπάρχουσα. Οταν μας έλεγαν ότι δεν είμαστε ικανοί να προστατεύσουμε τις αρχαιότητες μας και θα πρέπει να φιλοξενούνται στα μουσεία της Ευρώπης, δεν μας άρεσε, τώρα όμως έρχεται ενας Δήμαρχος και το επιβεβαιώνει.

Να θυμίσουμε εδω ότι η Καλαματα διεκδίκησε με αξιώσεις τον τίτλο της πολιτιστικης πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, και τότε κάναμε την υπέρτατη προσπάθεια να αναδείξουμε και την αρχαία πόλη Φαρες και την εξέλιξη της μέχρι σήμερα. Ίσως οι γρήγορες αναπλάσεις φέρνουν και γρήγορα ψήφους ενώ από αρχαία και πολιτισμο έχουμε περισσότερα από όσο μπορούμε να διαχειριστούμε.

*Δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας